Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: TT.

Hareide om Abu Dhabi-turbulens, att ha bättre spelare än Sverige och vad han vill lära av Janne Andersson

ABU DHABI. Åge Hareide var aktuell för Sverige, men det blev Danmark.
Nu laddar han för sitt första VM.
- Målet är absolut att gå vidare från gruppen, säger norrmannen till Fotbollskanalen.

Åge Hareide kommer haltande i lobbyn på hotellet i Abu Dhabi. En olycka över julledigheten har klämt till en nerv i ryggen och han har ingen ordentlig känsel i benet. Ändå är han på strålande humör och ställer lika många frågor som han får om vad som händer i svensk fotboll. Norrmannen som vann SM-guld med Helsingborg 1999 har flera gånger kommit tillbaka till Sverige (Örgryte, HIF igen och Malmö) och på något sätt är han tacksam att just Malmö FF fick honom att återvända till jobbet som fotbollstränare efter att ha pensionerat sig från fotbollen.

ANNONS

- Åren i Malmö var otroliga och bara den fanskulturen som vuxit fram kring klubben var fantastisk. Jag hade många vänner som kom ner på Champions League-matcherna och för dem är det starka minnen med den stämningen som var på arenan, säger Åge Hareide.

- Sedan har ordföranden Håkan Jeppsson varit skicklig på att låta Daniel Andersson göra jobbet i fred och att styrelsen inte lagt sig i så mycket utan man har tagit hand om de stora frågorna. Det Malmö FF gjort är imponerande.

Åge Hariede talar även varmt om Ingvar Wenehed som tog honom till HIF i slutet på 1990-talet och att det var en stark ledare som tog beslut, vilket också ledde till framgångar. Han frågar om Hasse Backe som hade Hareide som spelare i början av sin tränarkarriär. Han vill höra om vem som tagit över Hammarby och undrar om kulturkrocken mellan danska tränare och svenska lag utan att ha något svar. Han talar varmt om Roy Hodgson som nu går starkt i Crystal Palace som 70-åring.

Åge Hareide kan sin svenska fotboll och sin svenska fotbollshistoria och vet vad som väntar torsdag kväll när ett danskt B-landslag ställs mot ett svenskt B-landslag.

ANNONS

- Jag räknar med ett klassiskt svenskt landslag som kör med 4-4-2 och jag räknar med att de uppträder som mot Estland. Det är så Janne (Andersson) vill att det ska se ut. De är lätta att läsa på det sättet, säger Åge Hareide.

Hur ser du på att Sverige tog sig till VM utan Zlatan Ibrahimovic – överraskad?
- Egentligen inte, de har nu fått ett tydligt sätt att spela på och de jobbar riktigt hårt. När jag tittar på svenska landslaget påminner det mycket om Halmstad i slutet av 1990-talet, det är mycket som går igen med ett klassiskt 4-4-2 och mycket, mycket hårt arbetande. Det är det som har tagit dem så här långt.

- Zlatan hade de extraordinära egenskaperna där han var en superstjärna som kunde avgöra på egen hand men svenskarna har nu utvecklat ett kollektiv som inte är lika avhängigt på en superspelare. Den bästa spelaren i dag är Emil Forsberg som har det där extra i sig.

Ni valde att möta Sverige även i juni som ett VM-genrep – varför?
- Vi behöver inte resa så långt för att få till ett motstånd som är välorganiserat och vi möter ju Peru i VM och spelar mot ett par sydamerikanska lag i mars. Sverige är nära och vill möta oss, det passar oss för vi behöver möta ett lag som kan försvara sig väl och är bra på att organisera sig. Det är väldigt bra träning för oss, även om de flesta länder är välorganiserade så har Sverige ett försteg i det.

ANNONS

I dag är det Danmark som har mer av en superstjärna i Christian Eriksen och du har väl vassare spelare i ditt landslag än vad Janne Andersson har i sitt?
- Ser du individuellt så har vi nog spelare som är vassare men jag tror alltid att det är jämnt mellan lagen. Vi har jobbat med vår organisation och vi har ett lite annat spelsätt än Sverige i och med att vi har en spelare som kan göra mycket på egen hand i kollektivet (Christian Eriksen) och som kan sätta i gång spelet och kan avsluta. Han är farlig och det måste alltid ett motståndarlag ta hänsyn till.

Åge Hareide var glödhet hösten 2015 efter att ha tagit Malmö FF till ett SM-guld och två raka Champions League. Samtidigt sökte både Danmark och Sverige en möjlig ersättare till Morten Olsen och Erik Hamrén. Båda förbunden hade kontakt med norrmannen.

- Så var det men Danmark var längre fram och jag lade snabbt min fokus på det och la allt annat åt sidan, säger Hareide som redan innan Danmark var VM-klart fick förlängt kontrakt över EM 2020.

ANNONS

- Det kändes som en bekräftelse om att vi var på väg mot något. Fotboll är en tuff bransch, alla ska vinna och det är bara resultat det handlar om och när det kommer till landslag är det väldigt få matcher. Om man inte får resultat ganska snabbt blir man utbytt mot någon annan.

Åge Hareide var norsk förbundskapten 2004-08 men tog aldrig landet till något mästerskap. Under sitt första kval lyckades han ta Danmark till VM och nu pågår förberedelserna för fullt. Efter Abu Dhabi ska han och resa runt till de flesta landslagsspelarna för att gå igenom vad som gäller. Utan erfarenhet av något mästerskap så får han lita på andra.

- Jag lyssnar mest på min assisterande Jon Dahl (Tomasson) som spelat flera mästerskap men också den övriga staben och spelare som varit med tidigare. Jag lyssnar mycket på dem och det avgörande blir att man kan upprätthålla motivation och energi under en så lång tid. För mig blir det bara spännande, det blir oerhört intressant att få vara med på det.

Vad är målet?
- Vårt mål är att gå vidare från gruppspelet. Så som det ser ut i dag så måste vi hålla Peru och Australien bakom oss. Klarar vi det så vet vi inte helt vilket lag som väntar efter det, men då blir det cupspel med mer tillfälligheter. Men vi ska absolut gå vidare.

ANNONS

Förutom Peru och Australien så finns Frankrike i gruppen och Åge Hareide hoppas få lite hjälp av Janne Andersson för att kunna hantera fransmännen i VM.

- Jag såg Sveriges bägge matcher mot Frankrike och det var starka prestationer mot ett sådant lag. Vi möter Frankrike i sista matchen i gruppspelet så vi hoppas att det blir en final då, säger Hareide.

Under onsdagen kom det ut i Göteborgs-Posten att Jörgen Lennartsson möjligen ska bli dansk scout inför och under VM. Det är på gång, men inte helt klart.

- Jag hade Jörgen i Helsingborg och han är oerhört kunnig när det gäller fotboll och andra lag. Han kommer ner till Abu Dhabi till matchen och om allt går i lås så har jag en dansk, en svensk och en norsk scout som ska hjälpa oss. Jag har haft kontakt med Jörgen men det har hängt lite på om han skulle ta ett annat jobb eller inte. Jag hoppas att det löser sig.

Ni inledde VM-kvalet lite trögt, men spurtade starkt. Var de skiftet av spelsystem från 3-5-2 till 4-3-3 som låg bakom det?
- Vi spelade ganska bra med 3-5-2 i första matchen mot Armenien men vi hade en sådan dag där vi inte lyckades offensivt och sköt utanför och lite många fel. Efter det har vi inte tittat tillbaka och det har bara gått bättre och bättre och resultat gör mycket för ett lag. Spelarna har vuxit med resultaten, men de var ängsliga i början av kvalet för att resultaten gick emot dem i EM-kvalet. Det är ganska unga spelare.

ANNONS

Hur mycket stör din ryggskada?
- Förhoppningsvis ska trycket på nerven lägga sig inom sex veckor, om inte så blir det mikrokirurgi för att ta hand om det. Det ska inte vara något problem även om det är jobbigt att stå och gå.

Danmark har inte skickat något landslag på vinterturné på fem år och att man valde Abu Dhabi har gett stora rubriker. Skälet var att det danska förbundet under 2017 inledde en kampanj mot homofobi och att lagkaptenen Christian Eriksen i en landskamp mot Tyskland bar en regnbågsfärgad kaptensbindel.

Hareide förstår att det blir frågor, men anser att man måste kunna resa i väg och spela fotboll:

- Ingen tvekan om att det är viktigt att ta hänsyn till mänskliga rättigheter, men då kan man också börja fundera på var man kan resa? Ska vi delta i VM i Ryssland? Vi spelar mot Sverige här nere och vi bägge åker hit för att kunna träna. Klart att vi ska informera om det här men man ska inte blanda politik och idrott för mycket. Risken är att fotbollen blir språkrör för allt möjligt. Det ska man vara försiktig med, men givetvis ska vi informera våra spelare om det här så att de är uppdaterade på områden som sexuell läggning, politik och rasism och sådana ämnen.

ANNONS

- Ta bara rasismen, där har fotbollen gjort mycket och det kan man göra på många områden genom att uppmärksamma det utan att man har sagt att vi ska inte resa. Jag tror att folk kan bli upplysta och förstå situationen även om vi reser. Det viktigaste är att folk blir upplysta, det blir aktuellt med VM i Qatar som inte är så långt bort.

Det var tal om att er kapten skulle ha regnbågsfärgad bindel men att det blir för mycket av en provokation – hur ser du på det?
- Det blir för mycket. Vi ska inte vara ett ensidigt språkrör för regnbågen och den typen av frågor. Vi har gjort det, vi har ställt upp kring det och det är viktigt men fotboll ska fånga upp alla typer av människor, läggningar, religioner. Det är fint att vi gör det och det ska finnas plats till alla. Vi kan inte börja göra en sak ena dagen, en annan sak nästa dag, det är fotboll som är vårt primära mål och det jobbar vi med. Via fotbollen når vi många och det viktigaste är att vi utbildar unga män och kvinnor att bli bra ambassadörer för fotbollen.

ANNONS
Publicerad 2018-01-11 kl 07:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto