Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
DANMARK
41v

Linderoth vill gärna träna FCK i framtiden: ”En fantastisk klubb – den största i Skandinavien”

Foto: Bildbyrån

Förre landslagsmittfältaren Tobias Linderoth klev i höstas in i ledarstaben i sin tidigare klubb Elfsborg.
En annan tidigare klubb han gärna skulle träna är FC Köpenhamn.
- Det är en fantastisk klubb i mina ögon. Den största i Skandinavien, berättar Linderoth i podcasten Lundh.

Tobias Linderoth gjorde precis som nästan hela det svenska landslaget ett väldigt starkt EM 2004. Därför höjde många på ögonbrynen och tyckte det var ett steg neråt i karriären när Linderoth efter mästerskapet lämnade Premier League och Everton för danska FC Köpenhamn.

- Det kan jag förstå om folk tycker. Men för min del kändes det som ett steg upp.

- Jag kom till ett lag där jag kunde vara med och vinna ligan och spela Champions League. Det lockade mig väldigt mycket under den perioden.

Du hade en lite tuff start med en hög prislapp då du blev ifrågasatt, men efter det hade du en rad starka säsonger. Vad var det som funkade i FCK?

- Jag hade först och främst en tränare som trodde på mig, och en miljö där jag kunde vara mig själv och spela mitt eget spel. Det var egentligen det. Men första halvåret var ganska tufft. Jag fick ganska mycket kritik och var egentligen inte riktigt fit för att kunna prestera på max. Det tog ett halvår innan jag kunde visa mitt rätta jag. Men sedan hade jag fantastiska år i FCK, kanske mina bästa som fotbollsspelare.

Ni vann ligan och nådde Champions League. Var det där du nådde peaken?
- Ja, jag tror det. 2006 tror jag att jag hade min peak i karriären.

Hur många anbud fanns utifrån då?
- Jag vet inte. Jag jobbade med Roger så att jag ville veta när det fanns något konkret. Jag visste att Galatasaray var med någon sommar tidigare innan jag gick dit, att de ville ha mig att de inte lyckades lösa det med det ekonomiska. Men jag trivdes med FCK och hade till och med snack om att stanna kvar där. Men så dök Galatasaray upp, och jag kände att jag ville ta den chansen.

Vad betydde Hasse Backe för dig?
- Jättemycket. Jag var lite stukad då och behövde hitta min roll i laget och få förtroende. Det gav Hasse mig, och gjorde mig till lagkapten vilket gjorde att jag växte ytterligare som spelare och som människa. Det betydde jättemycket för mig.

Sedan kom Ståle Solbakken. Det är kanske en av de mest framgångsrika tränarna från Norden de senaste åren. Vad betydde han?
- Också mycket. Ståle hade en otrolig vinnarmentalitet. Han var väldigt rak och tydlig och ville vinna varje match, vilket alltid krävdes i FCK. Det var också viktigt. Jag fick spela under honom och kände att jag utvecklades. Han gav mig stort förtroende. Det är en av de som jag ser som den viktigaste under min karriär, den bästa tränaren jag haft också.

Ståle känns inte som någon diplomat, direkt. Han smäller på rätt bra. Kan inte det vara för mycket?
- Jag hade ett bra förhållande med Ståle. Jag gillar den typen av tränare som är rak och tydlig. Sedan har han ett hett temperament, men han är lite som jag, att man kan brinna till ibland. Jag tycker att det är viktigt att man ser de delarna av en människa också, att man ibland brinner till och visar den känslomässiga sidan.

Det är det vi kan hoppas på i allsvenskan i år, att du ska spraka till bredvid Jimmy Thelin?
- Exakt. Men det kommer nog hända. Känner man sig själv vet jag att jag kan reagera ibland. Men jag ska försöka hålla mig lugn.

Är FCK en klubb du gärna varit tränare i?
- Definitivt. Det är en fantastisk klubb i mina ögon. Den största i Skandinavien skulle jag säga. En fantastisk klubb att vara i som spelare. Höga krav, men jag gillar det som spelare. Jag visste vad som gällde. Man skulle vinna varje match och vinna ligan, annars var det ingen bra säsong.

Publicerad 2018-03-04 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons