Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
DANMARK

Ratad av MFF - nu slår sig talangen fram i dansk storklubb

Foto: Scanpix/fcm.dk

Andreas Murbeck ratades av Malmö FF som 15-åring.
Tre år senare är han nu skandinavisk U19-mästare med FC Midtjylland.
- Jag har inte ångrat för en sekund att jag gick hit, säger han till Fotbollskanalen.

Hösten 2013 fick AndreaMurbeck beskedet att han inte skulle bli uppflyttad i Malmö FF:s U17-lag. Då lämnade 15-åringen för Landskrona Bois, där han dök upp på FC Midtjyllands radar och lämnade för den danska storklubbens akademi.

I Midtjylland har mittbacken tagit flera steg upp på utvecklingstrappan.

- Jag tillhör U19-laget, men vi har en U20-träningsgrupp där vi 98:or tränar tillsammans med några spelare från A-laget, bland annat 97:or som inte är med i A-laget fullt ut. Ibland tränar jag med A-laget fullt ut, ibland med U20-gruppen och två gånger per vecka med själva akademin. Sen spelar jag U19- och reservlagsmatcher, berättar Murbeck.

18-åringen tycker att nivån på matcherna som han spelar i Danmark är bra. I reservlagsserien är det dock väldigt blandade lag där både A-lagsspelare och U19-spelare får speltid. Under hösten har Murbeck bland annat fått spela tillsammans med Midtjyllands stjärnvärvning och förre Real Madrid-spelaren Rafael van der Vaart vid flera tillfällen.

- Det är kul att få spela mot och med de som varit med om mycket mer än en själv. Det finns många spelare med stor erfarenhet som man kan lära sig saker av. Van der Vaart är jäkligt duktig. Den överblicken av spelet som han har ser man inte ofta. Han saknar kanske lite fart numera, men annars är han väldigt bra.

FC Midtjylland ägs av engelsmannen Matthew Benham, som tror mycket på statistik, matematik och analyser utifrån det. Klubben är inte som alla andra och akademispelarna bor på ett så kallat "sports college". Andreas Murbeck kan rikta allt sitt fokus på fotbollen.

- Man lever fotboll på ett annat sätt här. Vi har skola, men det är fortfarande fotbollen som är prio ett och det är en mer helhjärtad satsning jämfört med när jag var i Malmö och Landskrona. Jag har verkligen förstått att det är det här jag vill göra. 

- Det är jäkligt bra att vi alla spelare bor ihop. Det blir ett stort umgänge och även om jag kommer från Sverige så är det ändå ett annat land som jag behövde komma in i när jag flyttade hit. Boendet har gjort att jag kommit in i det sociala på ett väldigt bra sätt. Vi är som en stor familj här. Alla pratar med alla, oavsett om man är A-lagsspelare eller U17-spelare.

Murbeck fortsätter att berätta om Midtjyllands sätt att arbeta:

- Här går vi in djupt på varje spelare individuellt. Matcherna filmas och efteråt sitter vi med tränarna och kollar igenom olika situationer för att kunna förbättra oss till nästa match och träning. Det är en annan seriositet när det gäller att utveckla den enskilda individen.

Det är inte många unga svenska talanger som tar vägen till elitfotbollen via Danmark, men Andreas Murbeck är väldigt glad och tacksam över att möjligheten med Midtjylland dök upp.

- 2014 spelade jag i Landskrona, i deras U17-lag. Sen fick jag chansen att spela Lyngby Cup med U19-laget och jag tror att det var där Midtjylland fick upp ögonen för mig. Sen blev jag inbjuden på provträning i några dagar och ganska kort efteråt sa de att de ville ha mig. Jag kände att det var rätt för mig för att utvecklas mest. 

Hade du någonsin en tanke på att det här kunde vara en möjlig väg för dig?
- Om jag ska vara helt ärlig... Jag provtränade med 1860 München under våren och sen under sommaren hörde jag om FCM och då hade jag egentligen ingen aning om vad Midtjylland var. Jag hade hört lite om deras akademi någon gång och jag tvivlade lite på det för jag hade det jättebra i Landskrona. Men så gav jag det en chans och när jag väl varit där så var det inget snack om saken vad jag ville. Det kändes jätteproffsigt.

- Jag har inte ångrat mig för en sekund sedan jag kom hit, säger Murbeck. 

Vad känner du kring din egen utveckling under tiden i Danmark?
- Som spelare har det gått upp väldigt mycket. Det här steget var det rätta för mig. Jag lärt mig allt från hur jag ska försvara till hur jag ska spela upp bollen, det har verkligen varit positivt för min utveckling. Nu när spelet börjar sitta ännu mer känner jag att det är de fysiska egenskaperna som ska byggas på än mer. Man får hela paketet här. 

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
- Som en försvarare som gillar att försvara, en spelare som gör att vi inte släpper in mål. Jag vinner hellre med 1-0 än 4-3. Men jag ser ändå på mig själv som en spelande mittback. Jag är inte någon som alltid rensar. Det har jag jobbat mycket på, att jag ska vara säker också och inte alltid riskera bollen. Sen när jag rensar så ska jag rensa ordentligt.

I Danmark är det just FC Midtjylland och FC Köpenhamn som dominerar på U19-nivå och Murbeck har blivit dansk ligamästare två gånger under sin tid i FCM. Utöver det har han vunnit stora turneringar i Mexiko, Italien och Schweiz, samt varit med om en åttondelsfinal i Uefa Youth League mot Barcelona.

- En av de största höjdpunkterna är turneringen i Mexiko. Då mötte vi de bästa lagen från Brasilien, Argentina och det är den största ungdomsturneringen i Sydamerika. Vi kom dit och ingen såg oss som ett bra lag, vi fick den sämsta bussen och allt som var dåligt samtidigt som Tottenham hade det bästa. Sista dagen inför finalen var det vi som hade den bästa bussen och Tottenham hade allt dåligt. Det var jäkligt kul (skratt). Det var speciellt att vinna den turneringen.

Nyligen kunde också Murbeck lägga till ytterligare en fin skalp på meritlistan. FC Midtjylland vann nämligen skandinaviska mästerskapen för U19-lag, som avgjordes i Göteborg. Midtjylland slog norska Rosenborg i finalen och Sverige representerades av Elfsborg, Brommapojkarna och Malmö FF. I 3-0-segern mot förra klubben MFF fick Murbeck bära kaptensbindeln.

- Det var en kul turnering. Det var kul att möta de svenska lagen, som jag inte fått göra sen jag kom till Danmark. Det var jättekul att möta Malmö igen. Jag känner ju hyfsat många av spelarna där sen tidigare. 

Hur ser du tillbaka på det som hände i MFF, att du inte blev uppflyttad, med tanke på resan som du gjort därefter?
- Jag är faktiskt väldigt nöjd att det blev som det blev, som person har det stärkt mig att jag inte fick förlängt där. Jag har fått jobba vidare och inte ge upp. Jag kom till Landskrona där jag verkligen fick ett bra år med ett bra lag. På sätt och vis fick jag ta revansch på MFF då genom att bli trea i SM när Malmö kom sjua eller åtta. Det var lite av en revansch och tiden i Landskrona tog fart på min karriär igen. Landskrona-tiden uppskattar jag väldigt mycket.

Framöver väntar viktiga månader för Andreas Murbeck. 18-åringen är inne på sitt sista U19-år och kontraktet med FCM går ut till sommaren. 

- Just nu kämpar jag bara på och jag hoppas att Midtjylland vill skriva nytt kontrakt med mig. Nästa nivå för mig är ju ett A-lagskontrakt, säger Murbeck. 

Blir det svårt att få det kontraktet?
- Jag känner absolut att ingenting är omöjligt. Den här hösten har det verkligen exploderat för mig extra mycket.

- Det går ju bra när jag tränar med A-laget. Det är lite högre krav och lite högre kvalitet, men det är ingenting som gör att jag tänker: "Wow, här kan jag inte vara". Det är fortfarande bara vanliga fotbollsspelare, som är lite äldre än en själv.

Möjligheterna är många för Murbeck inför sommaren.

- Efter den här säsongen känner jag mig redo för att spela A-lagsfotboll. Jag känner att jag flyttar dit som är bäst för mig, sen om det är någon annanstans i Europa eller i Sverige, det kvittar. Jag vill bara vara där jag känner att jag kan slå igenom.

Det är ju lite avgörande månader som väntar för dig, är det nervöst?
- Nej, det försöker jag inte tänka på. Jag kör mest bara på och jag ska leverera som jag gjort under hösten och sen tar jag det som det kommer, avslutar mittbackstalangen.

Publicerad 2016-12-14 kl 07:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons