Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Tibbling om succén i Bröndby: "Nästan gått bättre än väntat"

Sedan flytten från Groningen i somras har Simon Tibbling blivit en nyckelspelare i Bröndby.
I en lång intervju med Fotbollskanalen berättar mittfältaren om framgångarna med nya klubben, egna målformen och drömmen om en plats landslaget.
- Man måste våga drömma, säger Tibbling.

Efter två och ett halvt år i holländska Groningen bytte Simon Tibbling liga och land och gick till danska Bröndby. Den svenske mittfältaren har nu gjort drygt ett halvår i klubben, som går riktigt starkt i den danska ligan där man har vunnit alla matcher utom en sedan mitten av september och tagit 31 av 33 möjliga poäng sedan dess. Senast i går vann man med 3-1 mot Lyngby - där Tibbling utsågs till matchens lirare av Tipsbladet.

ANNONS

- Man mår fantastiskt bra, så klart. Både jag och laget är inne i ett bra flow, där vi har vunnit många fotbollsmatcher nu på slutet, säger Tibbling till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

- Man kan aldrig vinna för mycket och det är lika kul att vinna varje gång. Nu har vi haft ett bra flow där vi har vunnit mycket. Så alla vi i Bröndby har väldigt bra humör. Vi är väldigt glada och har jättebra atmosfär i hela klubben.

Tibbling själv har fått mer och mer speltid och startat i de sex senaste ligamatcherna. Under säsongen har han blivit noterad för tre mål.

- Det har gått väldigt bra. Jag har fått spela väldigt mycket sedan jag tog mig in i laget för några månader sedan. Det har rullat på väldigt bra och vi har vunnit många matcher. Det har gått bra för mig personligen också där jag faktiskt gjort några mål också, vilket jag inte gjort så mycket tidigare i min karriär. Det är jag väldigt glad för, säger han.

ANNONS

Vad tycker du att du har fått för utväxling på flytten från Groningen?
- Det har nästan gått bättre än jag trodde att det skulle gå. Framför allt är det kul att få spela i ett topplag som vinner mycket matcher. Det är det som har varit lite nytt, jag har tidigare inte varit med om att spela där uppe och tävla om topplaceringar. Det är väldigt kul att få göra nu, att man får känna på det och ligga där uppe och slåss om medaljer.

Hur håller du dansk fotboll i jämförelse med allsvenskan och holländska Eredivisie?
- Det är svårt att säga, för alla ligor har sin charm. Men det är svårt att jämföra ligorna. Det är olika typ av fotboll i alla länder som jag har spelat i. Jag tycker att det är bra nivå på samtliga ligor, och det är kul att få testa på att spela fotboll i olika länder. Det är olika typer av fotboll och det är kul att få testa på allt. Men vad som sedan är bäst - det beror lite på vilken fotboll som man tycker om och vad man själv trivs bäst med. Det är nog olika från spelade till spelare vad man tycker. Men generellt tycker jag att alla tre ligor håller bra klass.

ANNONS

Hur långt skulle du säga att du har kommit i din utveckling? Är du bättre än någonsin just nu?
- Det är svårt att svara på. Det går väldigt bra just nu, men om det är min bästa form någonsin... Jag hade väldigt bra perioder både i Djurgården och Groningen där jag tyckte att jag var på en hög nivå också. Rent målmässigt är det i alla fall min bästa säsong någonsin. Sedan hade jag visserligen en defensivare roll i Groningen. Jag har haft en offensivare roll nu som gjort att jag gjort lite fler mål, och det tycker jag är kul. Men det känns bra att vara med mycket i spelet och vara delaktig, så jag trivs jättebra med den roll som jag har i laget.

Tibbling fick minst sagt en bra start på sin tid i Bröndby efter övergången. 23-åringen fick debutera genom att bli inbytt i derbyt mot värsta rivalen FC Köpenhamn - och avgjorde matchen med ett mål bara minuter senare.

ANNONS

- Det var fantastiskt. Det var min första match, jag kom ju bara någon vecka innan. Sedan fick jag hoppa in när det var fem-sex minuter kvar och gjorde mål efter bara två minuter. Min Bröndby-karriär kunde nog inte börja så mycket bättre. Det var en maxad start att få sänka FCK i sin debut efter två minuter. Det var otroligt stort.

Du har spelat några heta derbyn med Djurgården mot AIK i Stockholm. Hur håller du Köpenhamnsderbyna?
- Jag tycker att Köpenhamns-derbyna är väldigt häftiga, och det är Djurgården-AIK också. Alla de matcherna är helt otroliga att spela. Det är så mycket känslor, både i Stockholm och Köpenhamn. De matcherna är speciella. Det är så oerhört bra tryck och härlig stämning. Det är fantastiska matcher att få spela. Det är en otrolig känsla och få förunnat att få kliva ut på planen i sådana matcher.

ANNONS

Hur är det att bo i Köpenhamn gentemot Stockholm?
- Det är rätt likt, faktiskt.

Språket skiljer sig kanske lite?
- Ja, det är sant. Men jag hade några danskar i laget i Groningen, så lärde mig redan då att förstå en del danska.

Det blir inte engelska?
- Nej, det har jag inte behövt. De har haft det svårare att förstå mig, snarare. När jag kom hit förstod jag ganska direkt vad folk sa, men ingen förstod mig. Det blev så att jag fick prata engelska. Men det flyter på bra med språket nu. På Jylland har de en lite annan dialekt som kan vara svår att förstå. Men Köpenhamn och Stockholm är båda väldigt trivsamma städer. Jag har min familj i Stockholm och kommer därifrån, så det är så klart lite speciellt. Men städerna är båda väldigt lätta att bo i.

Det finns en del andra svenskar i Köpenhamn med Johan Larsson i Bröndby och sådana som Robin Olsen, Pierre Bengtsson och Erik Johansson i FCK. Är det några som du umgås med utanför fotbollen?

ANNONS
- De flesta svenskar i FCK är lite äldre än jag, så jag har inte spelat med dem och känner dem på det sättet så mycket. De är inte i de ålderskategorierna att man stött på varandra så mycket innan. Jag har inte så jättebra koll dem och har inte träffat dem i landslagssammanhang och så. Johan träffar jag ju varje dag i och med att vi spelar i samma lag, så honom känner jag väldigt bra. Jag är jätteglad över att han är här, han har tagit hand om mig jättebra. Det är verkligen en superkille. Men de i FCK har jag inte träffat så mycket. Jag har inte stött på dem utom att jag kanske mött dem någon gång i allsvenskan. Så de har jag inte lika bra koll på. Men vi har mötts några gånger kring matcherna nu, och det är absolut trevliga personer.

I en intervju med danska BT berättade Tibbling nyligen att en dröm är att ta en plats i den svenska landslagstruppen till sommarens VM i Ryssland. Tibbling är medveten om att chanserna inte är stora, men menar att det inte är omöjligt att sommaren spenderas i Ryssland.

ANNONS

- Det finns väl alltid en chans. Men det är klart, har man aldrig varit med i landslaget tidigare har man väl inte jättebra chanser att komma med. Men eftersom jag inte har varit med tidigare har jag ju ingen plats att förlora i landslaget, det finns bara en plats att vinna genom en bra prestation i klubblaget. Man kan vinna en plats till VM om man är väldigt, väldigt bra i sitt klubblag, det finns alltid någon chans. Men framför allt kan man ju drömma om det, säger Tibbling, och fortsätter:

- Jag gillar att drömma. Jag har en dröm om att få spela VM, men det är klart att det ska oerhört mycket till, det fattar jag också. Har man aldrig varit med tidigare är det klart att chansen är liten. Men man måste ändå våga drömma. Det som kan ta mig dit är bra prestationer i Bröndby. Skulle jag göra en maximal prestation under våren i Bröndby kan jag vinna en VM-plats. Men det är inget jag tänker på speciellt mycket i och med att jag aldrig har varit med där. Men min dröm och säkert alla andra spelares är att representera det svenska A-landslaget.

ANNONS

Ett tillfälle att visa upp dig för Janne Andersson hade kunnat vara januariturnén tidigare i år. Kan du i efterhand ångra att du tackade nej till den?
- Man vill alltid representera Sverige och det hade varit oerhört kul att vara med där. Men det blev en lite häftig flytt i somras där jag kom sent in i säsongen. Jag kände att jag behövde sätta mig i klubblaget, ta mig in ordentligt och etablera mig. Det är viktigt för min framtida karriär att jag är bra i Bröndby. Det är viktigt att jag gör ett bra intryck och visar mig från min bästa sida. Därför ville jag visa upp mig så att de verkligen fick se mig och göra ett bra intryck. Det var viktigt för mig. Man gör ju karriären i sitt klubblag och det är där som man kvalificerar sig till landslaget, därför valde jag att prioritera klubblaget den här gången. Det var viktigt för mig.

ANNONS
Publicerad 2018-02-12 kl 18:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto