Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Nicklas Bendtner

EM-nedräkningen: Bendtners sjuka rekord - fick tio poäng av nio möjliga

Här är den mest initierade EM-nedräkningen som du inte får missa. Med historier du förmodligen inte läst någon annanstans. I ett unikt samarbete med medier i de 15 andra EM-nationerna får inhemska experter och journalister komma med fakta och berätta historier om just sitt eget landslag.

Här är Danmark av Jyllandspostens Tröls Henriksen.

Nicklas Bendtners självförtroende har alltid varit astronomiskt, såväl innan som under hans fotbollskarriär.  Våren 2010 hade Arsenal och Bendtner besök av en psykolog som bland annat försökte att mäta och kvantifiera hur mycket självförtroende spelarna hade på en skala från 1-9. Bendtner fick 10.

Anfallaren är något av en gåta. Vissa fans förstår inte hur han kan ha så höga tankar o sig själv, inte experterna heller för den delen. För Bendtner däremot handlar det inte så mycket om vad andra tycker om honom, det enda som är viktigt är vad han själv känner.

ANNONS

Innan VM 2010 intervjuade Jyllands Posten Bendtner om hans självförtroende och anfallaren svarade öppenhjärtigt. Här följer ett utdrag ur den intervjun:

”Minns du när du lärde dig åka rullskridskor som treåring”, inledde han.

”Först kan man inte, man trillar och man slår sig och man gråter. Vissa ungar ger upp direkt. Vissa försöker lite till men ger sedan upp, och sedan finns det de som håller på tills de till slut kan åka. Jag var en av dem som fortsatte att försöka och så har det alltid varit i mitt liv. Jag ger inte upp förrän jag har nått mitt mål. Om jag bestäm mig för att något ska hända så ska det hända. Så är det bara”

Är du bra på att åka rullskridskor?

”Jag är mycket bra på rullskridskor. Om jag får en tanke i huvudet om att jag ska göra ngot, då gör jag det. Jag går inte omkring och tvivlar på mig själv. Jag går istället runt och är glad. Jag har ju allt jag någonsin kan önska mig i livet, så varför ska jag inte vara glad?!

Tvivlar du någonsin på dig själv?

”Alla bär på tvivel men för mig är det lite annorlunda eftersom jag aldrig tvivlar på de saker jag är bra på. Varför ska man tvivla på något som man är bra på? Jag har aldrig tvivlat på mig själv som fotbollsspelare. Jag kan oroa mig för hur det ska gå för mitt lag, men inte för mig själv. Om jag kommer fri tänker jag alltid ’Jag kommer att göra mål nu’, och om jag inte gör mål så tänker jag bara ’Jaha, det kommer fler chanser’”

ANNONS

 Blir du aldrig nervös?

”Jag har aldrig varit nervös inför en fotbollsmatch. Jag kanske blir det en dag men än så länge har det inte hänt, det är inte min grej. Jag ska ju göra något jag älskar att göra och något jag alltid velat öra, varför skulle jag bli nervös för det? Gör man ett misstag så gör man.

 Vad har gjort dig till den du är idag, är det något i din uppfostran eller har du alltid varit så här?

När lärarna sade åt mig att göra mina läxor så sade jag alltid att jag inte skulle bli advokat eller plugga vidare. ’Ni vet ändå att jag ska bli fotbollsspelare så fort jag gått ut nian’, sa jag. ’ja ja, det blir säkert bra’, sade folk då. Jag vet inte hur många som trodde på det men vissa visste att det skulle bli så. Av den anledningen har det alltid varit naturligt för mig att vara på det här sättet. Jag har alltid velat vinna, när jag var yngre och spelade tennis mot mina vänner så ville jag vinna och det har alltid varit på samma sätt inom fotbollen.

Kan du förstå varför folk är intresserade av dig även vid sidan om planen?

ANNONS

”När ja var liten och ville bli fotbollsproffs insåg jag inte vad det skulle medföra. Jag visste inte ens hur mycket pengar som var inblandade. Jag bara hängde med mina kompisar ner till fotbollsplanen och spelade. Vi använde väskor som målstolpar och drack Coca Cola. Att jag alltid har velat bli bäst i världen är en sak. Allt annat är bara bonus.”

Bonus?

”Visst, det är irriterande att jag inte kan gå ut och roa mig utan att folk glor. Det vore skönare om jag bara kunde vara mig själv, men jag accepterar den andra sidan av myntet och förstår varför det är på det sättet – och jag lever med det.

 När man möter Nicklas Bendtner på tu man hand är han ingen arrogant person. Visst tror han påsig själv, men han är inte arrogant. An växte upp på Amager i Köpenhamn. När han var fyra år gammal började han att spela fotboll i Tårnby BK – och talangen var tydlig, inte bara i fotboll.

 ”Han spelade skolturnering i basket mot andra skolor och i en match var hans lag på väg att vinna eftersom han var överallt och de ledde med 13-0 i halvtid. Bendtner byttes då ut och efter det så förlorade hans lag med 14-13. Det var galet, han var också fantastisk på handboll”, minns hans lärare hans Christian Jensen.

ANNONS

Bendtners beslutsamhet ring att bli professionell fotbollsspelare kunde ibland skapa problem. Enligt gamla lärare och rektorer kunde han vara så fokuserad på sig själv att han kunde såra andra utan att egentligen mena det eftersom han ibland sade saker utan att tänka sig för. ”Han var inte alltid så snäll mot de andra barnen. Han kunde vara väldigt tanklös ibland, han bara vräkte ur sig saker ibland. Han var inte elak, men tanklös för det mesta. Man var tvungen att hålla koll på honom”, säger hans rektor från Korsvejens Skole, Grethe Birch.

 Den sidan av Bendtners personlighet all tydligare allt eftersom han slog sig fram inom fotbollen och började göra sig ett namn hos den stora allmänheten. Som 16-åring, 2006, lämnade han FC Köpenhamn och skrev på för Arsenal. Han gjorde imponerade direkt och ett par år senare kom han med i den danska U21-trupp som skulle spela EM i Portugal.

 Under EM-kvalet hade Morten ”Duncan” Rasmussen varit förstavalet som anfallare. Han var tre år äldre än Bendtner och mer rutinerad och hade därför högre status i U21-landslaget. Det hindrade dock inte Bendtner att klaga högljutt när han byttes ut till förmån för Rasmussen i andra halvlek av Danmarks öppningsmatch i U21-EM. Bendtner sade efter matchen att han inte kunde fatta hur han kunde bli utbytt och att han var bättre än Rasmussen.

ANNONS

 Självförtroendet har alltid funnits där men det betyder inte att Bendtners liv har rullat på utan problem. 2010 blev han pappa för första gången men separerade med barnets mor, baronessan Caroline Luel-Brockdorff, bara två månader senare. Som par var de det närmaste Danmark har kommit att ha en dansk motsvarighet till The Beckhams vad gäller exponering i media.

 Bendtner var också med i en dramatisk trafikolycka 2009 då han körde av vägen med sin Aston Martin på väg till träningen. Enligt Bendtner var olyckan inte hans fel utan han hade varit tvungen att väja för en bil som trängde sig in framför honom och hade inte haft en chans att undvika en olycka. Bendtner chockades svårt och slet av en backspegel från den kvaddade bilen för att kunna kontrollera om något stack ut ur hans rygg.

 Inget stack ut ur hans rygg men olyckan förföljde honom i flera säsonger efter att den inträffat. Några veckor efter olyckan visade det sig att han hade skadat sin ljumske i kraschen. Varje gång han sparkade till en boll så gick det en stöt av smärta genom hans kropp men han bet ihop och fortsatte att spela för Arsenal med hjälp av smärtstillande medel.

ANNONS

 Men när han sedan anslöt till landslaget inför VM 2010 hade det gått så långt att han knappt kunde springa.

 Danmarks fystränare Jens Bangsbo kritiserade Arsenal för att de inte hade berättat om skadan för det danska landslaget. ”Alla klubbar har sina skäl till varför de gör som de gör. De kan säga att de inte bryr sig om följderna eftersom de behöver en spelare i kommande matcher. Så kan det vara, men det har inte varit bra för honom att spela så mycket som han gjort”, sade han.

 Danmark gjorde ett misslyckat VM, och likaså gjorde Bendtner, framförallt beroende på hans skada. Bilolyckan i kombination med att han spelat en skada är bidragande orsaker till att Bendtners karriär har gått i stå och inte riktigt levt upp till hans egen självbild.

 Den här säsongen har han varit utlånad till Sunderland där han har imponerat på planen, dock inte vid sidan av den. I december påstods han ha varit inblandad i ett bråk på ett hotell strax efter Danmarks 2-0-vinst mot Sverige. Han åkte fast för fortkörning efter att ha kört 166 km/h och han greps misstänkt för att ha vandaliserat bilar i Newcastle tillsammans med lagkamraten Lee Cattermole. Han friades dock från alla misstankar senare.

ANNONS

 Summa summarum, inget bra år vid sidan av planen för Bendtner. Men, det finns hop om att den senaste incidenten ska ha lett till en förändring i Bendtners beteende. Efteråt gick han ut med ett officiellt uttalande där han lovade att skärpa sig.”Jag är hemskt ledsen för allt som har hänt. Jag är ledsen att jag har låtit mig själv dras in i sådana här saker. Jag tar fullt ansvar för att jag inte har tagit avstånd från de här sakerna innan de har hunnit gå för långt. Det är mitt eget fel och jag ber om ursäkt för att jag har svikit så många människor. Jag är i grund och botten en vanlig kille med ett ovanligt jobb. Ibland har jag en tendens att glömma det men innerst inne vet jag om det – och det är ingen ursäkt för att jag hamnar i de här situationerna. Min familj, min son, min flickvän och fotbollen är det som är viktigast för mig och det är de sakerna jag kommer att koncentrera mig på till 100 procent”.

 Sedan dess har han lyckats undvika trubbel så väl vid sidan om som på planen. Han har spelat utan att känna av sin gamla skada och har dessutom hittat tillbaka till målet igen. Sommarens EM-turnering har goda utsikter att bli en indikation på om han kommer att bli den fotbollsspelare som han föreställt sig att han en dag skulle bli.

ANNONS

Tröls Henriksen

Publicerad 2012-06-17 kl 08:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto