Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Avslöjar: SvFF utreder misstänkt läggmatch: "Det är för jäkligt"

Örgryte besegrade Assyriska BK med 8-0.
Nu utreds matchen med misstankar om manipulation med avvikande spel.
- Det var kraftiga avvikelser på spelmarknaden, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette.

Den 2 februari körde Örgryte över division 1-laget Assyriska BK med hela 8-0 i en träningsmatch. Men frågan är om allt gick rätt till i matchen? Svenska Spel erbjöd inte spel på matchen hos sig men fick snabbt tips från samarbetsorganisationen Global Lottery Monitoring System. Då lämnades ärendet över till Svenska Fotbollsförbundet som nu utreder matchen.

- Det stämmer. Vi fick information från Svenska Spel att det var kraftigt avvikande spelmönster på den matchen, säger Anders Hübinette som inte vill gå in exakt på vilken marknad det avvikande spelet gällde.

ANNONS

- Nu har vi tagit kontakt med båda klubbarna och informerat båda om att matchen är under utredning. Vi får se om det finns risk att den har blivit manipulerad. Exakt vad vi gör just nu vill jag inte gå in på. Det handlar till exempel om man kan se matchbilder, prata med personer som varit på plats och klubbarna och så.

Är båda klubbarna misstänkta?
- Vi pratar inte om misstänkta klubbar på så sätt utan att det var en match med avvikande spel. Vi pekar inte ut klubbar på det sättet. Sedan tittar vi alltid på historik kring klubbar och spelare när man lägger stora pusslet, om det är någon eller några som har varit inblandade i den här typen av saker tidigare.

Örgrytes ordförande Joacim Nordh berättar för Fotbollskanalen att klubben precis fått ett samtal från Svenska Fotbollsförbundet om att matchen mot Assyriska BK är under utredning.
ANNONS

- Vi känner inte att det berör oss på något sätt. Jag har egentligen inget att säga i det. Jag såg matchen själv på plats och hade ingen tanke på att det var annat än bra prestationer från vår sida som gjorde att det blev 8-0, säger han.

- Synpunkten är ju att det är för jäkligt och allvarligt. Men som ordförande i Öis känner jag ingen delaktighet i detta. Vi ställde upp med det bästa laget och vann med 8-0.

I december granskade DN matchfixning och då skrev tidningen i en artikel att Assyriska BK tidigare har nämnts i matchfixningssammanhang. Säsongen 2015 förlorade laget med 2-6 mot Kortedala i division 2 västra Götaland. I matchen ledde Assyriska BK i paus med 2-1, men släppte in fem mål i andra halvlek. 

Säsongen 2014 stoppades spel på lagets matcher vid två tillfällen på grund av avvikande spelmönster. Assyriska BK var även bland de fem klubbar som spelbolaget Unibet stoppade spel på i oktober 2015.

ANNONS

- Vi har pratat med förbundet och tycker det är jättebra att man kollar upp saker. Förbundet ringde oss och sa att det var avvikelser på spelmarknaden men vad ska vi göra åt det? Det visste inte vi om. Jag kan tänka mig att det ser lite skumt ut med siffrorna 8-0, men om man ser på spelarna som vi hade mot Öis så kan man förstå att det blev som det blev, säger Zeki Celik, tidigare ordförande som nu sitter i styrelsen i Assyriska BK.

- Jag tror inte att det var någonting konstigt. Vi har jobbat väldigt mycket med information. Våra spelare får skriva på avtal till kontrakt med oss om att vi som förening är emot detta, för om det blir så att någon åker på detta så bryter vi kontraktet direkt.

- Sedan har vi planerat in informationsmöte med en föreläsning med någon från förbundet, den 27:e. Så vi försöker förbereda oss inför säsongen. Men om man ser denna matchen mot Öis så var det inte så konstigt att Öis vann med så stora siffror, det var klasskillnad. Öis hade Elmander som var grym och vi hade många provspelare som var 18-19 år och som inte höll.

ANNONS

Hur ser du på att ni tidigare har nämnts i matchfixningssammanhang?
- Vi har ju diskuterat detta med killarna hela tiden. Vi har även haft en väldigt bra dialog med förbundet. Vi har en plan när det gäller detta. Men sedan kan man ju aldrig veta, man kommer ju aldrig fram till något, det här som var mot Kortedala lades ju ner snabbt.

- Sedan kan man ju aldrig vara 100 procent, det finns säkert killar som gör det ändå. Så fort det kommer bevis på om någon har gjort något fel så avbryter vi kontraktet, så vi är stenhårda. Det tummar vi inte på. Vi måste försöka få väck detta. Det håller inte.

Publicerad 2017-02-20 kl 17:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto