Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Mellberg trivs som tränare: "Varit väldigt utvecklande"

Sedan nio månader tillbaka basar Olof Mellberg över Brommapojkarna.
Och han njuter i rollen som tränare.
- Det är jäkligt roligt, säger Mellberg i en längre intervju med Fotbollskanalen.

117 A-landskamper, Guldbollen-vinnare och spel i klubbar som Aston Villa, Juventus och Olympiakos. Olof Mellberg hade en väldigt lyckad spelarkarriär. Sedan nio månader tillbaka har han gett sig in på en tränarkarriär. Landslagets tidigare försvarsgeneral basar över plantskolan IF Brommapojkarna, som 2016 spelar i division 1 norra.

ANNONS

Fotbollskanalen träffade Mellberg efter cupsegern mot IK Frej i förra veckan, för att prata om tränaryrket och jobbet i Brommapojkarna.

- Det funkar bra och det är roligt, framför allt när vi vinner. Det är ju så, nu är vi i säsong och då är det resultaten som talar. Under försäsongen märkte jag att det fanns mycket att göra, det var mycket som jag och vi ville göra. Det gjorde vi också och det gav effekt ganska tidigt, säger Mellberg.

- Det var jäkligt roligt med starten, vi fick lite bra resultat mot bra motstånd och fick testa på lite olika spelsystem, lära känna lagen vi mötte och lära känna division 1. Ända sedan säsongen startade så känns det som att vi har landat och haft en trygghet i vårt spel, och vi har fått kontinuitet. Det tycker jag man ser i vårt spel också, det har börjat sätta sig. 

ANNONS

Efter 16 omgångar leder BP serien, på samma poäng som tvåan Vasalund.

Det går ju ganska bra resultatmässigt?
- Jo, det gör det. Sen tittar man så klart tillbaka på tappade poäng och är lite besviken över dem. Vi var inne i en period där vi hade några onödiga kryss och släppte in mål i slutminuterna när vi dominerade matcherna. Nu är det inte så jättemånga matcher kvar, det är tajt och det kommer bli tajt in till sista matchen. Det är många bra lag inblandade. 

- Vi är jättenöjda med att vara med där uppe, för vi hade kanske inte räknat med det när vi tog vid i starten. Vi hade en extrem omsättning av spelare och det var många erfarna, duktiga, spelare som lämnade. Vi åkte ur superettan och att kunna vara med i toppen året efter med så många spelartapp - det känns roligt. 

Vad är målet nu, vad blickar ni mot för resten av säsongen?

ANNONS
- Nu är vi där uppe, då ska vi bara fortsätta. Varenda match vi spelat har vi gått in för att vinna. Så var det i cupen mot Häcken borta också. Då gick jag in med inställningen: ”Det här kan vi vinna”, och så kände jag också. Vi gör en plan därefter, för varje match. Sen om det är realistiskt i slutändan… Det var inte realistiskt då (när säsongen startade) att tro att vi skulle spela hem division 1 med det vi hade då. Men tittar jag match för match nu så vill vi ge oss de bästa förutsättningarna för att vinna. Det är inte så många matcher kvar och gör vi det vi ska har vi en bra chans. 

Är du nöjd med det du åstadkommit i rollen som tränare hittills?
- Ja, det är jag. Det har varit en väldigt utvecklande tid, för mig och jag tror även för killarna också. På många sätt tror jag att det här är ett nytt sätt för dem att jobba på, och det tror jag har varit ett lyft för många. Vi har gjort förändringar både i hur vi tränar och hur vi spelar. Det har vi märkt resultat av, det är ett helt annat gäng nu mot hur det var när vi kom. Det är kul, det är en bra grupp att jobba med. De är väldigt mottagliga för instruktioner, både i träning och med viljan att jobba hårt - men även taktiskt. 

ANNONS

Vad är skillnaden nu jämfört med tidigare?
- Det är på väldigt många sätt. Vi har ett helt annat träningsupplägg, vi förbereder oss extremt noggrant för varje träning och match, och lämnar inget åt slumpen. Vi har också ett lite annorlunda sätt att spela på som jag tror är ganska ovanligt i svensk fotboll, både när det gäller anfall- och försvarsspelet. Det har gett oss bra resultat.

Hur skulle du beskriva ert sätt att spela i korta ord?
- Det går inte att beskriva kort.

- Nej, men jag vill inte avslöja för mycket hur vi jobbar. Vissa scoutar oss hårt och märker vad vi gör, andra blir lite överraskade, och även om de scoutar oss hårt blir det jobbigt. Vi har en tydlighet och en posession-fotboll som vi jobbar väldigt hårt med. 

Mellberg fortsätter:

- Sen ser det inte alltid likadant ut match för match, varken i anfall- eller försvarsspelet. Det i sig är väl lite ovanligt. Det gäller att ha tryggheten i spelet och grundprinciperna men ändå kunna vrida lite på modellerna och positionerna. Alla matcher ser olika ut, vi scoutar varje motstånd hårt och vrider och vänder på spelmodellen. 

ANNONS

Var sättet ni jobbar och spelar på nu något du visste direkt att du ville tillföra när du kom hit?
- Det har förändrats så otroligt från första dagen jag kom. Det är lurigt att låsa sig vid en viss modell. Jag gillar inte siffror, men det blir ändå att man pratar i siffertermer. Vi provade extremt många olika modeller på försäsongen och det är roligt att se att när man jobbar hårt med grundprinciperna så kan man vrida och vända på det lite. 

- Ju bättre man jobbar med det i träning och ju mer tydlig man är med grundprinciperna, desto lättare är det att switcha. Titta på de bästa lagen i världen, de som förmodligen jobbar bäst taktiskt, de kan förändra från match till match. De kan gå från 3-5-2, till 4-4-2, till 4-2-4, till 4-3-3, till 4-2-3-1. De kan skifta mellan alla modeller och det funkar ändå. 

ANNONS

Är det lärorikt för dig, den utmaningen?
- Extremt lärorikt. Det är en balans det där, att ändå få kontinuitet och behålla grundtryggheten i spelet även om man ändrar. Det väger man alltid in. Men jag känner att vi nått en situation där vi kan vrida och vända lite på detaljerna. På försäsongen kunde det bli väldigt stora skillnader från match till match, och det märktes också i prestationen. Så är det, då får man testa sig fram lite. När det enbart är resultaten som är viktiga då gäller det att grundkonceptet sitter. 

När du varit tränare ett tag nu, ser du framför dig att du vill vara tränare i framtiden också?
- Det är det jag vill göra nu i alla fall. Jag har inte satt upp mål med någon tränarkarriär eller så. Det här passar mig nu, det är jäkligt roligt och jag lägger ner all energi och extremt mycket tid på det här. 

ANNONS

- Det är klart att det är väldigt tidskrävande och jag lägger ner mer tid nu än när jag var spelare, men det är roligt och jag har ett bra team runt mig och en mottaglig spelargrupp. Vi kan jobba på det sättet vi vill och på det sättet som jag tror att jag skulle vilja jobba på i vilken klubb som helst. Det känns roligt att ha de möjligheterna. 

Mellberg berättar vidare:

- Jag har extremt mycket i huvudet, sen ska man kunna förmedla det på ett bra sätt också. Jag är färsk i gamet så många av de här bitarna har inte jag på plats än. Då är det superviktigt att ha bra folk runt omkring sig. Azrudin (Valentic, assisterande tränare) är väldigt mycket längre gången än vad jag är i sin tränarkarriär. Han har full utbildning och väldigt mycket erfarenhet från superettan. Han har varit till stor hjälp för mig. Det har varit väldigt viktigt.

ANNONS

38-åringen menar att Brommapojkarna är en väldigt bra plats att vara på för honom.

- Jag känner att vi kan jobba på det sättet vi vill. Det är proffsigt och seriöst, och det tror jag grabbarna känner också. Det har varit en omställning för dem, för vi har en proffsighet och en noggrannhet i allt vi gör. Det handlar om sättet vi spelar på, träningsupplägg, att vi har ordentliga rutiner och att ledarteamet tar ansvar för att vi tränar rätt och spelar rätt. Jag tror de känner en grundtrygghet och utan att vara respektlös mot föregångarna så har det kanske varit lite fladdrigt tidigare, avslutar Mellberg.

Publicerad 2016-08-31 kl 07:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto