Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
DIVISION 1

"Sen" regeländring kan kosta lag uppflyttning: "Trist att vi drabbas"

Foto: Scanpix

Reglerna om tillsättning av vakanta platser i division 1 har släpat efter ett år.
Därför kan Karlbergs BK nu gå miste om en uppflyttning efter Ängelholms konkurs.
- Trist. Antar att de gamla reglerna levt kvar, säger Karlbergs sportchef Lennart Sandahl till Fotbollskanalen.

Ängelholms FF försätts i konkurs. Det innebär att en vakant plats i division 1 uppstår. Förfrågan om att ta över den platsen kommer gå till Hudiksvalls FF först, eftersom att de blev bästa tvåa i division 2-serierna 2016 med 63 poäng. Karlbergs BK, som blev bästa förlorande laget i kvalet till division 1 där man bland annat slog ut just Hudiksvall, kommer alltså inte få frågan först.

Om samma situation uppstår 2017 skulle det dock bli just Karlberg som får chansen att tacka ja till en plats i division 1, eftersom det vid Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte den 25 november i år klubbades igenom att just bästa förlorande kvallag ska få en eventuell vakant plats i division 1 och inte bästa serietvåan.

- Den gångna säsongen fanns det en föreskrift om att det är bästa tvåan i serierna som gäller för den här eventuella vakanta platsen. För nästa års seriespel är det bestämt att det är kvalspel som ska gälla, bekräftar tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager.

Så det blir inte Karlberg som får den första förfrågan om att ta den vakanta platsen?
- Nej, det blir det inte.
 
När det gäller allsvenskan och superettan är det just bästa förlorande kvallag som erbjuds en eventuell vakant plats i serierna, men kvalspel till division 1 infördes så sent som till den gångna säsongen och därför har det alltså varit bästa serietvåan som fått det eventuella erbjudandet. Men trots att kvalspel infördes till säsongen 2016 ändrades inte tävlingsbestämmelserna gällande tillsättning av vakanta platser samtidigt.

- Det är trist att vi drabbas av det här. Det är oflax, kan man ju lugnt påstå. Sen vet jag inte varför de nya reglerna inte infördes redan när kvalspelet infördes. Jag antar att det är så att de gamla reglerna bara levt kvar. Det borde gjorts en ändring, kan man tycka. Det är lite märkligt, säger Karlbergs sportchef Lennart Sandahl.

- Det mest logiska och det mest rättvisa är ju att reglerna är som de kommer att vara nästa säsong. Vi mötte ju Hudiksvall i kvalet och slog ut dem. Men vi får ju det i alla fall lättare att gå upp nästa år (de två division 1-serierna utökas från 14 till 16 lag inför säsongen 2018).

Hade ni tackat ja till en plats i division 1 till nästa år?
- Det kan inte jag svara på direkt. Det hade krävts ett extra styrelsemöte för det beslutet, men det är klart att vi hade övervägt det. Men det är problematiskt att vi redan satt en budget för 2017 som gäller för division 2. Det är inte en helt lägg fråga. Man vill alltid spela högre upp men vi gick ju heller inte all in för att gå upp i år.

När Fotbollskanalen frågar tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager om det finns någon bra förklaring till varför reglerna kring tillsättning av vakanta platser inte ändrades samtidigt som kvalspelet till division 1 infördes svarar han:

- Det enkla svaret är att representantskapsmötet inte beslutade om en ändring då. Det fanns inte ett förslag på det då.

Borde ändringen gjorts när kvalet infördes?
- Jag har inga synpunkter på det som representantskapsmötet beslutar.

- Om man tycker att lag hamnar i kläm nu så kan man ju vända på det och tycka att den bästa tvåan kanske hade otur i kvalspelet och att de får en ny chans nu.

Att på ett representantskapsmöte ändra i tävlingsbestämmelserna för en säsong som redan spelats färdigt är inte möjligt.

- Det är en väldigt viktig princip att det är så, säger Gerhard Sager.

FOTNOT: Artikeln har uppdaterats efter Ängelholms besked om att klubben försätts i konkurs. Ursprungsartikeln publicerades den 18 december.

Publicerad 2016-12-22 kl 18:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons