POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ETTAN

Spelade i allsvenskan 2015 - nu är "Bruket" på väg mot division 2: "Väldigt tungt"

Foto: Bildbyrån/Ettanfotboll.

Så sent som 2015 spelade Åtvidaberg i allsvenskan.
Nu är klassikerklubben på väg att rasa ut ur division 1.
- Det är väldigt tungt, det är det, säger ordföranden Ingvar Gustavsson till Fotbollskanalen.

Det är nya tider i ”Bruket”. Just nu är den klassiska svenska klubben sist i division 1 södra - med bara åtta inspelade poäng på 15 matcher. En seger, fem oavgjorda och nio förluster gör att man har hela åtta poäng upp till säker mark. Så sent som 2015 spelade klubben i allsvenskan, därefter åkte man ur superettan redan 2017 - och nu talar alltså det mesta för att man tar hissen ner ytterligare ett hack i den svenska fotbollshierarkin.

Annat var det på 70-talet då Facit-sponsrade ÅFF spelade Europacupen och Cupvinnarcupen mot lag som Barcelona och Chelsea. 1972 och 1973 tog man också sina hittills enda SM-guld

En som varit med i både med och motgång i Östgötaklubben är målvaktsikonen Henrik ”Fimpen” Gustavsson. 2015 la Gustavsson, som kom till klubben 1997, skorna på hyllan efter 646 matcher i den blå tröjan. 

Under årets säsong har 41-åringen gjort comeback.

 - Huvudet tycker att det är jätteroligt, kroppen hatar mig, säger ”Fimpen” till Fotbollskanalen, och skrattar.

Gustavsson förklarar att spelaromsättningen i laget varit extrem de senaste åren.

 - Vi har fått börja om varje år med nästan helt nya trupper. Det har varit väldigt stor omsättning på spelare från att vi åkte ut allsvenskan och nu är det bara tre, fyra stycken kvar sedan förra året. Det blir lite som att som att starta om hela tiden och det tar sin tid att få ihop det.

Det sportsliga och ekonomiska går som bekant hand i hand och även vid sidan av planen har klubben en bister verklighet att förhålla sig till. Man gick in i 2018 med ett resultat på minus 4,7 miljoner från året innan. Mannen som har tagit på sig att försöka vända på skutan är den tidigare sponsorn och företagaren Ingvar Gustavsson.

 - Jag kan inte säga riktigt vad det var som gick snett, men det var antagligen vissa saker som inte sköttes rätt. Om man ska vara krass så hade jag kanske inte jobbat så om jag hade varit ordförande, så kan man väl säga, säger ÅFF-ordföranden till Fotbollskanalen.

Hur är ekonomin i dag?
- Vi försöker, men det är tungt för vi måste jobba in pengarna som fattas i föreningen och mycket gamla skulder ska betalas… Själva året går bra, men det är de gamla skulderna som är problemet.

Finns det någon risk för konkurs som du ser det?
- Nej, det får det inte bli. Det har jag en plan för. Klara ut det ska vi göra men det är väldigt tungt, det är det.

Ingvar Gustavsson förklarar att man vill förstärka truppen för att lyckas hålla klubben kvar - men att det av naturliga skäl inte finns en uppsjö av spelare att välja mellan.

 - Det får ju inte kosta något, det måste komma in någon sponsor som tar det i så fall. Sedan har vi faktiskt fått in nya sponsorer som hjälper till. Den biten ser ganska bra ut, men det är ryggsäcken vi har – det är det som är det stora problemet.

Ingvar Gustavsson sticker inte under stol med att det gör ont i hans ÅFF-hjärta att se klubben sist i landets tredje hösta division.

- Jag har varit med och sponsrat i mängder av år och alltid sett Åtvidaberg. Det är väldigt tråkigt, naturligtvis och det var därför jag tog på mig ordförandeskapet för att räta upp det, göra vad jag kunde. Jag har drivit många företag och suttit i styrelser tidigare i idrottsklubbar. Därför tänkte jag att: ”Det måste gå att få ordning på det här”.

Hur är känslan bland invånarna i samhället?
- Det finns ett väldigt ÅFF-hjärta i folket och även inne i Linköping också, finns det ett väldigt starkt ÅFF-hjärta. Trots att det gått så dåligt så kommer det ju faktiskt lite publik till oss. Om man tittar på de andra lagen i division 1 så har vi väldigt bra publik, men det är klart att det även där blir ett tapp när det går dåligt, annars hade det blivit 500 personer till.

Han får medhåll av sin namne Henrik:

- Fotbollen är jättestor i Åtvidaberg och det ska det vara. Det sitter i vägarna och det är mycket tradition. Klart att det börjar bli lite oro i de leden också, säger han.

”Fimpen” Gustavsson, som nu hunnit bli 41, menar att det snarare är så att klubben överpresterat tidigare år, snarare än att man underpresterat nu. 

- Det är klart att man önskar att klubben låg i allsvenskan i stället men nu är vi där vi är och samtidigt är det väl så att Åtvidaberg i allsvenskan ska ju egentligen inte gå. Med tanke på att det är ett samhälle med 6000-7000 personer. Arenan tar ju lika mycket som vi är invånare. Vi har gjort något som man egentligen inte kan göra i och med att vi låg i allsvenskan i fem år. Det var kanske en större bragd att vi låg i allsvenskan än misslyckande att vi ligger i division ett nu.

- Det går uppåt och det går neråt. Folk trodde att vi skulle gå i konkurs 2000 når vi åkte ur superettan. Tio år senare spelade vi i allsvenskan.

Publicerad 2018-07-12 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå