Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
DIVISION 1

Tuff ekonomisk sits för Landskrona – flera miljoner i negativt eget kapital

Foto: Bildbyrån

På planen har Landskrona Bois just nu ett positivt momentum - men det är fortfarande en lång bit kvar innan föreningens ekonomi är tillräckligt säker.

Landskrona Bois har fått en ännu svårare ekonomisk situation av att spela i division 1. År 2015 gjordes en förlust på 1,8 miljoner kronor. Ordförande Gabriel Munck säger till Fotbollskanalen att blev ekonomiskt rött även 2016, sämre än den budgeterade förlusten på 400 000 kronor.

- Inte riktigt nådde vi budget, men det var förbättrat med föregående år.

- På två år har vi tappat halva vår omsättning. Det tar tid att anpassa sig, men nu är vi det. Nu har vi balans.

Även inför 2017 har kostnaderna blivit lägre. På ett år gick personalkostnaderna från 15 miljoner kronor till nio miljoner och 2017 ska de vara ännu lägre. Det blev extra intäkter från cupmatchen mot Malmö FF, men samtidigt lägre intäkter på sponsorsidan än planerat.

Det här gör att Landskrona har ett negativt kapital på över tre miljoner kronor. I division 1 har det ingen stor negativ påverkan, men för att spela i superettan under en längre tid måste det negativa kapitalet försvinna. Munck säger att han tror att spel i division 1 som bäst kan ge en nolla i ekonomiskt resultat. Målet är att gå upp i år eller nästa år.

- Skulle vi gå upp har vi viss tid att återställa det egna kapitalet och då kommer vi få betydligt mer intäkter. Det är då vi ska se till att vi inte ska öka kostnader i motsvarande grad, det är den stora uppgiften, säger Munck.

För att klara av ekonomi var föreningen tidigare ihopskriven med Landskrona Bois Support AB, ett riskkapitalbolag där bland annat just Munck var en delägare.

- Det är mycket enkelt. Avtalet löper ut i sommar. Då går avtalet helt ut, men skulle vi sälja någon spelare i vår A-trupp innan det så ska vi dela 50-50 med bolaget.

- Det kommer inte förlängas, det finns ingen förlängningsklausul. Det bara försvinner. Då kan man i efterhand konstatera att de som satte pengar i bolaget, tre och en halv miljon (kronor), har förlorat samtliga sina pengar. De har inte fått en krona.

Det skrevs om att bolaget skulle få 50 procent av Erik Anderssons försäljning till Malmö FF?
- Erik Anderssons pengar, den skulden är efterskänkt av Support AB. Support AB tar inte ut några pengar.

Det enda som ligger kvar i bolaget är runt 100 000 kronor för Andrew Stadler till Östersunds FK år 2015.

- Support AB har en fordran på oss, men de är schyssta mot oss. De säger ”vi behöver inte pengarna”. Nu ska man inte säga det officiellt, men jag skulle inte förvåna mig om Support AB i höst, istället för att kräva oss, efterskänker det, säger Munck.

Publicerad 2017-02-28 kl 21:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons