POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ELITETTAN
1v

Asarum använde turistspelare - trots ordförandens besked: "Inte fått informationen"

Foto: Bildbyrån/Asarum/Elitettan.

Asarums ordförande Thomas Lilja sa att klubben inte skulle använda spelare med turistvisum.
Trots det använde laget spelare med turistvisum i mötet med Assi.
- Vi har inte fått den informationen från någon ansvarig, säger tränaren Jens Wedborg till Sydöstran.

I veckan publicerade Fotbollskanalen flera artiklar om att klubbar i Elitettan pekas ut som fuskare. Anledningen är att en del föreningar värvar icke EU-spelare på turistvisum - men att spelarna själva säger att de är i Sverige som proffs.

En av klubbarna som pekas ut är Asarum som jobbat aktivt med att värva icke EU-spelare och sedan hävda att de är i Sverige som turister - medan spelarna själva säger att de är proffs.

Efter Fotbollskanalens publicering gick Asarums ordförande Thomas Lilja ut och sa att klubben kommer att sluta värva icke EU-spelare på turistvisum.

- Vi ska inte längre ha spelare som har turistvisum. Vi vill undvika onödiga diskussioner om regeltolkningar, sa han till P4 Blekinge.

Lilja tillade:

- Det börjar gälla från och med nu.

Men trots Liljas uttalande använde Asarum under lördagen icke två EU-spelare som spelar på turistvisum i mötet med Assi på bortaplan.

- Vi i tränarstaben har läst vad som skrevs, men vi har inte fått den informationen från någon ansvarig. Eftersom vi inte har hört något så rättade jag mig efter det och spelade dem, säger Asarum-tränaren Jens Wedborg till Sydöstran.

Vidare berättar Wedborg att han inte ”jagat ett besked”. Hur det blir med de två berörda spelarna fortsättningsvis väljer Asarum-tränaren att inte ge något klart besked om.

- Jag vet inte, men att det här har varit en strulig vecka är bara förnamnet, säger han till tidningen.

FAKTA

Varför värvar klubbar spelare på Turistvisum?

Om en klubb ska värva en spelare från ett land utanför EU måste man betala minst 14 300 kronor i månaden plus sociala avgifter för att spelaren ska få arbetstillstånd. Om man däremot tar hit en spelare som turist, så kan de få visum på 90 dagar och utan att man behöver garantera någon skattepliktig ersättning.

Men om man betalar spelare som är i Sverige på turistvisum eller ger dem mat och husrum, så bryter det mot Svenska Fotbollförbundets regelverk, och riskerar att bryta mot skattelagstiftningen om man inte rapporterar förmåner och inkomster till Skatteverket. 

Publicerad 2019-09-07 kl 21:38
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå