POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ELITETTAN
1v

Flera klubbar utpekade för fusk - EFD uppmanar till rent spel: ”Klart som tusan att reglerna ska följas”

Foto: Bildbyrån

I dag kunde Fotbollskanalen visa att flera spelare som spelar i elitettan på turistvisum i själva verket är i Sverige som proffs.
Elitfotboll Dam har en tydlig hållning i frågan.
- Vi är jättetydliga och det är klart som tusan att alla klubbar ska följa det regelverk som finns, säger Stefan Alvén, sportchef i EFD, till Fotbollskanalen.

Inför den nuvarande säsongen misstänkte Svenska Fotbollförbundet att det kunde förekomma ett systematiskt fusk bland klubbar i Sverige som använde icke EU-medborgare med turistvisum för att förstärka sina trupper. Därför skickade SvFF ut ett brev till föreningarna i Elitettan med en redogörelse kring reglerna för amatörspelare.

I dag kunde Fotbollskanalen publicera flera artiklar som visar att flera klubbar anklagas för att fuska med reglerna kring spelare på turistvisum, där spelarena i själva verket är proffs. För intresseorganisationen Elitfotboll Dam, EFD, är inställningen till frågan klar.

- Vi tycker förstås att man ska följa det regelverk som finns. Alla föreningar som spelar i våra två ligor ska vara lojala mot de tävlingsbestämmelser som vi kommit överens om. Skulle det visa sig att någon bryter mot det så får man vidta de åtgärder som man kan göra enligt regelverket, säger Stefan Alvén, sportchef i EFD, till Fotbollskanalen.

- Vi är jättetydliga och det är klart som tusan att alla klubbar ska följa det regelverk som finns.

Han menar att EFD har hört talas om rykten om spelare som spelat i serien på turistvisum, men att de inte har mer insyn i frågan än så.

- Det är rykten som florerar, det är det. Det vi har sagt att vi som intresseorganisation att vi driver inte de här frågorna mot de juridiska organen som kan fatta beslut kring sanktioner och så. Utan det får enskilda föreningar göra, som får samla ihop bevisning och föra sin talan, säger Alvén.

Vad kan ni i EFD göra i frågan?
- Vi stöttar och hjälper till i framtagandet av nya regelverk. Som jag förstår det håller man på i förbundet att tydliggöra reglerna kring turistvisum inför nästa år. Jag tror att vi ser redan inför nästa säsong att man har tydliggjort det på ett sätt som det inte är i dag.

Behövs det ett tydligare regelverk i frågan?
- Ja, uppenbarligen. Eftersom det florerar rykten och det finns en del spelare som man reagerar kring att de är här så länge när de säger att de är turist. Jag tror att det är bra för klubbarna som spelar i den här ligan att reglerna är tydliga.

Behövs det att någon straffas för att bli av med det här?
-
Det där får nästan föreningarna som känner att de vill anmäla och misstänker ett fusk svara på. Är det så att de anmäler och kan bevisa och leda i bevis och få framgång i en sån anmälan, då är det bra. Men det viktigaste från vår horisont är att vi ska ha en liga fri från fusk. Det gäller både doping, matchfixning, ekonomiska brottslighet och andra saker som gör att man inte följer de regler som vi faktiskt kommit överens om, så där finns det en enighet.

Vad tycker ni om att frågan lyfts i media?
- Jag tycker att det är bra att man belyser det. Är det så att det framöver kommer fram att det finns belägg för de misstankarna som kommer upp då är det jättebra.

Publicerad 2019-09-05 kl 15:21
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå