POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ELITETTAN
1v

SvFF om misstänkta fusket med turistvisum: "Ser allvarligt på det här"

Foto: Bildbyrån.

Svenska Fotbollförbundet ser över regelverket kring spelare som är i Sverige på turistvisum.
Dessutom utreder man möjlighet att anmäla klubbar till Disciplinnämnden.
- Det handlar om sportslig integritet, alla ska tävla på samma villkor, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till Fotbollskanalen.

Redan inför säsongen misstänkte Svenska Fotbollförbundet att det förekom systematiskt fusk bland klubbar som använder icke EU-medborgare med turistvisum för att spetsa sina trupper. Strax innan seriestarten för damernas Elitettan i våras skickade man ut ett brev till föreningarna med en redogörelse av reglerna för amatörspelare.

Säsongen går nu mot sitt slut och SvFF misstänker fortfarande att klubbar fuskar - samtidigt kan andra klubbar som sköter sig drabbas hårt genom att åka ur eller missa möjligheten att gå upp.

- Vi tror att det finns anledning att misstänka att det finns klubbar som inte följer reglerna. Dels för att skapa sig konkurrensfördelar, dels på grund av okunskap, säger förbundsjuristen Tobias Tibell:

Hur ser du på om det är så att klubbar tar hit spelare på turistvisum och ändå hjälper till med pengar, boende med mera?
- Det tycker vi är allvarligt. Det handlar om sportslig integritet, alla ska tävla på samma villkor. Om klubbar betalar ut ersättning till spelare för deras fotbollsutövande trots att spelarna inte har något arbetstillstånd, kan det utgöra en överträdelse av såväl skatte- som migrationsrättsliga regler. 

- Jag vill egentligen inte kommentera enskilda ärenden, men en förutsättning för att registrera en amatörspelare som från ett icke EU-land är att spelaren befinner sig i Sverige av andra skäl än att spela fotboll. 

Många av spelarna som är här som turister har agenter - behöver turistspelare agent?
- Det har jag mycket svårt att se varför man ska behöva. Givet att spelarna måste vara amatörer och inte fåt uppbära någon skattepliktig ersättning, kan man fråga sig vilka ekonomiska incitament det finns för en förmedlare att involvera sig i en sådan övergång?

Ser ni det här som ett misslyckande?
- Svårt att säga. Inom den svenska fotbollsrörelsen beslutar vi gemensamt hur våra tävlingsregler ska vara utformade.  Om vi tillsammans beslutat om ett visst regelinnehåll måste vi utgå från att klubbarna följer detta. Men det måste givetvis alltid finnas utrymme att förändra och förbättra våra tävlingsregler. 

- Vi har haft flera ärenden under denna säsong där vi följt upp och ställt frågor till föreningar där det framkommit misstankar om att föreningen överträtt regelverket.  Sedan har vi en arbetsgrupp som sitter och arbetar fram ett förslag på förändrade regler på det här området.  Den 9 september kommer arbetsgruppen att presentera sitt förslag som då ska diskuteras med företrädare för bland annat våra distriktsförbund. 

I Norge har man redan stängt möjligheten att få speltillstånd genom turistvisum och kräver ett uppehållstillstånd - varför måste ni vänta till säsongen är slut när klubbar fuskar för att gå upp och för att undvika att åka ur?
- Enligt SvFF:s stadgar beslutas innehållet i våra tävlingsregler vid det årliga Representantskapsmötet. Det mötet äger alltid rum efter säsongen. 

Flera icke EU-spelare har skrivit på sociala medier och sagt i intervjuer i USA att man är i Sverige som professionella spelare och får allt betalat - hur ser du på det?
- Om spelarna är registrerade i Sverige som amatörer så är det inte i enlighet med regelverket och något vi behöver titta närmare på. 

Hur ser du på att flera spelares agenter från USA har skrivit på sociala medier och önskat lyckat till med professionella karriären i Sverige?
- Om spelarna är registrerade i Sverige som amatörer är det något vi får titta närmare på för att undersöka om det verkligen gått rätt till. 

Får ens agenter från USA, som inte är registrerade hos SvFF, förmedla spelare till Elitettan?
- Om förmedlaren företräder den svenska föreningen är det inte tillåtet. Svenska föreningar får endast anlita förmedlare som är registrerade hos SvFF.

När agenter som inte är registrerade hos er lägger ut bilder och skriver att deras spelare är klara för svenska klubbar - låter det som en antydan till att man har brutit mot reglerna?
- Om förmedlaren varit inblandad i övergången och företrätt den svenska föreningen eller spelaren finns det anledning att misstänka att det skett en överträdelse av våra regelverk och är något vi måste titta närmare på. 

Om någon klubb gör fel - kan det hända något, kan ni agera?
- Om en förening gör sig skyldig till en regelöverträdelse så anmäler vi det till Disciplinnämnden. Tänkbara utfall vid en prövning av en regelöverträdelse av den här karaktären är att spelaren anses obehörig eller att det utdöms ett bötesstraff.

Får en klubb betala hotell för att turistspelare ska kunna vara här?
- En person som befinner sig i Sverige med stöd av ett turistvisum får inte uppbära någon skattepliktig ersättning. Om SvFF får uppgifter om misstänkta överträdelser av skattereglerna så kan vi överlämna den informationen till Skatteverket.

Assi har en spelare på turistvisum, men som har spelat i klubben sedan 2014 - hur ser du på det?
- För att registrera en icke EU-spelare som amatör får vederbörande vistas i Sverige som längst ett år och ska befinna sig här av andra skäl än att spela fotboll. 

FAKTA

Varför värvar klubbar spelare på Turistvisum?

Om en klubb ska värva en spelare från ett land utanför EU måste man betala minst 14 300 kronor i månaden plus sociala avgifter för att spelaren ska få arbetstillstånd. Om man däremot tar hit en spelare som turist, så kan de få visum på 90 dagar och utan att man behöver garantera någon skattepliktig ersättning.

Men om man betalar spelare som är i Sverige på turistvisum eller ger dem mat och husrum, så bryter det mot Svenska Fotbollförbundets regelverk, och riskerar att bryta mot skattelagstiftningen om man inte rapporterar förmåner och inkomster till Skatteverket. 

Publicerad 2019-09-05 kl 10:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå