Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

EM 2016

EM i siffror - Spanien har mest rutinerade truppen

Foto: SCANPIX

Spanien har EM:s mest rutinerade trupp. Totalt har spelarna gjort 966 landskamper.
Minst rutin? Albanien, 515.
Här är EM i siffror.

Statistikföretaget OptaJoe har lagom till EM-premiären tagit fram onödigt - eller nördigt - vetande om deltagande spelare och lag.

82 - Så många procent av Wales mål låg Real Madrid-stjärnan Gareth Bale bakom i kvalet till EM.

5 - Antalet mål som Ukraina släppte in under kval- och play off-matcherna. Laget släppte inte heller in mer än ett mål i någon av de tolv matcherna på vägen till EM.

37 - Chanser skapade av Kevin de Bruyne i kvalet. Jobbig läsning för Sverige som ställs mot de Bruynes Belgien i gruppen.

7 - Se upp när Schweiz har hörnor. För alpnationen var farligast i kvalet med sina sju hörnmål - flest av alla.

966 - Spaniens trupp är den mest rutinerade i mästerskapet. Det sammanlagda antalet landskamper uppgår till 996.

6 - Spelaren som svarade för flest antal assist i kvalet heter varken Zlatan Ibrahimovic, Andres Iniesta eller Paul Pogba. Något överraskande är det Slovakiens Vladimir Weiss med sex assist.

50 - Artem Dzyuba blir hyperviktig för Ryssland. Den store anfallaren gjorde åtta och spelade fram till ett av Rysslands 18 mål och var därmed inblandad i hälften av målen.

2 - Tänk vad belåten Lars Lagerbäck blev när han såg att Rumänien bara släppte in två mål i kvalet. En tät defensiv - eller svagt motstånd? Nordirland, Ungern, Finland, Färöarna och Grekland var kvalmotståndarna.

3 - Sveriges gruppmotståndare Irland tar sig sällan till mästerskap. Det här blir det tredje EM-slutspelet för de gröna krigarna.

4 - Fågel eller fisk? Portugal eller lite mittemellan. Fyra gånger har laget gått till semifinal utan att ta sig vidare till final.

33 - Pang, pang, Polen. Robert Lewandowskis gäng satte 33 (!) baljor på tio matcher i kvalet. Gruppmotståndarna Tyskland, Nordirland och Ukraina får vara på sin vakt.

12 - Antalet matcher Nordirland spelat utan att förlora. Ja, ni läste rätt. Nordirland. Inget annat lag som spelar i EM har så bra form.

2 - Antonio Contes Italien är - i alla fall historiskt sett - svårslaget. Gli azzurri har bara förlorat två av 21 matcher i slutspelet. Tio matcher har slutat med vinst, nio med förlust.

37 - I det ungerska landslaget ska man aldrig känna sig säker. Förbundskaptenen Bernd Storck använde 37 spelare i kvalet - mer än någon annan nation.

20 - Annat var det i Österrike, som ju Sverige mötte. Blott 20 spelare användes i kvalet.

25 - Tyskland har inte bara det tyngsta laget i EM - de är också yngst. Medelåldern ligger på 25 år och 296 dagar.

1984 - Senast en värdnation vann EM var - just det - 1984. Nu undrar ni, vilket land var det som vann då? Jo, Frankrike. Är det en ny bedrift på gång?

10 - Roy Hodgsons England har byggt upp en segervana i kvalet. Engelsmännen är ensamma om att ha vunnit samtliga (tio) kvalmatcher.

14 - Att ha en av världens bästa målvakter längst bak är inte en garanti för hållna nollor. Petr Cech och Tjeckien läckte mest av alla i kvalet och släppte in 14 mål.

1 - Kroatien kan vara lite av en outsider till att ta hem turneringen. I slutspel är laget starkt. Kroaterna har förlorat blott en av deras sex senaste slutspelsmatcher.

Publicerad 2016-06-09 kl 17:54

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER