Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM 2016

GUIDE: Albanien härförs av "Guldpojken" med politiskt inflytande

Foto: SCANPIX

Albanien gör sitt första stora mästerskap. Omåttligt populäre Lorik Cana, affärsman med en möjlig framtid inom politiken, bär landet på sina axlar i EM.

I samarbete med The Guardian och medier över hela Europa presenterar Fotbollskanalen EM-länderna. Nu: Albanien.

Albanien
Fifa-ranking: 42
Förbundskapten: Gianni De Biasi
Grupp: A
Första match: vs Schweiz (11/6)

Albanien gör sitt första stora mästerskap efter att ha slutat före Serbien och Danmark i sin kvalgrupp. Gianni De Biasi föredrar att spela med en 4-3-3-formation som snabbt förvandlas till en 4-5-1 i försvaret. 

Styrkor
Laget lutar sig på en väldigt solid defensiv och använder sig av en hög press för att försöka tvinga motståndarna till att göra misstag. Di Biasis system behöver en hårt arbetande forward och i Sokol Cikalleshi har han det.

Svagheter
Målgörandet. Det finns bara ett sätt att se på det. Det här är inte ett målglatt lag och det kan mycket väl bli deras fall i Frankrike.

Trolig startelva

Berisha
Hysaj – Cana  - Mavraj – Agolli
Xhaka – Abrashi – Memushaj
Gashi – Cikalleshi – Lenjani

Se hela Albaniens trupp här!

Fakta och kuriosa om truppen

Lorik Cana
Inte många albanska idrottsmän kan mäta sig med det inflytande Lorik Cana har i Albanien. ”Guldpojken” inom albansk fotboll har haft VIP-status runt honom sedan hans tidiga dagar i landslaget och han har gjort det mesta av det genom att kontinuerligt ”testa” vad som väntar honom efter han lägger skorna på hyllan. Cana har visat sig själv som en otrolig ledare för lagen han har representerat, både på och utanför planen. Och många skulle föreslå att en karriär som tränare är en lämplig fortsättning. Men Cana ser bestämt ut att bli en affärsman. Efter att ha inlett med en fransk vinaffär i Tirana så har han nu gått vidare till energidrycker. Hans märke i Albanien är ”Black Eagle” och, naturligt, rör alla reklamer Cana och Albaniens landslag de senaste åren. Om fotbollen eller affärerna inte fungerar för Cana så finns alltid politiken. Politiska ledare i Albanien och Kosovo älskar inflytandet som han har haft under det senaste årtiondet och skulle vara redo att erbjuda honom en viktig plats inom albansk politik. Fram tills nu har Cana tvekat att ansluta sig till den ena eller andra sidan, och hållit goda relationer med alla. Men han är intresserad av politik och folk som känner honom väl tror att förr eller senare kommer han att vara inblandad i beslutsfattandet för Albanien. Jose Anigo, fd klubbdirektör i Marseille, la märke till Canas intresse i politiken sedan tidigt i 20-årsåldern. ”Han var intresserad i allt rörande Albanien och albaner. Jag är säker på att förr eller senare kommer han att vara inblandad i ett politiskt parti i sitt hemland”, sa han för några månader sedan.

Gianni De Biasi
Gianni De Biasi är gift med en albansk – eller åtminstone är det vad som dyker upp om du googlar italienska fotbollshemsidor. Det hysteriska (och osanna) resultatet är till fullo på grund av en felöversättning av förbundskaptenens intervju i januari 2015, för en hemsida för Albaniens supportergrupp ”Tifozat Kuq e Zi”. I den sa han att han ville ha ett albanskt medborgarskap. ”Jag skulle vara väldigt stolt. Jag är trots allt gift med en albanska… Det röda och svarta landslaget, det har varat i tre år och lite till nu”, var det han sa. På något sätt hamnade konversationen felöversatt i italiensk media och när De Biasi tog emot sitt albanska medborgarskap i mars 2015 rapporterade välkända italienska mediekanaler att han matchade kriterierna för att han var gift med en albanska. Det fick De Biasi att göra ett uttalande som förklarade hans missförstådda ord – och det faktum att han var väldigt mycket förälskad i sin italienska fru Paola. Samtidigt såg albanska fans den roliga sidan av historien och gav honom ett albanskt alter ego. Hans namn är ”Gani Abazi” och han har varit del av populära ramsor under landslagets hemmamatcher.

Mërgim Mavraj
Mërgim Mavraj har en väldigt speciell älska-hata-relation med Albaniens fotbollsförbund. Han var ett hett ämne för landslaget sedan tonåren och spelade för Darmstadt i Tysklands lägre divisioner. Den tyskfödde försvararen förseddes snabbt med ett albanskt pass 2006 för att kunna bära den röda och svarta dressen. Men han var så upprörd att han inte fick ett samtal från dåvarande förbundskaptenen Otto Baric att han vägrade en inbjudan att spela för U21-landslaget. Ett hett utbyte av ord mellan spelaren, hans agent och Albaniens fotbollsförbund följde. Mavraj, som hade kallats upp till det tyska U23-landslaget för två träningsmatcher, hotade att ge upp sitt albanska medborgarskap – medan presidenten på Albaniens fotbollsförbund deklarerade att han skulle begära Albaniens president att dra in hans rätt att ha ett pass till landet. På något sätt slutade det upphettade argumentet – men Mavraj glömdes bort under många år och ansågs vara förlorad av Albaniens förbund, som kallade honom två gånger till de följande åren men fick nej som svar. Inte förrän Gianni De Biasi utnämndes till förbundskapten och besökte Mavraj själv så bestämde sig försvararen för att spela för Albanien och ta hans albanska pass av hyllan. Han erkände senare att han bara behållit passet som en souvenir.

Ansi Agolli
Anis Agolli kan skryta med att ha ett starkt inflytande inte bara för Albaniens landslag utan också i Azerbaijani Premier League. Den mångsidiga försvararen har spelat för Qarabag sedan 2010 och har blivit en idol hos fansen och under tiden vunnit tre ligatitlar och två inhemska cuper. Hans status som en älskad spelare i Azerbajdzjan höjdes efter Albaniens kvalifikation för EM. Agolli kommer att bli en del av Azerbajdzjans fotbollshistoria genom att vara ligans första spelare att vara med i mästerskapet.

Emir Lenjani
Spelare blir ibland tagna på sängen av att kallas upp till landslaget, speciellt när de inte trodde att de följdes av scouterna och tränarstaben. Det var fallet för Emir Lenjani, en ytter som växte upp i Schweiz och spelade där i många år innan han flyttade till Frankrike. Under hans sejour i Winterthur, i Swiss Challenge League, kontaktades han efter en träning av Albaniens assisterande förbundskapten Paolo Tramezzani, som sökte efter albanska ynglingar över hela Europa. Lenjani var väldigt glad att träffa förbundets scouter och hans dröm var att spela för Albanien – men han gick in i mötet med Tramezzani fullt övertygad om att han kallades upp till U21-landslaget. Han hade gladeligen sagt ja till det, men hans chock var större när det förklarades att han följdes av seniorlaget. Han sa ja direkt – och la till att han oavsett var redo att spela för U21 om det behövdes. Tramezzani, i ett försök att hålla honom lugn, fick förklara att han var otillgänglig för U21 – då han var 22 vid den tiden.

Profilen skriven av Ermal Kuka, Panorama Sport. Översatt av Aron Eriksson.

Publicerad 2016-06-06 kl 16:38

Om guiden

I ett europeiskt samarbete, med The Guardian som samordnare, kan Fotbollskanalen presentera en guide för samtliga 24 länder i EM. France Football, Gazetta dello Sport, Der Standard och Blick är några av de medverkande medierna.

EM, grupp A

# Lag S V O F +/− P
1 Frankrike 3 2 1 0 3 7
2 Schweiz 3 1 2 0 1 5
3 Albanien 3 1 0 2 -2 3
4 Rumänien 3 0 1 2 -2 1
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons