Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM 2016

GUIDE: Juventusblocket ger Italien trygghet bakåt

Foto: SCANPIX

Som vanligt är det försvarsspelet som ska vara Italiens styrka i EM i Frankrike. Och det är Juventus som gäller när det kommer till defensiven.

I samarbete med The Guardian och medier över hela Europa presenterar Fotbollskanalen EM-länderna. Nu: Italien.

Italien
Fifa-ranking: 12
Förbundskapten: Antonio Conte
Grupp: E
Första match: vs Belgien (13/6)

Antonio Conte är lite av en modern pysslare som gärna vrider och skruvar på små detaljer tills de sitter, och har under kval- och vänskapsmatcher provat en rad olika uppställningar, från 3-5-2 till mer konventionella 4-4-2.

Styrkor
Ett försvar som består av Juventus-blocket Gianluigi Buffon, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci och Giorgio Chiellini kommer alltid att vara extremt svårt att överlista.

Svagheter
Conte har inte jättemånga alternativ på anfallssidan, och startstrikern Graziano Pellè har periodvis haft det tufft att ta en plats i Southampton under gångna säsongen.

Trolig startelva

Buffon
Barzagli - Bonucci - Chiellini
Candreva - Florenzi - De Rossi - Motta - Darmian
Éder - Pellé

Se hela Italiens trupp här!

Fakta och kuriosa om truppen

Gianluigi Buffon
Sett till familjen Buffons historia var det givet på förhand att Italiens lagkapten skulle bli en världsstjärna. Hans mor, Maria Stella Masocco, utövade både kulstötning och diskus och blev italiensk mästare tre gånger. Hans far, Adriano var också han en framstående kulstötare, och var även framgångsrik inom tyngdlyftning. Buffons farbror Dante spelade basket på elitnivå och har matcher för både Serie A1 och landslaget på meritlistan, och hans båda systrar Gwendolyn och Veronica är kända volleybollspelare på den italienska peninsulan. Före detta Inter-, Milan- och landslagsmålvakten Lorenzo Buffon är ytterligare en avlägsen släkting på farfars sida. Vi har Buffons far att tacka för en av tidernas största målvaktstalanger, det var nämligen han som övertygade en 10-årig Gianluigi att lägga mittfältsdrömmen bakom sig och ställa sig i må istället.

Giorgio Chiellini
Om du fick frågan vem i den italienska truppen du tror har en universitetsexamen, är det nog tveksamt om din första gissning skulle vara den hårdtacklande, kämpande försvararen Chiellini. Efter att ha lagt Italiens misslyckade VM 2010 bakom sig, tog han en examen i marknad och ekonomi från universitetet i Turin. Han skrev en uppsats vid namn The budget of a football club: A case study of Juventus”, där hans känningar inom klubben kom väl till pass. Chiellini satte 109 av 110 i slutbetyg på sin utbildning, och med tanke på att flera av hans professorer höll på Torino ska han kanske vara glad att han fick så fina betyg. Chiellini har i intervjuer skattat sig lycklig att han inte visste om detta på förhand och att betygsättarna höll sig opartiska.

Daniele De Rossi
Som en av de få som är kvar från Italiens guldlag från VM 2006, Azzuris mittfältare med flest mål någonsin visade en väldigt fin gest mot Italiens gamle materialare när denne begravdes i våras. Pietro Lombardi var en mycket omtyckt person i den italienska staben, och kallades för ”spazzolino”, (tandborsten), tack vare sin oerhörda förmåga att rengöra spelarnas fotbollsskor. När Lombardi gick bort i våras visade De Rossi på begravningen i Florens kanske den största respekten av alla, genom att lägga sin guldmedalj från VM bredvid sin gamle vän i kistan.

Allessandro Florenzi
Roma-spelaren är extremt vidskeplig, till den grad att det rörde upp en mängd känslor inför Italiens viktiga kvalmatch till U21-EM mot Sverige i oktober 2012. Innan det tillfället hade Florenzi på landslagssamlingar alltid avnjutit en Fifa-match på Playstation med rumskamraten Federico Viviano, innan han själv skulle spela match. Varje gång han inte hade haft möjlighet att göra så, hade Italien förlorat. Så när han och Viviani inför Sverige-matchen upptäckte att deras TV saknade de rätta uttagen för att kunna koppla in en Playstation uppstod det genast panik. ”Den enda TV:n på hotellet som hade den nödvändiga HDMI-ingången visade sig finnas på förbundskaptenen Arrigo Sacchis rum, och den vågade vi inte ens fråga om vi fick använda!”, minns Florenzi. ”Vi frågade landslagets pressansvarige om han kunde ordna en TV åt oss. Han återvände en stund senare med en 36-tummare!” Det fick den önskade effekten, Italien vann matchen dagen efter med 3-2 och Florenzi hamnade i målprotokollet.

Graziano Pellè 
När den reslige Southampton-strikern ska förklara varför han är så dödlig med bollen vid fötterna inne i straffområdet, pratar han om något som ändå får anses vara en oväntad sysselsättning som barn: Han var en extrem framgångsrik dansör. När Pellès föräldrar fick sällskap på dansgolvet av hans systrar Fabiana och Illiara, var unge Graziano inte sen att följa efter, desperat att inte hamna utanför. Han brukade till och med byta om från fotbollsutrustningen till danskläder i bilen efter träningen. ”Min mor ville att jag skulle dansa men min far ville att jag skulle spela fotboll, så jag valde att göra båda.”, avslöjar Pellè. ”Min mor var faktiskt danslärare, och även om jag verkligen tyckte om att dansa skulle jag aldrig ha skippat en fotbollsträning för det. Jag brukade ha en tight kostym och vara elegant klädd, och min mor brukade säga att jag var väldigt duktig eftersom jag förr eller senare skulle behöva välja mellan att ha dansen eller fotbollen som karriär - men det var i slutändan inte ett svårt beslut.”. Pellè, som aldrig riktigt lyckats göra något större avtryck på hemmaplan i Italien, vann till och med en italiensk danstitel tillsammans med sin syster innan han vid elva års ålder bestämde sig för att satsa på fotbollen. 

Profilen skriven av Pádraig Whelan, Gazetta World.
Översättning av Christoffer Eriksson.

Publicerad 2016-06-08 kl 17:40

Om guiden

I ett europeiskt samarbete, med The Guardian som samordnare, kan Fotbollskanalen presentera en guide för samtliga 24 länder i EM. France Football, Gazetta dello Sport, Der Standard och Blick är några av de medverkande medierna.

EM, grupp E

# Lag S V O F +/− P
1 Italien 3 2 0 1 2 6
2 Belgien 3 2 0 1 2 6
3 Irland 3 1 1 1 -2 4
4 Sverige 3 0 1 2 -2 1
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons