Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM 2016

GUIDE: Sverige - Zlatan avgörande för chanserna i EM

Foto: SCANPIX

Zlatan Ibrahimovic är såklart mannen i fokus i Sveriges lag. För att nå framgång vilar ett tungt ansvar på stjärnanfallarens axlar.

I samarbete med The Guardian och medier över hela Europa presenterar Fotbollskanalen EM-länderna. Nu: Sverige.

Sverige
Fifa-ranking: 35
Förbundskapten: Erik Hamrén
Grupp: E
Första match: vs Irland (13/6)

Styrkor
Zlatan Ibrahimovic är fortfarande en av världens bästa spelare och helt avgörande för Sveriges chanser. Gjorde 11 av Sveriges 19 mål i kvalet.

Svagheter
Avsaknaden av snabbhet i backlinjen är ett bekymmer, då Andreas Granqvist inte är den snabbaste av mittbackar, men han kan komma att spela tillsammans med den rörligare Victor Nilsson Lindelöf.

Skrivet av Marcus Christenson, The Guardian.

Trolig startelva

Isaksson
Lustig - Granqvist - Johansson - Olsson
Durmaz - Källström - Lewicki - Forsberg
Ibrahimovic - Berg

Se hela Sveriges trupp här!

Fakta och kuriosa om truppen

John Guidetti
”Ingen alkohol är du snäll, vi är svenska.” John Guidetti har alltid tagit sin karriär på stort allvar. Han har från dag ett jobbat extremt hårt och dricker i princip ingen alkohol överhuvudtaget, och flera andra unga spelare har följt i Guidettis fotspår. Vänsterbacken Ludwig Augustinsson som är från Brommapojkarna från början precis som Guidetti, dricker inte överhuvudtaget, (även om han erkänner att han låter ett glas slinka ner om han firar en titel med sin klubb FC Köpenhamn), och säger: ”Jag gillar inte smaken, så jag ser inte poängen med det. Och när folk försöker pressa mig att dricka säger jag bara att de kan dricka själva så får vi se vems karriär som tjänar på det. De brukar oftast acceptera det.” Malmös mittfältare Oscar Lewicki är en annan nykterist, medan målvakten Patrik Carlgren kanske unnar sig ett glas vin då och då, men det är också allt. Nästa generation är beredda att offra mycket för att bli framgångsrika.

Kim Källström
Kim Källström tar ansvar. I sex års tid har Källström arrangerat en turnering för barn med inlärningssvårigheter som sammanfaller med Gothia Cup, världens största ungdomsturnering. Och det är tydligt att han känner at fotbollsspelare har ett stort ansvar även vid sidan av planen.

När flyktingkrisen började växa på allvar i september 2015 tog Källström mikrofonen på en presskonferens och höll ett kort tal: ”Jag tycker egentligen att det är någonting som står långtifrån idrotten – men idrottsmän och offentliga människor har en möjlighet att göra lite skillnad. Om många gör en liten skillnad så kommer det att ge en ganska stor effekt. Det som görs i fotbollsvärlden av klubbar och spelare är jättebra”, sa han. ”Man får en känsla av att det byggs upp en rörelse – inte bara offentliga människor, utan även gemene man – som tänker: "Vad kan jag göra för att hjälpa människor som har hamnat i en fruktansvärd situation?". Nuförtiden är vi är inte bara medborgare i ett eget land – vi är världsmedborgare – och det är viktig att alla gör vad man kan för människor som har hamnat i väldigt, väldigt komplicerade situationer som de själva inte har skapat. Det är viktigt att tillägga också att de har hamnat i dåliga situationer på grund av andra människors väldigt, väldigt dåliga beslut.”

Zlatan Ibrahimovic
Kommer Zlatan Ibrahimovic att spela OS? Många tror att EM 2016 blir Ibrahimovics sista turnering och så kan det mycket väl bli, men det finns en hyfsad chans att han ställer upp för Sverige i OS i Rio. 34-åringen har spelat för Sverige i 15 år och med nästa VM i Ryssland, (och en stentuff kvalgrupp för Sverige med bland annat Frankrike, Holland och Bulgarien), känns det tveksamt att han är kvar. Förbundskaptenen för OS-laget, det vill säga U21-landslaget med tillåtelse att ha tre stycken överåriga spelare, har tagit ut Ibrahimovic i sin initiala 30-mannatrupp, och spelaren själv har hintat att han skulle vilja spela. Många svenskar hoppas att han åker till Rio och bär flaggan för den svenska OS-truppen. Det vore ett värdigt avslut.

Erik Hamrén
Den svenske förbundskaptenen utvecklade under åren med Örgryte och Ålborg ett rykte om sin eleganta klädstil och det har fortsatt i landslaget. Han har också erkänt att han är väldigt vidskeplig när det kommer till valet av kläder och han har aldrig på sig samma kostym igen efter att ha burit den vid förlust. Med tanke på att Sverige ska möta både Belgien och Italien i EM får han nog se till att ha några kostymer med sig till Frankrike. ”Jag har faktiskt varit med på listan över Sveriges tio bäst klädda män, men när mina döttrar fick reda på det föll de ihop av skratt. Jag gillar kostymer men det började egentligen med att Örgrytes supportrar ville se mig i en. Du måste känna dig bekväm och det gör jag i kostym. Vissa tränare känner sig bättre i en träningsoverall och jag skulle inte påstå att du blir en bättre manager för att du har en kostym på dig.”

Pontus Wernbloom
Wernblooms Chuck Norris-imitation gjorde stort avtryck i hans debut för CSKA Moskva 2012, efter hans övergång från AZ Alkmaar. Det ryska laget mötte José Mourinhos Real Madrid i Champions League och svensken var överallt, huggandes efter hälsenorna på sina mer kända motståndare. Mourinho var inte imponerad. ”Om någon av mina spelare skulle ha skadats hade det varit på grund av deras nummer tre.”, sa portugisen och syftade på Wernbloom. Den spanska pressen var mer givmilda i sitt omdöme. ”Han var tuffare än Chuck Norris och tog inga fångar.” Han har använts som en plan B-striker av CSKA Moskva vid några tillfällen gångna säsong, med överraskande goda resultat. 

Skrivet av Olof Lundh.

Publicerad 2016-06-08 kl 19:00

Om guiden

I ett europeiskt samarbete, med The Guardian som samordnare, kan Fotbollskanalen presentera en guide för samtliga 24 länder i EM. France Football, Gazetta dello Sport, Der Standard och Blick är några av de medverkande medierna.

EM, grupp E

# Lag S V O F +/− P
1 Italien 3 2 0 1 2 6
2 Belgien 3 2 0 1 2 6
3 Irland 3 1 1 1 -2 4
4 Sverige 3 0 1 2 -2 1
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons