Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM 2016

GUIDE: Wales - Gareth Bale är landslaget på många sätt

Foto: SCANPIX

Gareth Bale gjorde sju och spelade fram till två av Wales blott elva mål i EM-kvalet. Och i mästerskapet är han den självklara nyckeln till framgång.

I samarbete med The Guardian och medier över hela Europa presenterar Fotbollskanalen EM-länderna. Nu: Wales.

Wales
Fifa-ranking: 26
Förbundskapten: Chris Coleman
Grupp: B
Första match: vs Slovakien (11/6)

Wales hackade och ändrade i formationerna under kvalet men deras favorit-system är 3-4-2-1 – vilket fick dem att vinna nyckelmatcherna i Cypern och Israel och hemma mot Belgien. 

Styrkor
Det går inte att komma ifrån: Gareth Bale är Wales landslag på så många sätt och han är den största anledningen att de är i Frankrike. Han gjorde sju och assisterade till två av deras elva mål i kvalet.

Svagheter
Saknaden av en pålitlig Premier League-anfallare. Simon Church, Sam Vokes och Robson-Kanu har alla provat rollen men ingen har varit fruktsam.

Trolig startelva

Hennessey
Collins – Williams – Davies
Gunter – Allen – Ledley – Taylor
Ramsey – Robson-Kanu - Bale

Se hela Wales trupp här!

Fakta och kuriosa om truppen

Chris Coleman
Chris Coleman hamnade i blåsväder 2007 genom att dra en falsk ursäkt när han dök upp 90 minuter för sent när han var manager för Real Sociedad. Han sa till journalisterna att han hade blivit försenad för att hans tvättmaskin hade gått sänder och översvämmade hans lägenhet. Han erkände dock när rapporter kom fram att han var på nattklubb till de tidiga morgontimmarna den dagen. ”Jag var ute till sent på ett ställe jag inte borde varit”, sa han. ”Jag måste be om förlåtelse från fansen och alla runt klubben för det finns inga ursäkter. Det var ett misstag”.

Owain Fon Williams
Reservmålvakten Owain Fon Williams är en talangfull gitarrist och konstnär vars oljemålningar har ställts ut på gallerier runtom i Wales. Två av hans verk köptes för 450 pund styck på en utställning i Cardiffs Kooywood-galleri förra året.

Neil Taylor
Swansea-vänsterbacken utnämndes årets spelare 2015 på Asian Football Awards. Hans mamma, Shibani, föddes i Kolkata. 2015 talade han om sin förvåning att han var den enda britt-asiaten i Premier League. ”Vad är barriären? Under uppväxten, från vad jag vet om folk med indiskt ursprung är utbildning den högsta prioriteten”, sa han på Soccerex. ”Alla föräldrar drillar sina barn att vara utvecklingsorienterade och sätta drömmarna åt sidan genom livet och skaffa en karriär. Varför finns det inga (spelare) redan? Jag tror att det är en av de sakerna som har ett stigma kopplat till det och kanske spelarna tror att de inte kommer att få möjligheten eller att folk (tränare) inte kommer att se dem. Alla de sakerna behöver ändras.”

Ashley Williams
Wales-kaptenen kom sent in i den professionella fotbollen. Efter att ha släppts av West Bromwich som en 16-åring spelade han bara deltid medan han underhöll sin inkomst med varierande jobb. Bland annat som bensintanksbiträde och servitör. ”Jag var den sämsta servitören någonsin – jag kunde bara glömma bort saker fullkomligt”, har han sagt. Han gick till Stockport County 2003 och hans karriär kom igång när Roberto Martinez tog honom till Swansea City 2008, där han nu gjort över 500 framträdanden.

Paul Dummett
Newcastle-ytterbacken fick ta emot dödshot från arga uruguayanska fans efter att ha visats ut efter en tackling på Luis Suarez på Premier League-säsongens sista dag 2013-2014. Bara veckor före England mötte Uruguay i VM.

Profilen skriven av Stuart James och Paul Doyle, The Guardian.

Publicerad 2016-06-07 kl 22:15

Om guiden

I ett europeiskt samarbete, med The Guardian som samordnare, kan Fotbollskanalen presentera en guide för samtliga 24 länder i EM. France Football, Gazetta dello Sport, Der Standard och Blick är några av de medverkande medierna.

EM, grupp B

# Lag S V O F +/− P
1 Wales 3 2 0 1 3 6
2 England 3 1 2 0 1 5
3 Slovakien 3 1 1 1 0 4
4 Ryssland 3 0 1 2 -4 1
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons