Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM 2016

Landslagsspelaren i tvist med agent - krävs på ersättning

Victor Nilsson Lindelöf har hamnat i en tvist med agenten Per Jonsson.
Landslagsspelaren krävs på ersättning för det kontraktsavtal han skrev med Benfica förra sommaren.
- Jag har följt reglerna, och enligt Fifas regler för det avtalet jag skrev har jag förhandlat på egen hand, säger Nilsson Lindelöf själv till Sportbladet.

Tvisten mellan Victor Nilsson Lindelöf och agenten Per Jonsson har sin grund i ett tvåårskontrakt som de skrev under i november 2014. 

Jonsson påstår att han, enligt kontraktet, har rätt till 8,5 procent av bruttogrundlönen som Nilsson Lindelöf får vid ett nytt avtal som agenten varit med och förhandlat fram.

När mittbacken skrev på ett femårskontrakt med Benfica i juni 2015 fick agenten dock ingen ersättning.

Anledningen är att Nilsson Lindelöf hävdar att han förde diskussionerna med Benfica på egen hand.

I dokument från Tingsrätten, som Sportbladet har tagit del av, hänvisar han till artikel 14 i SvFF:s reglemente som säger att ”Spelare har, oavsett av vad som föreskrivs i detta reglemente, alltid rätt att föra egen talan i förhandling om anställningsavtal.”

– Jag har följt reglerna, och enligt Fifas regler för det avtalet jag skrev har jag förhandlat på egen hand. Jag upplevde att det var saker som inte sköttes på rätt sätt och därför valde jag att sköta det själv, säger Nilsson Lindelöf till Sportbladet.

Enligt Per Jonsson är dock artikel 14 inte tillämpliglig eftersom agentreglementet upphörde att gälla den 1 april 2015.

– I tidigare agentregelverk fanns det en artikel 14, att spelaren hade en rätt att föra förhandling själv. Men artikeln är en bestämmelse i ett tidigare regelverk, det står inte med i avtalet mellan parterna. Den regeln finns inte och togs bort i april 2015. Och då kan man inte hänvisa till den längre. Och oavsett om den bestämmelser finns eller hade gällt så måste man säga till sin agent som har ensamrätt att man vill förhandla själv innan agenten har påbörjat sitt arbete, säger Jonssons advokat Stefan Alvén till Sportbladet.

Per Jonsson påstår också att han var med och bidrog till Nilsson Lindelöfs nya avtal med Benfica. Något spelaren dementerer.

Tvisten mellan de två, som inte längre arbetet tillsammans, har pågått sedan i vintras och nu gått till Tingsrätten.

– Per Jonsson vill att skiljenämnden ska fastställa att han har rätt till ersättning. Att det avtalet som de har ingått gäller och enligt det avtalet har Per Jonsson rätt till ersättning, säger Alvén till Sportbladet.

Han menar också att det finns bevis.

– I det här fallet har Per Jonsson förhandlat med Benfica under en längre period, det finns dokumenterat i mejl och sms, även via artiklar i media. Han har uttalat sig som agent för Victor, och spelaren var nöjd med hur förhandlingarna gick med Benfica. Det fanns ett kontrakt i slutet av maj som Per Jonsson hade förhandlat fram.

Victor Nilsson Lindelöf befinner sig nu, efter en succésäsong i Benfica, tillsammans med det svenska landslag som förbereder sig för EM. Tvisten påverkar dock inte hans uppladdning.

– Nej, inte alls. Jag har full fokus på fotbollen och EM. Däremot finns det andra människor som störs av det tydligen, säger han till Sportbladet.

Skulle Per Jonsson får rätt i skiljetvisten kan han ha rätt till provision om Nilsson Lindelöf skriver nytt kontrakt fram till och med den 31 oktober 2016.

Publicerad 2016-06-07 kl 17:52
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons