Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM 2016

Oklart hur många miljoner EM ger svenska klubbar: ”Ännu inte uträknat”

Foto: Scanpix

BÅSTAD. Under EM 2008 fick svenska klubbar sex miljoner av Uefa och EM 2012 gav ännu mer. Inför EM 2016 är inte summorna bestämda.
- Ännu har man inte räknat ut det, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till Fotbollskanalen.

Under tisdagen rapporterade de 24 länderna som deltar i EM in sina trupper. Då står det klart att Erik Hamréns trupp innehåller tre spelare från Allsvenskan: Patrik Carlgren, AIK, Oscar Lewicki, Malmö FF och Emir Kujovic, IFK Norrköping.

Lägg till att Islands trupp innehåller ytterligare sju spelare från Allsvenskan.

I och med att klubbarna skickar spelare kommer man att få del av de pengar som Uefa och ECA (European Club Association) kommit överens om. När man hade ett möte i Stockholm i mars 2015 enades parterna om att det rör sig om 150 miljoner euro eller cirka 1,4 miljarder kronor. Vad det blir för varje spelare återstår att se.

- Jag vet bara att det inte är bestämt än och att vi ska få reda på det längre fram. Det handlar om att Uefa ska stämma av med nationsförbunden och att man ska få betalt ut efter vilken liga man spelar i, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. 

För EM 2008 fick svenska klubbar över sex miljoner kronor och Elfsborg fick mest för Anders Svensson och Johan Wiland. Tidigare har man fått en ersättning per spelare och dag och ju längre ett lag är kvar i turneringen ju mer blir det.

Malmö FF har två spelare precis som AIK, Norrköping och Hammarby. Sundsvall och IFK Göteborg har varsin.

Under förra mästerskapet delade Uefa ut närmare 920 miljoner kronor och då fick klubbar både betalt för kvalspelet och mästerskapet och där 40 procent gick till kvalspelet och 60 procent till mästerskapet. Då var varje dag i mästerskapet värt mellan 65 000 kronor och 21 000 kronor per spelare beroende på ligans kvalitet. I samband med fördelningen var Allsvenskan rankat som kategori två och det var värt 43 000 per spelare och dag.

Nu är det 1,4 miljarder som man ska dela på men där man ännu inte klarlagt hur man ska dela.

- Vi kommer att kommunicera det när det är klart, ännu är det inte klart, säger en talesman på Uefa till Fotbollskanalen.

Publicerad 2016-06-01 kl 17:12
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons