Spaniens förbundskapten missnöjd över Italien-möte: "Inte det vi ville"

EM 2021 (herr)

Kroatien snuvade Spanien på gruppsegern efter en mäktig vändning i Bordeaux.
Nu väntar en repris på EM-finalen 2012 - Spanien mot Italien i åttondelsfinal.
- Det var inte den väg vi ville ta, säger förbundskaptenen Vicente del Bosque efter 1—2-förlusten.

Redan när Spanien vann EM 2012 skrevs det historia - aldrig tidigare hade en nation försvarat sin titel i Europamästerskapen. Nu vill "la Roja" cementera sin plats i historieböckerna genom att ta en tredje raka EM-titel.

Vägen dit måste gå via en seger mot Italien på Stade de France i Paris kommande måndag. I den 87:e minuten på Stade Matmut Atlantique i Bordeaux skickade nämligen Kroatiens Ivan Perisic in segermålet fram till 2-1 på en kontring.

Vann med 4-0 i EM-finalen

- En sekvens av tappad koncentration, säger Spaniens förbundskapten Vicente del Bosque.

- Vi hade bollen i deras straffområde, men höll inte i den som vi borde ha gjort, och var inte redo för kontringen, fortsätter han.

Den italienska vägen till ett EM-guld har ju dock funkat bra förr för Spanien. Det var ju Italien som besegrades med klara 4-0 i EM-finalen 2012. Liksom i kvartsfinalen 2008 (4-2 efter straffar).

- Det var inte den väg vi vill ta, men det är fotboll. Det här såg ut som en match som vi hade under kontroll, säger del Bosque.

Åtminstone inledningsvis. Efter 1-0 mot Tjeckien i premiären och klara 3-0 mot Turkiet var Spanien på väg mot sin 15:e raka EM-match utan förlust när Álvara Morata i den sjunde minuten enkelt satte sitt tredje EM-mål denna sommar fram till 1-0.

Var Kroatien, utan skadade mittfältsstjärnan Luka Modric, ett slaget lag redan där och då? Inte alls.

Först prickades både en spansk ribba och stolpe i en och samma sekvens sju minuter efter Moratas ledningsmål. Kvitteringen föll i stället i den 45:e minuten när anfallaren Nikola Kalinic ryckte ifrån lagkaptenen Sergio Ramos och med en fantastisk klackvrickning skickade in kvitteringen.

Första insläppta EM-målet för Spanien sedan premiären 2012 var ett faktum. Motståndare då? Italien, naturligtvis.

"Missar hellre nu"

Spanien fick chansen att ta ledningen ånyo. Efter knappt 70 minuter fick stornationen straff, men mittbacken Ramos blev sönderläst och Danijel Subasic räddade Real Madrid-stjärnans svaga straff. På presskonferensen efteråt fick del Bosque frågan om Ramos verkligen var förste straffläggare.

- På planen finns det en grupp av straffläggare och den som har störst självförtroende är den som tar den, säger han.

Sergio Ramos:

- Deras målvakt väntade länge innan han tog sitt beslut på straffen - men jag missar hellre nu i gruppspelet än i slutspelet, sade mittbacken i en Uefa-intervju.

Se höjdpunkterna från Spaniens match mot Kroatien i spelaren ovan.

Publicerad 2016-06-22 kl 06:30