Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

EM 2016

Succétränaren: "BBC kan inte försvara i en fyrbackslinje"

Foto: TT

"BBC" har hyllats för sin EM-insats. Men alla är inte sålda på Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli och Giorgio Chiellini. 
- De kan inte försvara i en fyrbackslinje. Det är därför Italien spelar med tre mittbackar, säger förre Mönchengladbach-tränaren Lucian Favre - bland mycket annat - i en intervju med Der Spiegel.

"Chiellini och Barzagli är för långsamma"
"Italiens ungdomsverksamhet är en katastrof"
"EM-gruppspelet har varit otroligt tråkigt"
"Åskådarna är inte dumma"

Lucien Favre tar fram stora sågen i en intervju med tyska Der Spiegel, som italienska Gazzetta dello Sport citerar i dag. Schweizaren räddade Mönchengladbach från en given nedflyttning 2011 och tog sedermera klubben till Champions League. Från och med den här säsongen tränar han Nice i Ligue 1.

I intervjun går han till attack mot italiensk fotboll i allmänhet och backlinjen i synnerhet:

- Vet ni varför de spelade med tre mittbackar och en fembackslinje? För att deras spelare inte kan försvara i en fyrbackslinje, säger Favre till Der Spiegel.

Den italienska trebackslinjen, som även kamperar ihop i Juventus, har prisats som en ovärderlig tillgång i nationens avancemang till kvartsfinal. Det senaste snacket i brittiska medier har till exempel handlat om att Manchester City ska vara berett att slänga upp en rejäl summa pengar för att köpa loss Bonucci från Juventus. 

Men Favre har en annan åsikt.

- Chiellini och Barzagli är inte särskilt bra på att försvara i en fyrbackslinje. De är för långsamma och har ingen bra positionskänsla. Det visade sig i Juventus: i början av året spelade Juve med en fyrbackslinje och släppte in vågor av mål. En katastrof. Sen gick de över till en fembackslinje och reste sig eftersom de behövde täcka en mindre yta. Landslaget har gjort samma sak, menar han.

Det är emellertid inte bara det italienska försvaret som får sig en känga.

- Kvalitetsmässigt är Italien svaga. De har helt enkelt inte spelarna. Italiens formande och utveckling av ungdomar är en katastrof. Det finns inga lovande spelare med kreativitet, bara Verratti.

EM har överlag inte imponerat på tränaren:

- Kvalitén på matcherna har varit för låg. Jag har ofta bara kollat andra halvlekarna, det har räckt. Speciellt gruppspelet var otroligt tråkigt. En pärs. Det finns ekonomiska vinningar med att ha 24 lag, men det har sänkt kvalitén på matcherna.

- Åskådarna är inte dumma. När de så småningom tröttnar på tråkiga matcher som saknar rytm kommer fotbollen att tvingas ta smällen.

Publicerad 2016-07-10 kl 12:18
EM 2016

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER