TV: EM:s största skräll - Island slog ut England

EM 2021 (herr)

Den isländska sagan fortsätter.
Lars Lagerbäcks gäng besegrade England med 2-1 och är klart för EM-kvartsfinal.
- Vi visste innan matchen att det var möjligt, säger Ragnar Sigurdsson.

Island överraskade alla och tog sig vidare från gruppen med Ungern, Portugal och Österrike. Och i åttondelsfinalen mot England fortsatte landslaget att skrälla. Trots en mardrömstart där Wayne Rooney gjorde 1-0 på straff redan efter tre minuter vann Island.

I den sjätte minuten kom kvitteringen. Ragnar Sigurdsson slängde sig fram på Kari Arnasons inkastskarvning och stötte in 1-1.

- Det började ganska tufft. De kom in med ett högt tempo och mycket power. Tur att kvitteringen kom så snabbt. Annars kunde det ha blivit panik, säger Ragnar Sigurdsson.

I matchminut 19 kom också 2-1. Sigthórsson sköt ett skott från straffområdeskanten som Hart inte lyckades hålla utan bollen rullade över mållinjen.

Resultatet stod sig fram till paus.

I början av den andra halvleken var Island nära att göra 3-1. Efter en stökig situation i straffområdet testade Sigurdsson en cykelspark. Han fick träff, men avslutet gick rakt på Hart.

England bytte in flera offensiva spelare, men lyckades inte kvittera. Island vann och möter Frankrike i kvartsfinal.

- Vi tror så mycket på oss själva. Det här är stort, men inte märkligt, säger Ragnar Sigurdsson.

-
-

SLUTSPELSTRÄD

Englands mästerskapsfacit från 1996

Hemma-EM 1996: Ut i semifinal på straffar
    Vann gruppen före Holland, Skottland och Schweiz. Slog sedan Spanien i kvartsfinalen men åkte sedan ut på straffar mot Tyskland i semifinal.

VM i Frankrike 1998: Ut i åttondelsfinal på straffar
    Kom tvåa i gruppen bakom Rumänien. Fick sedan möta Argentina i åttondelsfinalen. Matchen blev en klassiker där England förlorade på straffar. Michael Owen slog igenom med ett fantastiskt mål och David Beckham blev utvisad efter att ha sparkat Diego Simeone.

EM i Belgien/Holland 2000: Ut i gruppspelet
    Åkte ut redan i gruppspelet efter förluster mot Portugal och Rumänien.

VM i Japan/Sydkorea 2002: Ut i kvartsfinal
    Kom tvåa i gruppen efter Sverige på grund av färre gjorde mål. Slog sedan Danmark i åttondelsfinalen men åkte ut i kvatsfinal mot turneringens vinnare Brasilien. Ronaldinho avgjorde matchen med en klassisk frispark från långt avstånd.

EM i Portugal 2004: Ut i kvartsfinal på straffar
    Förlorade första matchen mot Frankrike men gick ändå vidare som tvåa i gruppen. Åkte sedan ut mot värdnationen Portugal på straffar efter 2-2 vid full tid och förlängning. David Beckham och Darius Vassell missade sina straffar.

VM i Tyskland 2006: Ut i kvatsfinal på straffar
    Vann gruppen före bland annat Sverige. Slog sedan Ecuador i åttondelsfinalen efter ett frisparksmål av David Beckham. Åkte sedan ännu en gång ut på straffar mot Portugal efter att Wayne Rooney blivit utvisad.

EM i Schweiz/Österrike 2008
    Lyckades inte kvalificera sig till mästerskapet.

VM i Sydafrika 2010: Ut i åttondelsfinal
    Kom tvåa i gruppen efter USA. Fick sedan stryk med 4-1 mot Tyskland i åttondelsfinalen efter att Lampard fått ett mål underkänt trots att bollen definitivt var över linjen.

EM i Ukraina/Polen 2012: Ut i kvartsfinal på straffar
    Vann gruppen före Frankrike, Sverige och värdnationen Ukraina. Åkte sedan ut på straffar mot Italien efter 0-0 efter full tid och förlängning.

VM i Brasilien 2014: Ut i gruppspelet
    Åkte ut redan i gruppspelet efter förluster mot Uruguay och Italien.

EM i Frankrike 2016: Ut i åttondelsfinal
    Bara tvåa i gruppen efter två kryss och en vinst. En åttondelsfinalmotståndare som på förhand såg tacksam ut, men det blev förlust mot Island. Ett fiasko för England.

Publicerad 2016-06-27 kl 22:30