TV: Polen till kvartsfinal efter straffdrama mot Schweiz

EM 2021 (herr)

Polen är klart för EM-kvartsfinal.
Efter att Granit Xhaka missat kunde Grzegorz Krychowiak avgöra straffdramat mot Schweiz.

Polen skriver historia. För första gången är landslaget klart för kvartsfinal i ett europamästerskap.

Vägen dit gick via ett straffdrama mot Schweiz där Grzegorz Krychowiak avgjorde med att säkert dunka in sin chans från elva meter. Stor syndabock för Schweiz blev Arsenal-värvningen Granit Xhaka. 23-åringen var den enda som missade en straff. För Polen väntar nu antingen Kroatien eller Portugal i kvartsfinal.

Vad gäller händelserna fram till straffläggningen så var Polen de som inledde mötet starkast. Redan i den första minuten fick de vitklädda en jättechans att ta ledningen efter slarv i Schweiz försvar. Sommer rensade bollen rakt ut till Milik som fick öppet mål från straffområdeslinjen. Avslutet dock högt över.

Schweiz första riktigt vassa anfall kom efter drygt tio minuter. Shaqiri spelade in från vänster och Dzemaili avslutade tätt utanför. Nästa fina målchans fick Polens Krychowiak. Mittfältaren blev helt omarkerad i straffområdet, men lyckades inte nicka Miliks vänsterhörna på mål.

Just Milik var nära bara ett par minuter senare. Ett långt inlägg passerade hela Schweiz försvar och nådde Milik vid den bortre stolpen. Avslutsläget var bra, men Milik dunkade återigen bollen en bit över ribban.

Polens mål skulle dock komma. I matchminut 39 dribblade Grosicki in från vänster och frispelade "Kuba" Blaszczykowski. Mittfältaren tog emot, tittade upp och rullade bollen under Sommer. 1-0 Polen. Målet var "Kubas" andra i årets EM.

Resultatet stod sig fram till paus.

Chanserna fortsatte att dugga tätt i den andra halvleken. Lewandowski och Shaqiri hade bland annat varsitt farligt avslut på mål. Även 1-0-skytten Blaszczykowski dundrade iväg en vänsterkanon som Sommer tvingades styra till hörna.

Med lite mindre än 20 minuter kvar kom Schweiz bästa kvitteringschans. Vänsterbacken Rodriguez skruvade en nästintill perfekt frispark mot det högra krysset. Enda problemet? Fabianski var med på noterna och stod för en makalös räddning till hörna.

Schweiz fortsatte att producera vassa chanser. Efter flipperspel i straffområdet dunkade Seferovic bollen i ribban.

I matchminut 82 hittade de tillslut nätet. Dessutom på det vackraste av sätt. Efter att bollen studsat ut från straffområdet svarade Shaqiri för en cykelspark från straffområdeslinjen. Avslutet satt stolpen in, 1-1.

Målet blev det sista under ordinarie tid. Matchen till förlängning där inbytte Derdiyok fick det bästa läget. Anfallaren blev helt fri med Fabianski efter ett långt inlägg. Målvakten stod dock för en ny kanonräddning, styrde undan nickförsöket och tog matchen till straffar.

Väl där gjorde alltså alla mål utom Granit Xhaka. Det innebar att Krychowiak kunde skjuta Polen vidare i den sista straffomgången.