Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM 2016

Vanligt Island mot superstjärnan Ronaldo

Foto: TT

Island ska uppträdda som vanligt.
Går det med Portugals superstjärna Cristiano Ronaldo på andra sidan i EM-premiären?
- Vi har spelat mot bra lag och stora spelare tidigare, säger vänsteryttern Birkir Bjarnason.

På Stade Geoffroy-Guichard i Saint-Étienne skrivs nästa kapitel i sagan om Island. Stornationen Portugal väntar i EM-premiären för den lilla önationen — det minsta landet, sett till befolkningsmängd, att kvalificera sig till ett EM hittills.

Finns det en risk att pressen blir för stor?

- Jag tror inte det. Tar du en trolig startelva har nästan alla varit med på en ganska hyfsad nivå. De har spelat de här fyra åren med många kvalmatcher. Jag tror inte att de upplever det som en stor skillnad. Vi är i en vinn-vinn-situation, säger Lars Lagerbäck, som nu gör sitt sjunde internationella mästerskap som förbundskapten (fem med Sverige och ett med Nigeria).

Stängde ner Robben
I Saint-Étienne på tisdagskvällen väntar dock superstjärnan Cristiano Ronaldo på andra sidan.

- Vi håller oss alltid till det basala, till hur vi spelar. Men om ett lag har en individuell spelare som Ronaldo, måste man självklart ta det i beaktning, säger 67-åringen.

På vägen till EM i Frankrike plockades Nederländernas Arjen Robben, Bayern München, bort i tre av fyra halvlekar (skadad i den fjärde) när Island vann med 2—0 hemma och 1—0 borta.

- De är inte samma spelare. Robben är farligare med bollen än Ronaldo, om du jämför dem, säger svensken när han tog upp Robben som ett exempel på stora spelare islänningarna mött tidigare.

Precis som när Lagerbäcks Sverige gick till fem raka mästerskap handlar det om en kollektiv styrka som ska stå emot stjärnorna i Portugal.

- Vi har spelat mot bra lag och stora spelare tidigare. Det handlar inte om två, tre spelare som ska hantera en spelare. Det är hela laget som ska göra det, säger Baselmittfältaren Birkir Bjarnason.

"Svårt lag att bryta ner"
Bjarnason får medhåll av sin förbundskapten.

- Vi är ett väldigt svårt lag att bryta ner, säger Lars Lagerbäck.

För Island, med knappt 330 000 invånare, är det bara en stor framgång att ha kvalificerat sig för sitt första seniormästerskap på herrsidan. Lättar det på pressen på Lagerbäck, jämfört med åren med Sverige?

- På matchdagen känner man alltid lite, men jag kan inte säga att jag känner mer press nu än innan, säger 67-åringen.

Publicerad 2016-06-13 kl 11:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons