Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM 2016

Varnar för terrorhot mot EM i Frankrike

Foto: SCANPIX

Med knappt två veckor kvar till EM-premiären går USA:s utrikesdepartement och varnar för terrorattacker mot Frankrike.

130 personer dog och över 350 skadade sig flera vansinniga terrordåd i Paris i november förra året. Bland annat utlöses tre självmordsbomber utanför Stade de France där Frankrike mötte Tyskland i en träningslandskamp.

Beredskapen inför årets EM-turnering i Frankrike är därför extra stor. Varje match kommer att bevakas av cirka 900 vakter. Men amerikanska utrikesdepartementet tror ändå att det finns en risk att Frankrike kommer drabbas av nya attacker.

I en åttasidig rapport slår USA:s internationella säkerhetsråd fast att "tillströmningen av besökare till Frankrike under sommarmånaderna, särskilt under EM, kommer att skapa en särskilt attraktiv miljö för aktörer som vill attackera mjuka målplatser med maximal effekt".

Samtidigt spekuleras det i att terrorister som vill slå till kan välja att göra det mot ett så kallat fanzone, i stället för en välbevakad arena.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls har sedan tidigare deklarerat att det råder undantagstillstånd i Frankrike fram till slutet av juli.

Zlatan Ibrahimovic fick frågor om säkerhetsläget i Frankrike på dagens presskonferens.

- Efter de tragiska händelserna i Paris så har säkerheten höjts rejält. Du ser militärer på gatan och de har trappat upp ordentligt inför mästerskapet. Man vill ju inte att något ska hända. Sen hoppas jag, snälla Gud, låt ingenting hända, sa Ibrahimovic.

Men rädd är han inte.

- Jag hoppas att det blir ren njutning. På vägen hit kunde något hända. Jag åkte bil med Lasse Richt, till exempel. Jag tar det bara som det kommer. Jag måste leva mitt liv innan det tar slut. Jag är absolut inte rädd.

Som enskild match pekas England-Ryssland ut som den som har potential att bli stökigast. Enligt rapporten beror detta på ländernas "våldsamma historia" och pekar på EM-kvalet 2008 där fem engelsmän fick föras till sjukhus efter att ha blivit misshandlade av ryska fans i Moskva. Matchen bevakades av 6 000 poliser som befann sig i och kring arenaområdet.

Publicerad 2016-06-01 kl 13:14
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons