Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

EM 2017
48v

Profilernas omdöme: Så har Sundhages tid med Sverige varit

Foto: Bildbyrån

ARNHEM. Efter EM slutar Pia Sundhage som förbundskapten för Sverige.
Fotbollskanalen har bett nio profiler ge sin syn på Sundhages tid på posten.

Fråga: Hur ser du på Pia Sundhages tid som förbundskapten?

Lotta Schelin, anfallare i svenska EM-truppen:
- Hennes tid är väldigt intressant, om man ser till hur svängningarna varit och vad hon haft för krav på sig. Det som är häftigt med henne är att hon verkligen utvecklats som ledare. Vi gick från VM där alla var sjukt besvikna och hon fick ta emot väldigt mycket hård kritik till att hon analyserade allt, lyssnade av och förändrade saker. Då tog vi ett OS-silver, det är helt magiskt. Det är väldigt få ledare som lyckats göra den förändringen. Det är mycket med Pia som imponerar på mig men det imponerar på mig mest.

Victoria Sandell Svensson, sportchef Elitfotboll Dam och landslagsikon:
- Alla medaljer talar för sig själva. Hon får mycket väl godkänt av mig.

Olof Lundh, expert TV4:
- En del kloka personer (inte jag) varnade för att Sundhage skulle få svårt att leda Sverige som var väldigt olikt det USA som hon tagit till framgångar. Det amerikanska landslaget är mer som ett klubblag och med starkare stjärnor, i Sverige har det blivit mer kamp med klubbarna om spelarna. Ändå går det inte att ifrågasätta valet att anställa Sundhage i det skedet och den mediala och PR-mässiga succén vid hemma-EM 2013 hade varit svår att nå utan henne. Det är uppenbart att hon inte klickat i den svenska miljön till hundra procent. Konstigt nog verkar hon haft svårt för individer som gått en egen väg, något hon gärna gör själv. Sedan är det uppenbart att hon en aning naivt övervärderade det svenska spelarmaterialet. Kanske var inte Sverige så dåligt som under VM 2015, men inte heller så bra som OS-silvret 2016 speglade men en medalj och en semifinalplats i EM (brons) är godkänt.

Olivia Schough, yttermittfältare i svenska EM-truppen:
- Det har varit fantastiskt för min del att ha Pia som förbundskapten. Hon är anledningen till att jag fick komma med i landslaget från första början och jag tycker hon har gjort enormt mycket för damfotbollen, i Sverige och i världen. Hon är extremt populär i Sverige och hon gör att folk gillar oss. Hon har verkligen tagit vara på den här tiden, pratat med media, synts mycket och pratat gott om oss. Hon är en härlig människa och en bra coach. Jag hoppas och tror att vi ska göra något riktigt bra för henne i sista mästerskapet nu.

Viktor Eriksson, tränare Eskilstuna United:
- Det finns mycket att säga här. Men någonstans handlar fotboll på den här nivån om att göra resultat. Det har blivit ett OS-silver, en semifinal i hemma-EM och sen ett svagare VM däremellan. Så tittar man på det rent resultatmässigt har det varit bra. Sen är det ingen hemlighet att det funnits slitningar mellan landslaget och klubbarna.

Hanna Marklund, expert TV4:
- Det har varit lite fram och tillbaka med både spelsystem och spelsätt. Sen har det gått upp och ner, men hon har ju vunnit rätt matcher. Resultatmässigt är det godkänt. 

Lisa Dahlkvist, central mittfältare i svenska EM-truppen:
- Det känns som att hon har varit här ganska länge även fast det gått väldigt fort. Hon har varit lite annorlunda i sitt sätt att leda laget. Det har varit mycket sång, skoj och grejer. Sedan har det varit mycket fokus på att kolla klipp och att grotta ner sig i olika grejer. Ett tag fokuserade vi mycket på att nicka, någon annan gång har det varit vristpassningar. Det har väldigt specifika saker som vi gått igenom. Det har varit väldigt kul att ha Pia och det har gått väldigt bra. Det känns väldigt konstigt att hon ska sluta.

Therese Sjögran, sportchef FC Rosengård och Sveriges mesta landslagsspelare någonsin:
- Det har varit både upp och ner. Det har både varit succé, men också ett fiasko i VM. Så upp och ner, men ändå godkänt.

Malin Swedberg, expert TV4:
- VM (2015 i Kanada) var inte bra, det var ett riktigt bottennapp. Men OS-silvret väger ju tungt. De har vunnit mycket och presterat, men det har varit lite för mycket byten av spelsystem och spelsätt. Tittar man på resultaten är det godkänt.

Publicerad 2017-07-17 kl 17:45

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER