TV: Hemmanationens succé - Nederländerna Europamästare

EM 2022 (dam)

Hemmanationen Nederländerna fullbordade succén i EM-finalen mot Danmark.
I den 89:e matchminuten punkterade de matchen till 4-2 - och är europamästare.
- Det är en dröm som går i uppfyllelse, vi förstår nog inte än vad vi har gjort, säger tvåmålsskytten Vivianne Miedema.

Nederländerna och Danmark hade inför finalen redan mötts en gång i EM-mästerskapet. Då vann hemmanationen med 1-0.

I dag var det Danmark som startade starkast. Efter fem minuter fick de en straff - som Nadia Nadim klev fram för att ta. Hon placerade säkert in den till en överraskande ledning för Danmark.

Men lyckan blev kortvarig när Nederländerna svarade snabbt. Bara fem minuter efter öppningsmålet vann Van de Sanden en löpduell på sin kant och spelade fram Vivianne Miedema i straffområdet som satte in 1-1.

Det fortsatte vara en match med högt tempo och chanser åt båda håll, där nästa mål blev Nederländernas. Det var Lieke Martens som efter ett fint spel av Nederländerna vände bort sin spelare och placerade in bollen i det högra hörnet till 2-1.

Det här var helt enkelt en galen första halvlek med många mål och väldigt högt tempo.

Lagkaptenen Pernille Harder var nästa person att skriva in sig i målprotokollet. Hon fick en långboll från mittplan, drev bollen till straffområdet och placerade in bollen till 2-2.

Den andra halvleken fortsatte som den första slutade. Och nästa mål kom snabbt det också. Det var Nederländerna som fick en frispark strax utanför straffområdet. Lykke Petersen i målet ställde upp sin mur, ställde sig själv bakom den och fick sedan se bollen gå in i hennes vänstra hörn. Tveksam insats av målvakten på Sherida Spitses frispark som gav 3-2 till hemmanationen.

Efter det var pressen på Danmark.

Och de försökte att gå för en kvittering – de kom till och med nära några gånger. Men efter en kontring av Nederländerna i den 89:e minuten satte Miedema in dödsstöten 4-2.

- Det var helt fantastiskt. Alla drömmer om att få uppleva något sådant här framför sin egen publik, men så få får faktiskt göra det, säger målskytten.

Hemmanationen vann till stående ovationer från publiken.

Nederländerna: van Veenendaal - van Lunteren, Dekker, van der Gragt, van Es - Groenen, van de Donk, Spitse - van de Sanden, Miedema, Martens.

Danmark: Petersen - Nielsen, Boye Sörensen, Larsen, Sandvej - Troelsgaard, Kildemoes, Pedersen, Veje - Harder, Nadim.