POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Så tror Hareide MFF blir under Tomasson: "Han har en bra fotbollshjärna"

Foto: TT.

Assisterande tränare till Åge Hareide i tre och ett halvt år.
Danmarks norske förbundskapten sörjer över att Jon Dahl Tomasson nu tar över Malmö FF – samtidigt som han gläds över möjligheten som nu väntar honom.
- Han kommer till en klubb med fantastiska människor, säger Hareide till Fotbollskanalen.

2014 och 2015 var Åge Hareide huvudtränare för Malmö FF, under sin tid hos skåningarna vann norrmannen SM-guld det första året. Efter två år i klubben presenterades Hareide våren 2016 som ny förbundskapten för det danska landslaget – ett par månader därefter presenterades även Jon Dahl Tomasson som assisterande förbundskapten till Hareide.

Duon har verkat tillsammans i tre och ett halvt år, men när Malmö FF under söndagen presenterade Tomasson som ny huvudtränare får Hareide klara sig utan dansken vid sin sida.

- Det är beklagligt för oss. Vi tappar en bra person som vi har jobbat tillsammans med de senaste åren. Det är vi ledsna för, men samtidigt var det en bra möjlighet för honom att få träna en riktigt stor klubb och jag förstår honom, säger Hareide till Fotbollskanalen.

Hur har dialogen mellan dig och Jon Dahl sett ut?
- Han berättade för mig att han hade fått en förfrågan från Malmö och hade samtal med dem, så han har informerat mig hela vägen hur det var – så det var inte något nytt för mig. Men det blev som det blev och när han fick möjligheten så förstod jag att han ville ta den med tanke på att båda våra kontrakt går ut till sommaren. Han missar EM på hemmaplan för att gå till Malmö, men jag förstår att det är en chans han måste ta i hans skede av karriären.

Hur stor förlust är det här för dig och det danska landslaget?
- Det är svårt att säga, vi tappar en bra kollega och en bra fotbollshjärna. Men inget förändras i vårt arbete.

Vad har han tillfört som assisterande i landslaget?
- Han har kommit med sina tankar och idéer och det är inte helt olikt det jag har haft själv, men han har på många sätt haft ett väldigt gott inflytande på gruppen där vi ska få in våra idéer så snabbt som möjligt. Vi har haft ett väldigt bra samarbete, det har varit inspirerande att jobba med Jon, han är inspirerad av den nederländska fotbollsfilosofin och det har varit nyttigt. Jon har varit väldigt fin att arbeta tillsammans med.

Vad kommer vi få se för MFF under Tomasson?
- Malmö har alltid varit väldigt raka, de har duktiga spelare. Men kanske lite mer bollinnehav, han vill gärna ha spel centralt i plan. Det tror jag vi kommer få se i Malmö under säsongen 2020.

Vad sa du till honom när han valde att gå till MFF?
- Jag kunde inte stoppa honom, jag har så bra relation till Malmö och hade en sådan bra period som tränare där själv. Jag vet vilken fantastisk klubb han kommer till. Jag var ärlig med det och sa att han kommer till en klubb med fantastiska människor, jag unnar honom verkligen den här chansen.

Hur Tomasson själv tänker att han ska sätta prägel på MFF? Om det säger dansken bland annat följande:

- Jag vill ha ett internationellt snitt på mina spelare. Det kommer bli lite av ett nederländskt stuk. Spelprinciperna är viktiga. Vi ska vara bollförande både hemma och borta eftersom vi är en stor klubb, men det viktigaste är att vinna matcherna.

- Jag är tydlig som ledare, vill utveckla och hjälpa individen och älskar att jobba med spelarnas utveckling.

Publicerad 2020-01-05 kl 14:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå