Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Beskedet: Dublin kan inte garantera publik - Sveriges matcher kan flyttas

4d

Bilbao lämnar klartecken till Uefa.
Under EM-slutspelet ska man kunna ta in 25 procent av San Mamés totala kapacitet.
Däremot kan inte "Sveriges" andra EM-stad Dublin göra samma sak. Det skriver förbundet i ett uttalande.

Uefa börjar närma sig ett beslut kring EM-upplägget och de tänkta värdstäderna. Nyhetsbyrån AP rapporterar att de olika värdstäderna haft fram till i dag, den 7 april, på sig att återkomma med garantier kring hur stor publikkapacitet man kommer kunna erbjuda under mästerskapet, som inleds den 11 juni.

ANNONS

Enligt AP har nu ett flertal städer gett grönt ljus till Uefa, gällande att man kommer kunna välkomna en viss procentandel av arenans total kapacitet, då mästerskapet är tänkt att börja.

För Sveriges del så är gruppspelsmatcherna tänkta att spelas i Bilbao och Dublin - och just Bilbao är en av städerna som nu rapporterats ha gett garantier till Uefa. AP skriver att San Mamés-stadion i Bilbao, där Sverige möter Spanien, ska kunna ta in 25 procent av 53 000 platser. Dock så spelar som bekant smittspridningsläge där och då en avgörande roll.

Även Rom, där öppningsmatchen ska spelas, samt Amsterdam, har gett besked om att man ska kunna ta in publik.

Enligt uppgifter riskerar de städer som inte kan garantera publik på matcherna, att bli av med sitt värdskap - och på onsdagen kom besked från det irländska förbundet gällande att man inte kan ge samma garantier som flera av sina värdkollegor. Om det i slutändan innebär att matcherna flyttas från Dublin och att det blir en värdstad mindre återstår att se, men det får ses som ett "steg" mot att Dublins värdskap kan omvärderas.

ANNONS

Dublin är den stad där Sverige ska ha sin EM-bas och enligt den ursprungliga planen var tanken att Sverige skulle spela två av sina gruppspelsmatcher där.

"Det irländska fotbollsförbundet har i dag, efter rådgivning från regeringen, gett besked till Uefa att under rådande covid-19-pandemi så kan vi inte i det här läget erbjuda garantier vad gäller miniminivåer kring åskådarantal för matcherna som ska spelas i Dublin i juni", skriver förbundet i ett uttalande.

Vidare skriver man att man uppmanat Uefa om att man ska hålla situationen under uppsikt och att man ska "fortsätta diskutera" det hela med Uefa.

Karl-Erik Nilsson, som är förste vicepresident i Uefa, hänvisade tidigare under onsdagen till den 19 april då exekutivkommittén i Uefa ska sammanträda.

"Det finns inget annat än 12 värdstäder som gäller. Noterar att det är gott om spekulationer i frågan. UEFA:s ExCo har möte den 19 april. Då presenteras mer detaljer kring publik mm på respektive arena", skriver han i ett sms till Fotbollskanalen.

ANNONS

Den 19 april väntas även besked komma gällande upplägget i Champions League från och med 2024, då det diskuterats ett helt nytt format.

Publicerad 2021-04-07 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto