TV: Ukrainas upphämtning räckte inte - Nederländerna säkrade segern sent efter drama

EM 2021 (herr)

Ukraina stod för en upphämtning när man vände 0-2 till 2-2.
Men till slut var det Nederländerna som skulle få fira.
- Jag är lättad, säger Gini Wijnaldum efter matchen enligt BBC.

Depay hotar med soloräd

Under söndagens sena match klev Nederländerna och Ukraina in i turneringen. Nederländerna som var tillbaka i ett mästerskap för första gången på sju år - och det skulle komma att bli en händelserik match.

Redan i den andra minuten var Memphis Depay nära att göra 1-0 när Nederländerna tog sig an Ukraina. Efter att ha vunnit bollen på egen planhalva gav sig Depay av på en soloräd över hela planen innan hans avslut till slut räddades av Heorhij Busjtjan.

Bara några minuter senare var Georginio Wijanldum även han nära på att göra mål. På returen från ett skott av Depay stod Wijnaldum rätt och kom till avslut. Men återigen stod Busjtjan för en fin räddning.

Strax innan halvtid var Wijnaldum återigen nära på att spräcka nollan. På en rensning från Ukraina-försvarare drog Wijnaldum till på volley från straffområdeskanten. Busjtjan fick problem, men lyckades slutligen värja avslutet.

Men till slut skulle han få utdelning, Wijnaldum. I den 52:a minuten bröt sig Denzel Dumfries loss på sin högerkant och levererade ett inlägg in i det ukrainska straffområdet. Busjtjan var framme och bröt inspelet - men det letade sig fram till Wijnaldum istället som satte 1-0 med ett säkert vänsteravslut.

Sex minuter senare utökade Wout Weghorst till 2-0. Efter en tilltraslad situation i det ukrainska straffområdet studsade bollen fram till den nederländske anfallaren som drog till på ett till 2-0.

Med kvarten kvar av ordinarie tid reducerade Ukraina, dock, med en riktig pärla signerat Andrij Jarmolenko. West Ham-yttern väggspelade med en lagkamrat utanför straffområdet, tog den med sig några meter i sidleds och avslutade sedan med ett skruvat långskott i det bortre krysset.

Därefter dröjde det bara fyra minuter innan Ukraina även hade kvitterat. På en frispark från distans av Ruslan Malinovskyj dök Roman Jaremtjuk upp i straffområdet och nickade in 2-2 från nära håll.

Men det höll sig bara sex minuter för ukrainarna. I den 85:e minuten höll sig Dumfries framme och nickade in ett inlägg från inbytte Nathan Aké till 3-2 för Nederländerna. Det speciella med målet? Matchen var Dumfries mästerskapsdebut.

3-2 blev sedermera slutresultatet. Ett anti-klimax för Ukraina som starkt tog sig tillbaka från 0-2-underläge och ett drömresultat för Nederländerna i deras mästeskaps-comeback.

- Jag är lättad. Totalt sett gör vi en bra match, men vi gav dem två chanser på tio minuter, vilket gav dem två mål, säger Georginio Wijanldum efter matchen enligt BBC.

Han fortsätter:

- Vi måste lära oss att om vi spelar som vi gjorde så måste vi döda matchen också. Vi lät dem komma tillbaka i matchen, där måste vi bli bättre.

Härnäst möter Nederländerna Österrike, medan Ukraina tar sig an Nordmakedonien. De båda matcherna spelas torsdagen den 17 juni.

Nederländerna: Stekelenburg - Dumfries, Timber, de Vrij, Blind, van Aanholt - de Roon, Wijnaldum, de Jong - Weghorst, Depay.

Ukraina: Busjtjan, Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko, Zintjenko, Sydortjuk, Malinovskyj, Jarmolenko, Jaremtjuk, Zubkov.