TV: Oavgjort mellan Polen och Spanien - drömläge för svensk gruppseger

EM 2021 (herr)

Det blev 1-1 mellan Spanien och Polen.
Det innebär att Sverige nu har ett drömläge att vinna grupp E i EM.
- Vi förtjänade att vinna, precis som i den första matchen, säger Jordi Alba efter krysset.

Se Lewandowskis mål mot Spanien i spelaren ovan.

Morata nätar för Spanien

Under lördagen ställdes Spanien mot Polen i lagens respektive andra match i EM. Inför matchen hade Spanien en poäng i grupp E, där också Sverige och Slovakien spelar, samtidigt som Polen hade noll poäng då man förlorade sin öppningsmatch mot Slovakien.

Efter resultaten i den första gruppspelsomgången var därför både Polen och Spanien ute efter tre poäng under lördagskvällen.

Och det var Spanien som gjorde första målet.

I mitten av första halvlek hittade Gerard Moreno in med ett inspel som Alvaro Morata kunde styra i nät från nära håll. Målet blåstes först av för offside, men efter VAR-granskning valde domaren att godkänna Moratas mål, vilket var forwardens första i mästerskapet.

Polen kom ofta lite högre upp i banan kontra vad Sverige gjorde när man mötte Spanien i måndags. Och i början av andra halvlek gav det utdelning då ett inlägg från högerkanten nådde Robert Lewandowski som från nära håll kunde nicka in 1-1, vilket resulterade i vild glädje i det polska lägret.

Bara minuter efter Polens mål fick dock Spanien straff efter en stämpling i straffområdet. Fram till elvameterspunkten stegade Moreno, som spelade fram till 1-0-målet, men han prickade stolpen och på den efterföljande returen kom Morata inte rätt till bollen och sköt utanför målramen.

Spanien hade ett tydligt övertag i andra halvlek och laget tryckte på för att få till ett segermål, men ofta saknades den rätta skärpan framför mål och polska spelare offrade sig också hänsynslöst för att freda sitt mål.

Matchen slutade till slut 1-1.

- Vi förtjänade att vinna, precis som i den första matchen. Vi saknade lite tur och kom väldigt nära att göra mål. Vi arbetar väldigt hårt i hela laget - intensiteten finns där och vi vet vad vi behöver göra vid varje moment (på planen reds. anm), säger Jordi Alba efter matchen till Uefa.

Luis Enrique säger bland annat följande till Uefa:

- Jag gillade hur Polen spelade. De skapade klara chanser. Vi försökte kanske för mycket och överarbetade saker i stället för att skapa klara målchanser. Att vi missade straffen var synd för det var ett viktigt ögonblick.

Resultatet innebär att Sverige toppar grupp E inför den sista gruppspelsomgången. Där ställs Sverige mot Polen och om Sverige vinner den matchen vinner man gruppen och möjligheten till en mer gynnsam lottning i slutspelet är större. Om Polen däremot skulle vinna mot Blågult riskerar Sverige att hamna på tredje plats i gruppen, om Spanien skulle vinna mot Slovakien, eller om slovakerna skulle skrälla och ta tre poäng mot spanjorerna.

Hur Blågult ser på den dramatiska avslutningen i grupp E? Det sa Alexander Isak så här om efter gårdagens seger mot Slovakien.

- Blir det kryss mellan Spanien och Polen har vi stor chans att komma etta.

- Vi vill vinna gruppen nu när vi har det här läget, det är det vi ska gå för.

Förbundskaptenen Janne Andersson:

- Skulle Polen ta poäng mot Spanien så har vi saken i egna händer att vinna gruppen och det är ju tilltalande.

Här kan du läsa mer om förutsättningarna inför avslutningen i Sveriges grupp.

Spanien: Simon - Llorente, Laporte, Torres, Alba - Rodri, Koke, Pedri - Moreno, Morata, Olmo.

Polen: Szczesny - Bereszynski, Glik, Bednarek - Jozwiak, Klich, Moder, Puchacz - Zielinski - Lewandowski, Swiderski.

Du ser Sveriges avslutande gruppspelsmatch mot Polen i TV4, på C More Live 4 och på cmore.se. Avspark på onsdag 18:00.