TV: Historisk EM-premiär för Finland - besegrade Danmark efter straffräddning

EM 2021 (herr)

Finland har genomfört en mycket speciell mästerskapsdebut.
Efter att beskedet kommit om att Christian Eriksen var okej spelades matchen klart - och då tog finländarna en historisk seger.
- Vi tog beslutet tillsammans med de danska spelarna, om att återuppta matchen, säger matchhjälten Joel Pohjanpalo.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

3:16
Höjdpunkter: Finland tog historisk seger
1:23
Pohjanpalo gör Finlands första mästerskapsmål någonsin mot Danmark
2:05
Straff för Danmark - som missar

Danmark och Finland skulle i kväll spela sin inledningsmatch i EM på Parken, en match som dessutom var Finlands första någonsin i ett stort mästerskap. Matchen bröts i slutskedet av den första halvleken efter att Christian Eriksen fallit ihop på planen.

Eriksen fick hjärt- och lungräddning, bars ut på bår och fördes till sjukhus, och matchen bröts. Senare under kvällen meddelade det danska förbundet att Eriksen var vaken, att hans tillstånd var stabilt och att matchen skulle återupptas. Detta efter att de danska spelarna fått veta att Eriksen var okej.

Matchen återupptogs genom att de fyra minuterna som återstod av den första halvleken spelades klart. Sedan tog man en paus på fem minuter, sedan spelades den andra halvleken. Vid återstarten var ställningen fortfarande 0-0.

Mathias Jensen ersatte Christian Eriksen inför återstarten.

I den 60:e minuten tog Finland ledningen i matchen. Joel Pohjanpalo kastade sig fram och nickade in 1-0, vilket är Finlands första EM-mål någonsin. De finska spelarna valde dock att fira lågmält sett till omständigheterna.

Med drygt en kvart kvar av matchen fick Danmark chansen att kvittera från straffpunkten. Pierre Emile Højbjerg klev fram - men Lukas Hradecky räddade och gjorde att Finland behöll ledningen.

Finland lyckades hålla ut och vann matchen med 1-0 - en historisk första seger i den första mästerskapsmatchen någonsin för ”Huuhkajat”.

- Först av allt går mina tankar till Christians familj och vänner och vi hoppas att allting går bra. Informationen vi fått nu är att allt för tillfället är stabilt och att allt var bra och att han är vaken. Han önskade också att vi skulle fortsätta spela. Vi tog beslutet tillsammans med de danska spelarna om att vi skulle spela. Det är otroligt att se hur fotbollen för människor samman – hur supportrar från Danmark och Finland tillsammans skanderade hans namn, säger målskytten Joel Pohjanpalo.

Vad gäller insatsen och målet säger han:

- Vi visste att vi skulle behöva försvara oss väldigt lågt mot Danmark då de har extrem kvalitet som lag. Vi visste att vi skulle få en eller två chanser. Vi fick bollen till vänsterkanten, ett jättebra inlägg från Jere Uronen och jag kom snabbt in framför försvararen och nickade in den.

Vad gäller straffräddningen så bad jag bara… bad att han (målvakten Lukas Hradecky) skulle rädda den och det gjorde han. Vi tog poängen och det är en enorm seger för finsk fotboll eftersom det var vår första match. Nu måste vi fortsätta hålla huvudet högt och förbereda oss för nästa match.

I Finland spelade Häckens Joona Toivio från start, medan Djurgårdens Rasmus Schüller byttes in i den andra halvleken.

I nästa gruppspelsomgång ställs Finland mot Ryssland i Sankt Petersburg, en match som spelas onsdag 16 juni, medan Danmark tar emot Belgien på Parken torsdag 17 juni.

Startelvor

Danmark: Schmeichel - Wass, Kjær, Christensen, Mæhle, Eriksen, Højbjerg, Delaney - Poulsen, Wind, Braithwaite.

Finland: Hradecky - Raitala, Arajuuri, O'Shaughnessy, Uronen - Lod, Kamara, Sparv, Toivio - Pohjanpalo, Pukki.