TV: Italien Europamästare för första gången på 53 år - slog England i finalen efter straffdrama

EM 2021 (herr)

Italien är Europamästare för första gången på 53 år.
Det efter en dramatisk final mot England på Wembley - där straffar krävdes för att kora en vinnare.
- Jag tycker att vi förtjänar den här titeln, säger lagkapten Giorgio Chiellini.

Se alla höjdpunkter från matchen i spelaren.

3:00
Se galna firandet från Rom: "Glädjen vet inga gränser"
1:43
Stökigt utanför Wembley: "Är bilder som ingen vill se"

Italien valde att ställa upp med exakt samma startelva i finalen som i semifinalen mot Spanien. I England valde Gareth Southgate att göra ett byte från elvan han använde sig av i semin mot Danmark, då Atlético Madrids Kieran Trippier tog Arsenals Bukayo Sakas plats från start.

England rivstartade finalen genom att ta ledningen redan innan två minuter var spelade, då Luke Shaw dök upp på bortre stolpen vid ett inlägg och tryckte in bollen till 1-0 via stolpen. Målet var Shaws första någonsin i den engelska landslagströjan, och det snabbaste målet någonsin i en EM-final.

Italiens första heta chans i matchen skapades av Federico Chiesa i den 35:e minuten, när Juventus-yttern drev upp bollen och fick till ett vänsteravslut som gick tätt utanför Jordan Pickfords vänstra stolpe.

I minut 57 skaffade sig Lorenzo Insigne ett skottläge i straffområdet, men från snäv vinklen lyckades Pickford rädda från nära håll. Bara minuter efter Insignes chans kom Chiesa till en ny möjlighet för Italien, när han fick till ett bra avslut som tvingade Pickford till en vass räddning.

Kvitteringen skulle dock komma för Italien. I den 67:e minuten kunde Leonardo Bonucci efter en stökig situation i straffområdet trycka in en stolpretur till 1-1 från nära håll.

1-1 stod sig till full tid, vilket gjorde att det blev förlängning i matchen.

De heta chanserna lyste dock med sin frånvaro i förlängningen, vilket gjorde att matchen gick till straffar - som även de skulle bli dramatiska.

Andrea Belotti och Marcus Rashford missade i den andra respektive tredje straffomgången, och när Jadon Sancho missade i straffomgång fyra hade Jorginho chansen att säkra EM-guldet för Italien. Straffspecialisten fick dock se sin straff räddad av Jordan Pickford.

Inbytte Bukayo Saka behövde dock göra mål för att hålla kvar England i straffläggningen - men lyckades inte sätta bollen i mål då Gianluigi Donnaruma blev stor hjälte för Italien när han räddade straffen, vilket gjorde att Italien vann finalen.

- Det är otroligt, säger en tagen Giorgio Chiellini till TV4 efter finalen.

- Vi har trott på det hela tiden. Trots att den här matchen började på värsta möjliga sätt när vi släppte in ett mål efter två minuter. England tryckte ner oss första kvarten med fansen i ryggen, men vi höll oss lugna och började spela. Vi började hitta rätt och kunde till slut vinna.

Han fortsätter:

- Vi måste tacka Donnarumma, som är otrolig. Det här var något speciellt. Jag tycker att vi förtjänar den här titeln.

För Italien är det landets andra EM-titel i historien, då man även vann 1968, för 53 år sedan. Man har även tagit silver två gånger, båda gångerna på 2000-talet. Italien har även fyra VM-guld på meritlistan.

England får därmed vänta på sin första EM-titel. England-mittfältaren Kalvin Phillips var nedstämd efter avgörandet.

- Det är som ett lotteri (straffarna). Jag är väldigt stolt över alla killar, stolt över mitt land, över supportrarna. Vi var väldigt nära i kväll, men vi bygger något speciellt här.

Jordan Henderson:

- Jag är förkrossad för allas skull. Hela landet var bakom oss. Men vi kan inte ångra något, vi gav allt i alla matcher. Straffar är ett lotteri, och det var en fantastisk räddning från deras målvakt. Det är vad det är. Det är svårt att säga nu, men vi måste lära oss från det här. Vi har ett ungt lag och det är ett VM som väntar om 16 månader.

Italiens lag: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Florenzi 118’) - Verratti (Locatelli 96’), Jorginho, Barella (Cristante 55’) - Chiesa (Bernadeschi 86’), Immobile (Berardi 55’), Insigne (Belotti 91’).

Englands lag: Pickford – Trippier (Saka 71’), Walker (Sancho 120’), Stones, Maguire, Shaw - Phillips, Rice (Henderson 74’ (Rashford 120’)) - Mount (Grealish 99’), Sterling - Kane.