TV: Jättedrama i grupp B - Danmark till åttondel efter blytung seger

EM 2021 (herr)

EM:s grupp B avgjordes efter ett jättedrama.
En dansk seger med 4-1 på ett kokande Parken räckte till avancemang till åttondelsfinal.
Ett resultat som samtidigt gör att Sverige är klart för EM-åttondel.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Farligt avslut för Danmark

Danmark stod på noll poäng efter två spelade matcher i EM - vilket gjorde att man var piskade att vinna kvällens möte med Ryssland hemma på Parken för att ha en chans att gå vidare.

Matchens första chans kom efter drygt en kvarts spel då Aleksandr Golovin flöt fram och avlossade ett skott som tvingade Kasper Schmeichel i Danmarks mål till en fotparad.

Danmarks första målchans skapades strax innan halvtimmen var spelad, då Pierre Emile Højbjerg drog på ett distansskott som gick strax utanför.

I minut 38 skulle Danmark sedan ta ledningen i matchen. Mikkel Damsgaard fick på en riktigt fin träff utanför staffområdet och bollen seglade in i den bortre gaveln till 1-0 Danmark.

- Det är världsklass på det målet, säger expert Kim Källström i C Mores sändning.

I den 59:e minuten ökade Danmark ledningen till 2-0 efter jätteslarv av Ryssland, då en rysk back passade hem mot målvakten i blindo. Bollen fångades upp av Yussuf Poulsen, som enkelt kunde sätta bollen i mål.

Knappt tio minuter efter Danmarks 2-0 fick Ryssland straff efter att en ryss gått omkull i straffområdet. Artiom Dziuba gjorde inget misstag från elva meter, då han satte 1-2.

Danmark skulle dock svara - i minut 79 och 82 satte man både 3-1 och 4-1 mot Ryssland, där 4-1 till slut blev slutresultatet, till glädje för ett rött och vitt gungande Parken.

Då Finland samtidigt föll med 0-2 mot Belgien i S:t Petersburg gör kvällens resultat att Danmark slutar tvåa i grupp B och därmed är klart för åttondelsfinal i EM. Detta i och med att Danmark, Finland och Ryssland alla står på tre poäng efter tre spelade matcher - då räknas målskillnaden i matcherna mellan de tre lag som står på samma poäng. Där har Danmark bäst målskillnad, Finland näst bäst, vilket gör att de slutar trea, och Ryssland sämst, vilket gör att se slutar fyra.

- Vi var i behov av en succéupplevelse, med den uppbackning vi har fått hela veckan. Vi trodde på det hela vägen, trots att vi visste att det skulle bli svårt, säger Danmarks Andreas Christensen efter matchen.

Belgien vinner gruppen på nio poäng och möter en trea från en annan grupp i Sevilla i åttondelsfinal. Danmark möter i sin tur Wales i Amsterdam i sin åttondelsfinal. Finland slutar trea och har chansen att gå vidare som en av de bästa grupptreorna. Där hänger det på hur det går i de övriga grupperna, då de fyra bästa grupptreorna från sex grupper går vidare.

Resultatet gör även att Sverige är klart för åttondelsfinal, då man som sämst är garanterade en plats som en av de fyra bästa grupptreorna, oavsett hur det går mot Polen på onsdag.

Ryssland: Safonov - Fernandes, Divejev, Dzjikija, Kudrjasjov, Kuziajev - Mirantjuk, Ozdojev, Zobnin, Golovin - Dziuba.

Danmark: Schmeichel - Chistiansen, Kjær, Verstergaard - Wass, Højbjerg, Delaney, Mæhle - Braithwaite, Poulsen, Damsgaard.