TV: Drömstart för Italien i EM - körde över Turkiet i premiären

EM 2021 (herr)

Italien fick en drömstart på sommarens EM.
Efter islossning i andra halvlek körde man över Turkiet med 3-0 hemma i Rom.
- Italienarna klädde av dem från första minut, säger expert Kim Källström i TV4:s studio.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Se hela EM-invigningen

Sommarens EM är här. I kvällens öppningsmatch tog sig Turkiet an Italien i grupp A på Stadio Olimpico i Rom.

I mångt och mycket var det två väntade startelvor som preseterades inför matchstart. Men en skräll var att Sassuolo-anfallaren Domenico Berardi startade för Italien istället för Federico Chiesa som startat i 16 av sina 26 landskamper för "Gli Azzurri". Vidare bildade Berardi anfallstrio med Ciro Immobile och Lorenzo Insigne.

Matchens första stora chans skulle sedan komma efter 22 minuter när Insigne hittade Giorgio Chiellini på en hörna. Veteranen fick till en fin nick, men Cakir var vaken och stod för en vacker räddning.

- Det är en magisk räddning på Chiellinis nick, säger kommentatorn Åke Unger i TV4:s sändning.

Under den första halvlekens gång vinkade Italien på straff tre gånger, men den tydligaste kom precis innan halvtidsvilan. Leonardo Spinazzola slog ett inlägg som tog på en turkisk försvarares arm. Efter VAR-granskning valde den nederländske domaren Danny Makkelie dock att inte blåsa straff.

Men i den 53:e minuten skulle Italien få utdelning på sin dominans. Berardi bröt sig fri på sin högerkant och levererade ett inlägg mot straffpunkten - varpå bollen styrdes in i mål av turkisk försvarare till 1-0 Italien.

I den 66.e minuten utökade sedan Italien sin ledning. Spinazzola gick på avslut i målområdet, vilket räddades av Cakir i det turkiska målet. Men den turkiske målvakten kunde inte stoppa Immobile som var framme på returen och stötte in 2-0 till Italien.

Med drygt tio minuter kvar att spela gjorde Italien även 3-0. Efter att ha vunnit boll på en turkisk utspark nådde bollen slutligen fram till Insigne som kyligt placerade in 3-0, vilket också blev slutresultatet.

- Italienarna klädde av dem från första minut. De tog taktpinnen och släppte den inte. Turkarna kom aldrig in i matchen, säger expert Kim Källström i TV4:s studio.

Den andra matchen i grupp A i den första omgången spelas under lördagen när Schweiz möter Wales.

Härnäst möter Italien Schweiz på Stadio Olimpico, medan Turkiet möter Wales i Baku. Båda matcherna spelas onsdag den 16 juni.

Turkiet: Cakir - Celik, Demiral, Söyüncü, Meras - Karaman, Tufan, Yokuslu, Yazici, Calhanoglu - Yilmaz.

Italien: Donnarumma - Florenzi, Bonucci, Chiellini, Spinazzola - Barella, Jorginho, Locatelli - Berardi, Immobile, Insigne.