Spanien vänder - tar ledningen mot Kroatien
1:07
Mardröm för Spanien - jättetavla i åttondelsfinalen
0:31
Jätteläge för Koke

Spanien tog sig vidare till åttondelsfinal i EM efter att ha slutat på andra plats i Sveriges grupp. Under måndagen ställdes man mot Kroatien i jakten på en kvartsfinalplats – och man fick en mardrömsstart på matchen.

Efter 20 minuter skulle Unai Simon ta emot en passning, men målvakten fick bara en touch på bollen som gick hela vägen in i nät fram till 1-0 för Kroatien.

"Du känner för Unai Simon. Vilket bisarrt självmål", skrev Rob Harris, journalist på AP, på Twitter efter självmålet.

Spanien skulle dock komma tillbaka. I slutet av första halvlek kvitterade man då Pablo Sarabia fick träff med vänsterfoten ett par meter från mållinjen.

1-1-resultatet stod sig halvleken ut och i den andra skulle nästa Spanien-mål komma.

Bollen spelades ut till Ferran Torres och mittfältaren skickade in ett fint inlägg som Cesar Azpilicueta kunde nicka in från nära håll fram till 2-1 för Spanien.

Och med drygt tio minuter kvar kom nästa mål för Spanien. Detta då en frispark från egen planhalva nådde Torres, som vek inåt i plan och placerade in 3-1-målet.

Med fem minuter kvar lyckades Kroatien få till en reducering efter en tilltrasslad situation framför mål. Detta då Mislav Oršić tryckte in bollen från nära håll.

Och på tilläggstid kom nästa Kroatien-mål då ett inlägg från vänsterkanten nådde en framstormande Mario Pasalic som från nära håll nickade in 3-3, vilket gjorde att matchen gick till förlängning.

Och där var det Spanien som till slut drog det längsta strået.

I slutet av den första förlängningskvarten plockade Alvaro Morata, som kritiserats under mästerskapet, ner bollen och med ett stenhårt vänsteravslut satte forwarden dit 4-3. Bara någon minut efter Moratas mål rann också Mikel Oyarzabal igenom och på ett inlägg från höger kunde han sätta dit 5-3.

Att just Morata blev målskytt kändes nog skönt för forwarden. Under EM har han nämligen fått motta hot.

- Jag kunde inte sova på nio timmar efter matchen mot Polen. Jag har fått ta emot hot och förolämpningar mot min familj, "jag hoppas att dina barn dör", men jag mår bra. Det hade kanske varit värre för ett par år sedan. Jag har varit isolerad från allt i ett par veckor, sa han i dagarna.

I den andra förlängningskvarten försökte Kroatien trycka på framåt och laget skapade också en del chanser. Men Spanien kunde freda sitt mål och laget vann åttondelsfinalen med 5-3. Därmed är man klart för kvartsfinal i EM.

- Objektivt sett hade den här matchen allt. Den var spännande, underhållande och man njöt av de vackra målen, säger Ashley Cole, tidigare vänsterback i Chelsea och Arsenal, enligt BBC.

Spaniens mittfältare Sergio Busquets enligt Uefas hemsida:

- Vi hade chanser att avgöra matchen tidigt, men vi visade karaktär hela vägen. När Kroatien ändrade spelsystem flöt de fram och vi kunde inte anpassa oss snabbt nog.

Kroatien: Livakovic, Caleta-Car, Kovacic, Modric, Brozovic, Vlasic, Rebic, Petkovic, Vida, Juranovic, Gvardiol.

Spanien: Unai Simon, Azpilicueta, Busquets, Morata, Koke, Torres, Garcia, Gaya, Sarabia, Laporte, Pedri.