Höjdpunkter: Norge körde över Nordirland
1:18
Norge utökar till 2-0 mot Nordirland
1:17
Norge tar ledningen tidigt mot Nordirland

Svensken Martin Sjögrens Norge gjorde senast ett stort mästerskap under 2019 med VM i Frankrike, och inledde under torsdagen sommarens EM med spel mot Nordirland på St Mary's Stadium i Southampton, England. Norska Lyon-stjärnan Ada Hegerberg, som bojkottade det norska landslaget i drygt fem år, spelade från start och fick därmed göra sin första mästerskapsmatch sedan i EM 2017.

Norge, som på förhand var stor favorit, inledde offensivt och behövde inte många minuter på sig för att ta ledningen. Redan i den tionde minuten sköt Julie Blakstad in bollen i mål bakom förra Häcken-målvakten Jacqueline Burns, och tre minuter senare spelade Hegerberg fram Frida Maanum till 2-0.

Norge tryckte sedan på för fler mål, och i den 31:a minuten blev landslaget tilldelat straff efter att nordirländskan Nadene Caldwell täckt undan bollen med sin ena arm i straffområdet. Då var Caroline Graham Hansen sedan kylig och utökade till tremålsledning i halvtid.

Norge gick till pausvilan med en 3-0-ledning, och hyllades stort.

- Totaldominanta. Det kunde ha varit 4-0, sa TV4 och C Mores expert Jonas Eidevall i sändningen.

I andra halvlek åkte Norge, lite oväntat, på ett baklängesmål.

Norska spelarna var passiva vid en hörna, och mittbacken Julie Nelson utnyttjade det genom att nicka in Nordirlands första mästerskapsmål någonsin. Men hoppet dog sedan snabbt igen. Bara fem minuter senare skruvade Guro Reiten in en frispark i mål till 4-1.

Med drygt 20 minuter kvar av ordinarie tid rullade Hegerberg in bollen i nät, men fick snabbt avbryta sitt firande, då målet blev avblåst för offside. Fler än fem mål blev det inte, och i slutändan fick Sjögrens Norge fira en stabil premiärseger med 4-1 i Europamästerskapet.

Norge ställs härnäst mot England på måndag, medan Nordirland spelar mot Österrike samma kväll i den andra gruppspelsomgången. Norge och England har tre poäng, medan Nordirland och Österrike står på noll poäng efter den första omgången.

Norges lag: Guro Pettersen - Anja Sønstevold (Tuva Hansen, 65), Maren Mjelde (Guro Bergsvand, 81), Maria Thorisdottir, Julie Blakstad (Anna Jøsendal, 89) - Frida Maanum (Vilde Bøe Risa, 65), Ingrid Syrstad Engen - Amalie Eikeland (Karina Sævik, 65), Caroline Graham Hansen, Guro Reiten - Ada Hegerberg.

Nordirlands lag: Jacqueline Burns - Kelsie Burrows (Rebecca Holloway, 65), Julie Nelson, Sarah McFadden, Demi Vance - Rachel Furness (Kirsty McGuinness, 74), Chloe McCarron, Nadene Caldwell (Marissa Callaghan, 46) - Abbie Magee, Lauren Wade (Emily Wilson, 80), Simone Magill (Caitlin McGuinness, 79).