Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Erik Hamrén

Hamrén sörjer hård bevakning: "Trist att inte kunna vara sig själv"

Erik Hamrén erövrade Sverige med dans i Skavlan och stor öppenhet. Annat 2,5 år senare:
- Jag har blivit mycket mer reserverad, säger han till fotbollskanalen.se.

I dag samlar Erik Hamrén EM-truppen på Gotland för att börja ladda för EM-slutspelet i Ukraina som Sverige inleder 11 juni med match mot värdnationen.

Förbundskaptenen inledde jobbet som öppen och frispråkig hösten 2009 vilket var en frisk fläkt efter Lars Lagerbäck – annat läge nu:

- Jag har blivit försiktigare i mina samtal med er även om jag fortfarande pratar för mycket med er i medierna. Jag var nog mer öppen och spontan i början, säger Erik Hamrén när han träffar fotbollskanalen.se för en längre intervju i mitten av april.

ANNONS

- Varför det är så? Det är erfarenheter givetvis. Vad konkret? Det har vi pratat om tidigare, men jag blev överraskad när jag berättade att Zlatan skulle ta en timeout och jag fick kritik för att jag var öppen och ärlig. Allt man gör får man erfarenheter.

Smekmånaden mellan medierna och Erik Hamrén är över, och förbundskaptenen har gått på några nitar:

- Jag lär mig att när jag skämtar med er, och säger något med glimten i ögat, så har jag upptäckt att vissa tycker att fotboll är för seriöst för att skämta om. För när det sedan skrivs framkommer det inte att det var med glimten i ögat.

- Man lär sig alltid, men jag hoppas att ni i medierna tycker att jag fortfarande är öppen och spontan. Men jag tycker själv att jag blivit mycket mer reserverad.

Är det något som gör dig missnöjd?

- Jag kan inte säga att jag är missnöjd med mig själv utan trivs rätt bra men det är alltid trist att inte kunna vara sig själv.

Hur känner du att bilden av dig är i media?

- Den är nog rätt så bra som helhet och jag tycker att jag blivit behandlad bra som helhet, men sedan finns det alltid saker man kan tycka något om, eller det där förstår jag inte, eller det håller jag inte med om.

ANNONS

Trots hans ambivalenta inställning till bevakningen av landslaget och hans jobb så gillar han att ta del av medierna och han är en flitig läsare:

- Det är väl som människor i allmänhet, jag gillar att läsa tidningen på morgonen och utan den känner jag en tomhet. Jag försöker hänga med på nätet och i kvällstidningar för att vara insatt och uppdaterad. Jag kan läsa någon bloggare ibland om det verkar intressant, både positivt och negativt, men jag är ingen twittermänniska, säger Hamrén.

- Jag tycker om att läsa om fotboll rent allmänt och vill uppdatera mig om det som är mitt jobb. Under en samling i Sverige kan man läsa tidningar på morgon och på eftermiddag men när man är utomlands så hänger man inte med utan då är det Hasse (Hultman, presschef) jag frågar för att hålla mig uppdaterad, då hinner jag inte med det.

Vill du inte avstå för att skydda dig själv?

- Jag har aldrig trott på det, jag vill veta det är. Min filosofi är att jag vill behandla människor med respekt, även om vi har olika uppgifter och roller och har olika åsikter så ska man ha respekt för varandra. Om jag möter människor som inte visar mig respekt så undrar jag varför jag ska visa den personen respekt. Jag vill veta att jag blir behandlad med respekt.

ANNONS

På frågan om han ringt upp någon journalist för att han blivit arg så säger han att det hänt men vill inte gå in på detaljer.

Däremot undrar han om en omröstning i TV4:s Fotbollsmåndag som han läst om i den lokala morgontidningen, och han är ju känd för att kunna reagera mot en del som han upplever fel även om han lugnat sig:

- Det var mer förut, men det beror mer på att jag inte kan läsa allt. Det var mer förr när jag var med i media mindre och då kunde jag vara med på varje grej. Det har hänt (att han kontaktat journalister) några gånger som förbundskapten. 

- Om det är så att någon inte visar mig respekt eller om det är felaktigheter eller osanningar då reagerar jag. Om folk tycker jag är en skit så kan jag tycka: vad fan, vilken idiot, men jag ringer inte och säger det. Det är ert jobb att ha åsikter och synpunkter, men det är när jag blir behandlad felaktigt som jag reagerar.

Inför EM har han aviserat stor öppenhet sett till att spelarna får skriva på Facebook, Twitter eller kan blogga om de vill. Dessutom är det fritt fram att läsa tidningar och ta del av medierna:

ANNONS

- Om spelarna mår bra av att läsa tidningar så ska de göra det, om de inte mår bra av det ska de inte göra det.  För mig är det otroligt viktigt att spelarna gör det de får energi av.

Kommer du att ha något snack med spelarna inför deras umgänge med medierna?

- För det första är spelarna oerhört erfarna när det gäller den här delen från sina klubbar, ofta har spelarna jobbet med media dagligen. I dag är de påpassade hela tiden, så hittills har jag inte ens behövt nämna det.

Publicerad 2012-05-24 kl 10:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto