Text och TV: Spanien vidare efter magisk klack och misstänkt offside-mål

qEMdam3

David Villa har återigen gått upp i delad skytteligaledning tillsammans med Gonzalo Higuain på fyra mål. I den andra halvleken satte han 1-0 mot Portugal.

I en timme gick Portugals täta försvar Europamästarna på nerverna. Sedan hittade de spanska mittfältarna Andres Iniesta och Xavi äntligen en väg fram till David Villa som sparkade in sitt fjärde VM-mål, 1-0, och fixade kvartsfinalbiljetten.
-Vi vill skapa historia, säger Spaniens förbundskapten Vicente del Bosque.
För att knyta upp den portugisiska försvarsknopen via anfall längs marken krävs centimeterprecisa passningar. Det är de spanska mittfältarna experter på.
När det avgörande målet kom i den 63:e minuten var det just på det sättet.
-Spanien hade de bästa chanserna och jag tycker, tyvärr, att de förtjänade att vinna, säger Portugals förbundskapten Carlos Queiroz.

Misstänkt offside

Andres Iniesta, centralt placerad framför straffområdet, stack in bollen mellan de portugisiska backarna och Xavi skarvade vidare direkt med en utsida. Bollen hamnade perfekt hos anfallaren David Villa, i misstänkt offsideposition, och han löste dödläget. Men han behövde två chanser. Det första skottet räddades av målvakten Eduardo men bollen gick tillbaka ut till Villa som stötte till och via ribban ordnade han 1-0.

Målet hängde i luften. Efter en timme av frustration, mot ett portugisiskt försvar som inte bjöd på många luckor, kom tre heta spanska chanser. Fernando Llorente borde ha gjort mål i sin första bollkontakt - efter att ha ersatt Fernando Torres som på nytt hade en tung match - men nicken i fritt läge från nära håll var svagt placerad, mitt på målvakten. Minuten därefter bröt Villa in från vänster och sköt skruvat, vasst men en decimeter utanför den högra stolpen. Två minuter senare kom det tredje farliga läget. Då missade inte Villa.

Spanskspråkigt möte

Portugal tvingades flytta upp för att ordna en kvittering. Men de extremt spelskickliga spanjorerna spelade runt bollen och lät knappt portugiserna få tag i den. Därmed blev chanserna till 1-1 lätträknade och inte särskilt farliga.

Nu blir det spanskspråkigt möte i kvartsfinalen. På lördag, i Johannesburg, väntar Paraguay. Ännu ett steg mot ett första, historiskt, spanskt VM-guld.
-Det kändes bra, men man måste vara försiktig eftersom saker kan förändras snabbt. Vi vet att vi jobbar på bra, vi vill skapa historia, säger Vicente del Bosque.