POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EM2013

Asllani gick upp i vikt - på Sundhages order: "Nu är vi bland världens bästa anfallspar"

Foto: Scanpix

Du måste gå upp i vikt.

Pia Sundhages uppmaning till Kosovare Asllani var tydlig.

Asllani lydde order — och är nu hjärnan bakom fler mål än någon annan i EM.

När Sverige bygger upp sina vackraste anfall är det ofta Kosovare Asllani som står som arkitekt. 23-åringen rör sig rätt på planen, hittar ytor som ingen annan, och när hon väl får bollen slutar det inte sällan med en perfekt passning från hennes känsliga fötter.

Det har också gjort avtryck i EM-statistiken. Medan Lotta Schelin toppar skytteligan med fem mål leder Asllani lite mer i skymundan turneringens assistliga med fyra framspelningar.

- Jag tror att vi är ett av världens bästa anfallspar, absolut. Eller vad säger ni?, säger Asllani.

När landslaget mötte pressen i Falkenberg dagen efter kvartsfinalsegern mot Island var det ingen som sade emot henne. Förklaringen till EM-succén finns bland annat i att Asllani har lagt på sig några extra kilon det senaste året.

"Bara att titta på henne"

- Tidigt sade vi att "du kommer aldrig kunna spela sex matcher i ett EM, för du väger för lite". Det har hon tagit till sig. Det är bara att titta på henne, hur hon kan använda sin teknik för att hon har både balans och styrka, säger förbundskapten Sundhage.

Asllani:

- De ville att jag skulle bli starkare - jag blev starkare. De ville att jag skulle bli mer uthållig - jag blev ännu mer uthållig. De ville att jag skulle gå upp i vikt — jag gick upp i vikt. Så jag har checkat av alla listor som de har satt på mig.

På ett märkligt sätt har dåliga träningsförhållanden hos Paris Saint-Germain också bidragit till att Asllani har blivit en bättre spelare det senaste året.

- Vi har haft väldigt dåliga träningsplaner där planen har varit gegga i stort sett. Det har gjort att man har varit mer fokuserad, man har fått behandla boll på dåliga planer. Där ser jag nu att man har fått resultat. Även om jag var bekväm med bollen innan, så har jag tagit ännu ett steg.

"Inte det snabbaste"

Vänsterfoten som Asllani skadade mot Finland är fortfarande inte helt 100-procentig, men det hindrar henne inte från att spela bättre fotboll än någonsin.

- Jag tror aldrig jag har presterat på en så hög nivå under en längre tid, säger Asllani som har receptet för hur Tyskland ska besegras i semifinalen på onsdag.

- Deras försvar är inte det snabbaste. Jag spelar med en av deras mittbackar (Annike Krahn) och de är lite stora och starka, men snabbheten brister de i. Vårt lag är känt för att ha mest snabba spelare, så vi kommer att utnyttja det, säger hon.

- Vårt mål är ganska enkelt: Vi vill till Friends.

Publicerad 2013-07-22 kl 13:06
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå