Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM2013

Efter uttåget: Nu kan stjärnorna sluta

Foto: Scanpix

Therese Sjögran är en av de som kan lägga skorna på hyllan.

Det blev ingen titel - den här gången heller.
För många spelare kanske möjligheten aldrig kommer åter.
- Det kändes som att det här var vårt mästerskap, säger Marie Hammarström, 31.

Onsdagens 0-1-förlust mot Tyskland innebar inte bara ett tungt uttåg ur hemma-EM för Sverige. Flera spelare kan också ha gått miste om sista chansen att vinna någonting stort i landslagströjan.
Totalt har nio av Sveriges EM-spelare passerat 30-årsstrecket och det är två år till nästa stora mästerskap, VM i Kanada.
Många av landslagets "åldringar" kan ha lämnat laget tidigare än så.
-Jag har sagt ett år i taget nu när jag har familj och så. Just nu så känns VM bara så långt borta, säger Josefine Öqvist, 30.

TT: Kändes det här som sista chansen att vinna ett guld?
-Ett EM, det känns som att det var sista chansen. Man är besviken. Nu vill jag bara hem.
Marie Hammarström är en annan av spelarna i startelvan som har ett bra EM bakom sig, men som inte vet om hon spelar fotboll om två år.
-Jag tar ett år i taget. Jag har kontrakt den här säsongen med Göteborg, säger hon.
-Vi som är över 30, det är klart att någon måste ta över. Vi får se hur många som är med om två år.

Besvikelsen i omklädningsrummet gick förstås inte att ta miste på efter förlusten.
-Det är inte mycket prat, det kan jag ju säga. Det är ganska tyst, alla sitter var för sig. Man orkar inte riktigt ge energi till någon just nu, mer en klapp på axeln och bita ihop och komma igen. Det känns riktigt tungt, det kändes som att det här var vårt mästerskap, säger Hammarström.

Samtidigt menar hon att EM har gett svensk damfotboll en skjuts i rätt riktning, och att det finns bevis på att det går att hålla landslagsklass även långt efter man har passerat 30.
-(Therese) Sjögran är ett exempel på att man kan hålla länge. Vi får se vad som händer, det känns intressant med Pia (Sundhage) i alla fall och det känns som att vi har tagit ett kliv publikmässigt och folk har fått upp ögonen för damfotboll. Vi är på rätt väg.
Sjögran själv - med 185 landskamper bakom sig - har dock definitivt gjort sin sista mästerskapsmatch, kanske också sista landskamp.
-Det är klart att jag fortfarande tycker att det är jäkligt roligt, och passionen finns fortfarande. Det beror lite på vad Pia vill. Hon vill säkert spela ihop ett lag till VM om två år, och så länge kommer jag inte att spela, säger 36-åringen.

Publicerad 2013-07-25 kl 00:56
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons