POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EM2013

Lindahls kamp mot hat och för lika rättigheter: "Alla är välkomna inom fotbollen"

Hedvig Lindahl hämtar stöd i sin egen frigörelsehistoria.

Nu blir hon ambassadör för Athlete Ally som kämpar mot rasism, sexism och homofobi inom idrotten.

- Alla ska vara välkomna, säger landslagsmålvakten.

Fotbolls-EM har blivit en stor framgång för värdnationen Sverige och turneringen har kantats av skriverier om fina publiksiffror och ett utbrett tittande på de TV4-sända matcherna.

Men i kölvattnet av arrangemanget har även en annan debatt uppstått. Den om sexism, näthat och homofobi kring damfotbollen. För några veckor sedan sammanställde tidningen Metro ett antal reaktioner från sociala medier, där några av Sveriges landslagsspelare ansattes med nedsättande kommentarer bland annat baserade på deras sexuella läggning.

En som tydligt tog avstånd ifrån de negativa strömningarna var målvakten Hedvig Lindahl. Och nu gör hon ytterligare ett ställningstagande för att främja ett öppet klimat kring idrotten. Tillsammans med lagkamraten Josefine Öqvist och deras gemensamma klubblag Kristianstads DFF inleder hon ett samarbete med den globala organisationen Athlete Ally.

Målet är att genom ett brett och tydligt värdegrundsarbete välkomna alla människor till idrotten, oavsett deras sexuella läggning, tro eller etniska bakgrund. Lindahl och Öqvist blir ambassadörer och ansikten utåt för initiativet.

- Min livsfilosofi har alltid varit att alla ska vara välkomna på fotbollsplanen. Inte bara personer som identifierar sig med HBTQ-rörelsen, utan verkligen alla. Genom min egen historia och frigörelse vet jag hur viktigt det är att kunna vara sig själv och känna sig trygg med den man är. Men tyvärr är det ju ett välkänt faktum att fotbollsrörelsen inte alltid är så tolerant och accepterande. Därför vill jag på alla sätt vara med och bidra till att sprida en öppenhet och förhindra mobbning och utfrysning i den här miljön, säger Lindahl till fotbollskanalen.se.

Vilka attityder har du själv stött på i de här frågorna under din karriär som elitfotbollsspelare?

- Mestadels har jag bra erfarenheter av hur folk i min direkta närhet bemött mig. Jag har upplevt en acceptans från klubbar och lagkamrater och känt att damfotbollen är en frizon på många sätt. Sedan finns det folk på avstånd som negativitet och det såg vi ju inte minst nu under EM. Folk som skriver via sociala medier att "alla är lesbiska inom damfotbollen" och andra saker på låg nivå. Även om jag inte tar åt mig personligen är det viktigt att stå upp, för det finns ju andra som faktiskt påverkas.

Kanske särskilt om man är i en process där man vill komma ut, och försöker våga ta steget?

- Ja, helt klart. Den främsta anledningen till att jag står bakom det här är att alla ska kunna vara sig själva och min främsta roll i det här blir att försöka lyfta de här frågorna i offentligheten. Att officiellt ställa mig bakom Athlete Allys värderingar.

När debatten pågick som mest under EM gick Hedvig Lindahl själv i svaromål med personer som spred näthat över sociala medier. Något hon egentligen försöker att undvika till vardags.

- Jag tror att det starkaste motgiftet är att inte ägna dem för mycket uppmärksamhet, och det kan vara svårt. Ibland tar känslorna över. Men jag är övertygad om att det enda man kan göra är att öppna upp så mycket som möjligt och manifestera det som är normbrytande hos en själv. Ju mer man gör det, desto mindre känns det om någon försöker ge sig på en. Där har man det bästa knepet: Att acceptera sig själv som den man är. Det är givetvis en utmaning som alla människor måste handskas med och jag tror att det är så man tar sig framåt. Fokusera på det som ger energi och på de medmänniskor som ger stöd och support, säger Lindahl.

Hon pekar på de många modiga kvinnor som kommit före henne och kämpat först och främst för sin egen rätt att idrotta överhuvudtaget, och senare även för att behandlas lika oavsett läggning. Det har gjort damfotbollen till mer av en frizon jämfört med herrfotbollen, där hon även identifierar de största utmaningarna framöver.

- Det som är så glädjande är att vi ser fler och fler modiga killar nu också, så därför hoppas man ju självklart att attityderna är på väg att ändras där också. Mitt bidrag är att alltid ställa mig bakom de här värderingarna och åsikterna som jag delar med Athetle Ally.

Publicerad 2013-07-28 kl 14:24
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå