POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EM2013

Lundh: Svensk trovärdighet hänger på en seger

Foto: Scanpix

Pia Sundhage vet det bättre än de flesta.

Resultaten gäller.

Allt annat än seger mot Finland sänker den svenska trovärdigheten.

Ödesmatchen på Gamla Ullevi för det svenska landslaget är gynnsam sett till motståndets kvalitet. Sverige är klart starkare än Finland och sedan får Andrée Jeglertz dra till med vilka utspel han vill på presskonferensen dagen före match, och räkna bästa han vill.

Den förre Umeå-tränaren vet naturligtvis att verkligheten är bister och där Sverige har en förlust på 35 matcher och hur man än vrider och vänder på trupperna så kan man inte pumpa upp ett Finland utan kaptenen Maja Saari och anfallaren Linda Sällström till ett större hot.

Inte ett skott på mål mot Italien och även om den kroniskt nogranne Jeglertz sett till att hans landslag tränat med en ljudkuliss för att förbereda sitt gäng på att spela på en utsåld arena så räcker inte det. Återigen är det Schelin o Co som är sina största motståndare.

Om Sverige inte vinner den här matchen är trovärdigheten kring den svenska EM-satsningen skjuten i sank. För det håller inte att tala om att det kommer viktigare matcher längre fram. För även om man kan avancera även efter poängtapp mot finskorna så lär ballongen sjunka samman.

Pia Sundhage var tränare för KIF Örebro i mitten av 2000-talet och då var hon oerhört inriktad på HUR laget spelade. Resultatet var underordnat. När hon nu blivit svensk förbundskapten har tiden som ansvarig för USA skiftat hennes fokus, från spelets utseende till att göra resultat.

Amerika har den effekten. Som förbundskapten för några av världens bästa spelare var det ett på många sätt enkelt krav som styrde verksamheten: vinn rubbet. Två OS-guld och ett VM-silver senare innebar att hon blev med beröm godkänd men silvret i Tyskland för två år sedan hade hon svårt att smälta.

Pia Sundhage är för mig en rätt underlig mix av vänsterradikal och resultatinriktad elitist. En person som inte tvekar att säga att de svenska spelarna saknar kvalitet för att kunna spela en fotboll där man håller mycket i bollen.

Efter att ha dragit in i svensk fotboll förra hösten har de svenska spelarna fått vänja sig vid nya tag. Utspel i medierna. Raka besked och betyg på allt från styrkor till svagheter. Dessutom ingen rädsla i att sikta på en final på Friends Arena och helst ta ett EM-guld.

Det är härligt med en sådan inställning men som Erik Hamrén vet riskerar det att sluta i en smäll, om man inte når hela vägen. Särskilt om det skulle vara så att manskapet stupade mot finskorna som inte är i närheten av kvaliteten hos de lag som väntar i ett eventuellt slutspel.

Pia Sundhage ser ut att satsa offensivt med fyra anfallare och hur hon ska få ihop det med att Caroline Seger måste vara längre fram i planen är egentligen en gåta. För mittfältaren är oerhört viktig för att den svenska offensiven ska bli potent nog, men det är kanske så att Sundhage inte tror på Finlands offensiva hot direkt.

Hittills är EM en stormande succé och det ska fortsätta hänger det på svenska framgångar och de måste ta fart mot Finland. Risken är att det blir en målskillnadsaffär när det handlar om förstaplatsen i gruppen så det gäller att inte slå av på gasen när väl Sverige fått finnarna i brygga.

***

Våra källor var inne på Lina Nilsson från start istället för Jessica Samuelsson men Bladets uppgifter om Sofia Jakobsson från start istället för Antonia Göransson är ett tecken på att även Pia Sundhage känner pressen. Inte så att Jakobsson är en försvagning utan mer att Göranssons EM tog stopp mot Danmark.

Rätt eller fel? Givetvis handlar det om att formera laget som har störst chans att ta Sverige vidare och efter poängtappet mot danskorna så är det bara tre poäng som gäller. Samtidigt är det en signal till Göransson att Sundhage inte tror på henne längre och det är synd att hennes egenskaper försvinner och hon är en naturligare ytter än polaren Jakobsson.

Minns när Tommy Svensson till VM 1994 gick "all in" på Jesper Blomqvist från start mot Kamerun, men yttern blev utbytt efter 73 minuter och kom aldrig in på allvar igen. Bronsgänget spelade istället med en nerdragen forward i form av Tomas Brolin på ena kanten och Klas Ingesson på andra kanten.

Pia Sundhage kör ännu mer offensivt med fyra anfallare från start med Jakobsson, Öqvist, Schelin och Asllani. Dessutom är Lina Nilsson ett offensivare drag än Samuelsson och det är upp till dem att se till att Sverige inte bara vinner utan helst skaffar sig ett målförsprång på Danmark inför mötet med Italien och gruppens sista omgång.

***

Spanien-England var en underbar fotbollsmatch och hade allt: teknik, dramatik, tempo och många sköna spelsekvenser. Förbundskapten Hope Powell har satsat på sina veteraner till EM och det straffade sig mot Boquete o Co. Att England inte har en bättre målvakt än Bardsley är förvånande och både Houghton och Bassett var direkt svaga.

Spanien kan knipa andraplatsen i gruppen bakom Frankrike och det öppnar för att spanjorskorna får möta Tyskland, om nu inte de snubblar fler gånger i in grupp. Sverige kan då antingen få England eller Island om de vinner gruppen.

***

Härlig seger i Fanzone i Linköping i morse. På beachplanen på torget slog jag och Hasse Eskilsson kommentatorsparet Daniel Kristiansson och Malin Swedberg med 6-5. Inte sett "Eskil" så bra sedan Berlin-turneringen 1988 och jag var väl inte lika vass som Hasse Holmqvist men inte så långt bort.

***

Att Uefa bara har två vilodagar mellan matcherna är för dåligt. 

Publicerad 2013-07-13 kl 16:47
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå