TV: Asllani och Schelin spräckte målnollan: "Skönt för självförtroendet"

em2013

Syndabockar senast.
Målskyttar i 5-0-segern mot Finland.
Kosovare Asllani och Lotta Schelin tog revansch efter straffmissarna mot Danmark.

Lotta Schelin spräckte nollan

Skulle den svenska stjärnduon Asllani och Schelin klara av att gå vidare efter att ha bränt var sin straff i EM-premiären?
När slutsignalen gick mot Finland var frågetecknet uträtat, och svaret från det svenska anfallsparet ett glasklart ja.
Efter en fint genombrott testade Schelin den finländska målvakten Tinja-Riikka Korpela i sjunde minuten - och redan då hade Lyonanfallaren fått mer uträttat än vad hon fick på hela första halvlek i den bleka insatsen mot Danmark.
Men det var bara början.

Första målet sedan i mars
Först låg Asllani bakom det svenska 2-0-målet, när hennes skott tvingade Korpela att släppa en retur som Nilla Fischer tryckte in.

Två minuter senare var det i stället Asllanis panna som mötte Sofia Jakobssons inlägg och fixade tredje måljublet på Gamla Ullevi. Ett mål som var extra efterlängtat för "Kosse", mållös i landslaget ända sedan Algarve cup i mars.
-Skönt för självförtroendet att göra mål. Vi gör en bra match rakt igenom, säger Asllani till Radiosporten.
Om Asllanis mål var efterlängtat så betydde nog Lotta Schelins fullträffar i andra halvlek desto mer. Schelin är den stjärna som fotbollslandslaget kretsar kring, och vikten av att få igång henne i EM kan inte underskattas.

Iskallt avslut
Klockan hade tickat till den 60:e minuten när Schelin slog till för första gången. Asllani höll i dirigentpinnen, slog en finfin djupledsstickare till Schelin som avslutade så där iskallt som det anstår en riktig målskytt.
Kollektiv måldans följde vid avbytarbänken, men Schelin hade inte tagit sina sista danssteg den här lördagskvällen. I 87:e minuten skallade hon in 5-0 och nästan samtliga av de 16 414 åskådarna gav sedan landslaget en stående ovation under slutminuterna.
Kosovare Asllani byttes ut i andra halvlek med känningar i en fot.
-Jag är lindad som en säkerhetsåtgärd. Vet inte hur allvarligt det är, får se hur vi behandlar det i kväll, säger Asllani som ändå inte lät allt för oroad till Radiosporten.
Besvikelsen från premiären kunde inte ha varit mer bortblåst.
Publicerad 2013-07-13 kl 22:38