em2013

För två och ett halvt år sedan avslutade Solveig Gulbrandsen, 32, sin fotbollskarriär.
Men hon kunde inte hålla sig borta, och på måndagen ledde hon Norge till semifinal i fotbolls-EM.
-Det är lite surrealistiskt, säger hon.

I den 24:e minuten testade Solveig Gulbrandsen sin vänsterfot i kvartsfinalen mot Spanien. Skottet var löst - men via två studsar tog den sig förbi målvakten Ainhoa Tirapu. Det var 1-0, och de norska supportrarna i Kalmar såg en semifinalplats närma sig.
-Det var mer ett inlägg. Jag försökte lägga bollen på bortre, men den gick ju in så det var bra, säger en glad Solveig Gulbrandsen som utsågs till matchens bäste spelare.

"Kändes långt borta"
Spanien utmanande i inledningen av matchen, men den norska defensiven höll tätt. Efter Gulbrandsens 1-0 bjöds norskorna på 2-0. Irene Paredes skulle rensa bort bollen i eget straffområdet men volleylobbade i stället in bollen i eget mål. Norskorna fortsatte anfalla i andra halvlek och Ada Stolsmo Hederberg spräckte sin målnolla i turneringen med en kanonträff som gick in via stolpen. Norge vann med 3-1 och säkrade semifinalplatsen.

Något som kändes långt borta för Gulbrandsen som lade skorna på hyllan 2010 när hon väntade sitt andra barn. I fjol gjorde hon landslagscomeback i EM-kvalet.
-Det kändes långt borta för tre månader sedan. Det har varit en lång väg tillbaka för att hitta formen.

TT: Vad fick dig att komma tillbaka?
-Det var glädjen över att spela fotboll. Mitt stora mål var att försöka komma tillbaka till min högsta nivå igen, det var mer ett test för mig själv.

"Mer att bevisa"
Trots tre mål menar Norges förbundskapten Even Pellerud att laget kan bli bättre i anfallsspelet.
-Vi spelade bra och disciplinerat. Samtidigt gör vi inte vår bästa match offensivt sätt. Där har vi mer att bevisa.
Norge spelar sin semifinal på torsdag i Norrköping.
Publicerad 2013-07-22 kl 19:23