TV: Succéinhopp av Sjögran: "Jag tog chansen"

Succéinhoppet bidrog till 3—1-vinst, gruppseger och framförallt — drömläge inför kvartsfinalen.

Glädjen gick inte att ta miste om. Fullt förståeligt med tanke på Therese Sjögrans historia. När hon byttes in i den avslutande gruppmatchen i EM var det en landslagsveteran som fått en andra chans.

Hur lång tid det tog för henne att ta den?

Exakt två minuter.

I sin 184:e landskamp och 47:e matchminuten i den avslutande gruppmatchen kom inhopparen Sjögran omedelbart loss i straffområdet, försökte spela bakåt men via ett italiensk ben blev det förlösande 1—0.

Till slut kom det att räknas som italiensk självmål men det var strunt samma för Sjögran.

En av de största

VM-silvermedaljör från 2003 och bronsmedaljör i Tyskland åtta år senare är hon en av svensk fotbolls allra största. Det senaste året har dock varit ett skadehelvete och problem med knäet gjorde att hon fick följa OS i London från tv:n.

Svårt att platsa ens i klubblaget Malmö hade hon i princip gett upp hoppet om en EM-plats när Sundhage ringde. Hennes besked: sista platsen i truppen gick till 36-åringen.

Matcherna mot Danmark och Finland har hon fått följa på bänken men när Kosovare Asllani med egna skadeproblem bara fick en halvlek fick Sjögran chansen.

Under de 45 minuterna visade hon också en oväntad styrka och 1—0-målet gav en svensk islossning.

- Vi sade i halvtid "vad ska vi bjuda på? Vi måste bjuda på mer än så här". Det var så jäkla skönt att få en sådan start som vi fick, sade Lotta Schelin till TV4.

• Två minuter senare frispelades Lotta Schelin av Lisa Dahlkvist, anfallaren rundade hon Italiens målvakt och slog in 2—0.
  • I 58:e minuten kunde sedan Josefine Öqvist i sin 57:e landskamp, göra 3—0. Även om Italien reducerade till 1—3 kunde Sverige utan tvekan börja blicka framåt — det som gruppetta.
  • Annons

- Det kändes riktigt bra, faktiskt. Det är inte många chanser vi har, men vi sätter dem. Italien kändes trötta i dag. Vi förtjänade den här vinsten, sade Schelin.

Lika klar som segern till slut blev, lika osäkert är det nu vem man ställs mot i kvartsfinal på samma arena på söndag. Definitivt säkert är att det blir en grupptrea, många är dock kandidaterna men skulle det bli idel "förväntade resultat" är en trolig motståndare Nederländerna.

Blandat resultat

Sverige går nu mot kvartsfinal efter blandat spel. Efter utskåpningen av Finland var matchen mot Italien tog det längre tid innan det lossnade.

Världsmästaren från 1982, Antonio Cabrini, valde att bänka stjärnorna Patrizia Panico och Melania Gabbiadini och fyra spelare fick göra EM-premiär.

Med andra ord, Italien ville inte offra alltför mycket kraft när man visste att oavgjort räckte för att gå vidare som grupptvåa.

Och på Örjans vall i Halmstad var det Gyllene Tider i högtalarna man knappast på fotbollsplanen.

Men en svag första halvlek blev till slut betydelselös.

Publicerad 2013-07-16 kl 22:37