TV: Sveriges succé fortsätter - till kvarten efter Schelins show

em2013

Efter en första halvlek som lämnade fler frågetecken än utropstecken kom Sverige ut som ett helt nytt lag. Tre mål på tolv minuter och Lotta Schelin låg bakom alla.

- Vi kom in med mer energi och ville avgöra fort, säger Schelin.

Kosovare Asllani

Sverige kom med en fantastisk seger mot Finland i bagaget. Och kanske var det så att Sverige trodde att det skulle gå lika smidigt mot Italien som mot Finland som gjorde att man inte riktigt fick till spelet i första halvlek.

Förutom en aktiv Josefine Öqvist, som förvisso sprang en hel del offside, så såg laget slarvigare och mer loja ut än vad vi är vana att se dem. Sveriges skulle förvisso haft en straff när Lotta Schelin bryskt slogs omkull av Italiens målvakt Marchitelli men annars hade Sverige svårt att skapa heta lägen. Detta utan att Italien skapade några lägen heller.

Sverige gjorde ett byte i andra halvlek. Småskadade Kosovare Asllani ut, veteranen Therese Sjögran in. Och hon fick göra skillnad direkt. Sjögran kommer fri på högerkanten och ska passa snett inåt bakåt men passen hamnade på en italienska och in i mål. Turligt var bara förnamnet.

Strax därefter frispelar Lisa Dahlkvist, som startar sin första match i EM, Lotta Schelin som kyligt rundar den italienska målvakten och sätter dit den med vänstern. 2-0 var ett klassmål.

Ja, Lotta Schelin visade i kväll varför hon är Sveriges starkast lysande stjärna. Bara sju minuter senare passade hon fram Josefine Öqvist som gjorde 3-0.

- Vi fick bollen högre i banan, passningsspelet satt ganska schysst och vi kom in med mer energi och ville avgöra fort, säger Lotta Schelin.

Efter målet slappnade Sverige av och tappade sitt tryck. Italien hade flera chanser att sätta ett reduceringsmål och lyckades till slut få in 3-1 genom stjärnan Gabbiadini.
Men sedan orkade inte italienskorna mer och Sverige kunde spela på resultatet de resterande minutrarna.

Sverige är klara som gruppsegrare men men vilka Sverige möter i kvartsfinal är fortfarande oklart då grupp B och C spelar sina matcher på onsdag och torsdag.

Publicerad 2013-07-16 kl 23:40