POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EMELIE ÖLANDER

Blatter och Platini - oskyldiga tills motsatsen bevisats

Det har mullrat och åskat över Fifa-emperiet en längre tid. När Joseph Blatter och Michel Platini nu stängts av är det lätt att döma, men än har ingen dom fallit. Oskyldig till motsatsen bevisats är, och förblir, den enda vägen.

Loretta Lynch klev in som riddaren i den skinande rustningen och red rätt in i skärselden vi känner som Fédération Internationale de Football Association med ett budskap ”ingen individ står över lagen”.

Många är de som verkat tro att de gör just det men sedermera åkt fast. Vicepresidenter i Fifa, presidenter i fotbollsförbund världen över och generalsekreterare i CONCACAF. Listan på de skyldiga är lång. Listan på de som utreds, misstänkta för mer korruption än världsfotbollen klarar av, är ännu längre.

De senaste i raden av högt uppsatta fotbollstjänstemän på de misstänktas lista är Blatter och Platini, som trots att de inte dömts för brott utan blott förhörts av schweizisk polis, är avstängda av Fifas etiska kommitté.

Ja, Michel Platini fick betalt för arbetet han utförde 1998-2002 som ”speciell rådgivare” till Joseph Blatter. Och jo, betalningen på mellan 15-20 miljoner kronor utfördes nio år senare, i februari 2011. Japp, det ”råkade” vara samma vår som Platini bestämde sig för att inte utmana Blatter om presidentposten i Fifa utan istället stötta schweizaren.

Fick Platini betalt för att inte utmana Blatter i valet? Har Blatter varit medveten om och kanske drivande i den korruption som pågått inom den egna organisationen i flera decennier?

Det är möjligt, till och med troligt, men vi v e t inte. Det enda vi vet är att vi inte är säkra på någonting förrän frågetecknen rätats ut till utropstecken.

Ingen är dömd och begraven. Ändå utdelas alltså ett straff i form av avstängning. Det är ett förfarande inget korrekt rättsväsen utanför fotbollens värld någonsin skulle ägna sig åt.

Hur kan då fotbollen rättfärdiga att två oskyldiga (tills motsatsen bevisats) inte får utföra sitt jobb när de än så länge endast förhörts? Med den logiken skulle väldigt många oskyldiga sitta i oändligt många fängelser världen över.

Så kan vi inte ha det. Så vill vi inte ha det.

Däremot är jag den första att gladeligen ge såväl Blatter som Platini all den skit de förtjänar när de bevisats skyldiga. Ingen ska komma undan oskadd med att fläcka ner den finaste idrotten av alla.

Publicerad 2015-10-14 kl 06:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto