POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EMELIE ÖLANDER

Ölander: "Omåttlig kärlek och ett långfinger till terroristerna"

Ibland går saker förbi. Ibland går de rätt in. Fotboll har ingen religion, ingen färg. Igår var den en blå, vit, röd trikolor.

På Parken i Köpenhamn tog Sverige steget till EM 2016. På Wembley i London tog England och Frankrike ett stort steg för mänskligheten.

Den franske landslagsmannen Lassana Diarra föddes i Paris. En fotbollskarriär, i bland annat Real Madrid, som var lysande släcktes ned. Efter kontraktsstrul och ett års frånvaro från professionell fotboll tändes den äntligen upp den 13:e november 2015. Då, med ett halvt decenniums frånvaro skulle Lassana Diarra äntligen få spela i sin nations färger. I sin hemstad, Paris. Sen smällde det i kärlekens stad – blott ett år efter felaktiga uppgifter om att den troende muslimen Diarra, som stod utan kontrakt, skulle ha gått med i IS. Ett år senare har nu samma organisation tagit – bland många andra oskyldiga – Diarras kusins liv.

Av den anledningen fick Lass Diarra frågan om han ville lämna landslagstruppen och slippa spela mot EnglandWembley. Men det var en fråga utan val.

- Det är viktigt för oss alla som är företrädare för vårt land och vår mångfald att tala ut och stå enade mot terrorn.

Han ville stanna kvar med truppen, spela matchen och i 57:e matchminuten klev han in på planen. Och möttes av högljudda, respektfulla applåder från de drygt 70 000 personer som intagit arenan.

Var det en av de viktigaste matcher som spelats i fotbollens historia? Absolut. Inte för vad den var. Utan för vad den symboliserade och markerade. Men allra mest hyllade.

Varför var en landskamp, en konsert, en restaurang mål för fredagens dåd i Paris? För att terrorattacker på publika platser är ett systematiskt sätt att få alla de som överlever att sluta leva. Att förlamas av skräck, oro, ångest trots att hjärtat fortsätter slå.

Att de franska spelarna genomförde den här matchen var ett sätt att markera att inga terrorister kan diktera eller inskränka på det mest värdefulla vi har – vår frihet.

England och Wembley välkomnade Les Bleus med den franska trikoloren, sjöng den franska marseljäsen med en brittisk accent och med det symboliserade en vänskapslandskamp i fotboll mänsklighetens själva essens – solidariteten.

I all sin förenande symbolik, omåttliga kärlek och långfinger till terroristers försök att sätta på oss tvångsjacka var det viktigaste ändå att hylla. Hylla de som omkom, skadades, påverkades i Paris. Med Libanon, Syrien, Irak och alla andra platser som drabbas av liknande mörka dåd där i tanken.

På Wembley förenades allt och alla. Däri ligger kraften. Ur den kommer styrkan.
Styrkan att vilja fortsätta leva, orka stå starka, tillsammans bekämpa mörkret med ljus.

Allez!

Publicerad 2015-11-18 kl 21:13
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto